Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:26   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

C. FAMİLYA SCİVRİDAE, SİNCAPGİLLER

Sciurus vulgaris L., Sincak
Yayılışı :
Avrupa’da ve Asya’da yaygındır. Türkiye’nin hemen her yöresinde yaşar.
Zararları:
  • Özellikle meşe ve kayın meyveleri ile fındık çam ve lâdin tohumlarından hoşlanırlar. Ayrıca gürgen, meşe, kayın, akçaağaç, kestane, ceviz, elma, armut gibi ağaçların meyvelerini da yerler. Ekilmiş ve çimlenmekte olan tohumları çıkararak da zarar yapar.
  • Sincap, özellikle karın fazla olduğu şiddetli kışlarda ve az tohum yıllarında lâdin, göknar, çam vb. ağaçların tomurcuklarına da şiddetli zarar yapar. Bu konuda fazla proteini olan çiçek tomurcuklarını sever. Tomurcukları yemek için 2-20 cm. uzunluğundaki sürgünleri ısırarak keser ve tomurcuğu yedikten sonra atar. Günde 450-600 lâdin sürgünü kemirdiği saptanmıştır.
  • Sciurus vulgaris, düz kabuklu, genç ağaçların gövdelerini veya yaşlı ağaçların tepe dallarını soyar. İğne yapraklı ağaçlardan özellikle çam, göknar ve lâdin ile yapraklı ağaçlardan kayın, gürgen, söğüt, meşe, titrek kavak, akçaağaç, huş ve sorbusun kabuklarına da zarar yapar. Zarara uğrayan kısmın kenarlarında kabuk saçaklı ve püsküllü bir hal alır. Bu yaralar bir el genişliğinde ve 40 cm. kadar uzun olup, daha çok ince kabuklu ve özsuyu zengin olan türlerin kuzey ve doğu yönlerinde görülür. Sincap ağaç kabuklarını, kambiyum kısmını yemek ve özsuyu yalamak için soyarsa da, bunu bir alışkanlık şeklinde de yapar.
  • Sincap, küçük kuşların yumurta ve yavrularını yiyerek de zararlı olur.
Mücadelesi:
Sincaplar fazla çoğaldıklarında onlarla savaşmak zorunluluğu doğar. En iyi savaş yöntemi sürekli avlamaktır. Ayrıca kapanla da yakalanabilir. Burada doğal düşmanları olan, ağaç sansarı, yırtıcı kuşlar, gelincik, köpek ve kediler korunmalıdır.
  Alıntı ile Cevapla