Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:26   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

b. Orytolagus cuniculus (L.), Ada Tavşanı:
Yayılışı:
Asıl vatanı Akdeniz Bölgesi memleketleridir. Ukrayna ve Avustralya’da görülmüştür. Türkiye’de Akdeniz ve dolaylarında yayılmıştır.
Zararları:
1. Bitkileri yer, ağaçların kabuklarını soyar. Çam, huş, meşe ve söğüdü, lâdinden daha çok sever.
2. Tohum, fide ve fidanları topraktan eşerek çıkarır ve yer.
3. Toprakta galeriler açarak çeşitli zararlar yapar. Bu tip zararlar, fidanlık ve tarım alanlarında zararlıdır.
Koruyucu Önlemler:
1. Çitle Çevirmek.
2. Bitkilere koruyucu maddeler bağlamalı veya bu maddelerle etrafı çevrilmelidir. Bunun için çam ve lâdin fidanlarının çevresine taşlar konulur, sırıklar çekilir veya dikenli dallar bağlanır.
3. Bitkilere kötü kokan vb. maddeler sürülür.
4. Doğal düşmanları korunmalıdır. Bunlar; tilki, sansar, porsuk, kedi vb. hayvanlardır.



B. FAMİLYA, SUİDAE, DOMUZGİLLER

Sus scrofa L., Yaban Domuzu
Yayılışı:
Yaban domuzu, Türkiye’de yaşam yerine uyan çalılık, sazlık, bataklık ve ormanlık kesimlerinde bulunmaktadır. Özellikle çok miktarda rastlandığı yerler şunlardır: Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Sakarya, Bolu, Zonguldak, Kastamonu, Giresun, artvin, Antalya, Mersin, Kütahya, Sinop, Samsun, Rize, Trabzon, Balıkesir, Bursa, Aydın, Muğla, afyon illerinin çeşitli yöreleridir.
Zararları:
  • ormanda meşe, kayın ve kestane meyvelerini yer. Toprağı kazarak fideleri ve yeni dikilmiş fidanları çıkarır. Ağaçların köklerini yiyerek ve ağaçlara sürtünmek suretiyle zarar yapar.
  • Geyik danalarını, karaca ve tavşan yavrularını, kuşların yavru ve yumurtalarını yediğinden, avcılık bakımından zararlı bir hayvan sayılır.
  • Tarım kültürlerinde ve özellikle patates ve mısır tarlalarında büyük zararlar yapar. Bu nedenle tarımda da zararlı sayılırlar.
Koruyucu Önlemler ve Savaşı:
  • Korunacak alanı çitle çevirmek.
  • Tuzak çukurları yapmak.
  • Tarlaları geceleri beklemek; hayvanları tarladan uzak tutmak içni teneke, davul, boru vb. şekilde gürültü yaparak korkutmaktır.
  • Avlamak: Domuzların fazla oldukları ve zararlarının arttığı yerlerde, kürek avı düzenleyerek avlanmaları en iyi savaş yöntemidir.

  Alıntı ile Cevapla