Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:30   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yongaların Kurutulması

YONGALARIN KURUTULMASI

Yonga levha yapımının en önemli safhalarından birini kurutma yani yongaların kurutulması teşkil eder. Çünkü elde olunan yonga levhanın rutubet miktarı ve kullanılışı esnasında deforme oluşu bu yongaların iyi kurutulmuş olmasına aynı zamanda levha içindeki yongaların her tarafta aynı kurulukta %3 - %6 bazen(%5 - %12) arasında rutubette bulunmasına bağlıdır. Yongaların rutubet miktarı, tutkal tipi ve miktarı ile presten evvel yüzey tabakalarının ıslanma derecesine bağlı olarak değişik bulunmaktadır.
Son yıllarda yongaların kurutulması için çeşitli tiplerde yonga kurutucuları yapılmıştır. Kurutma makinelerine sevkedilen yongaların rutubetleri genellikle %35 – 120 oranında olup bazen sadece %16 kadar olabilmektedir. Yongaların kalınlıkları 0,04 mm.-1,0 mm. Veya daha fazladır. Bundan dolayı yongaların sınıflandırılması gerekmektedir. Ancak bu yapılaırken yonga kaybının olmamasına dikkat etmek gerekmektedir.
Pres tekniği bakımından orta ve dış tabaka yonga rutubetlerinin farklı olması faydalıdır. Bu iki sistemle sağlanır. Ya önce her iki tabaka yongası da ayrı rutubete kadar kurutulur ve levha taslağı hazırlanırken ve hazırlandıktan sonra pres saçlarına su püskürtülür veya dış tabaka yongaları daha az kurutulur. Dış tabaka yongalarının daha rutubetli olmasının birçok faydası vardır.
1. Pres yüzeyi ile temasa gelen dış tabakanın suyu hızla buharlaşır ve bu buhar pres ısının orta tabakaya doğru transferini kolaylaştırır ve çabuklaştırır.
2. Sıcak buharın ve basıncın etkisiyle dış tabaka yongaları plastikleşir ve düzgün bir yüzey oluşturacak şekilde sertleşir.
3. Sıcak buharın etkisiyle direnci iyice azalan dış tabaka yongaları basıncın etkisiyle diğerlerinden daha fazla sıkılaşır. Böylece dış tabakanın özgül ağılrığı daha yüksek olur. Bu ise eğilme direncinin artmasını sağlar.
4. Dış tabakanın rutubetli oluşu pres süresini uzatmaz bilakis ısı transferi kolaylaştığı için azalır. Ayrıca orta tabaka rutubeti düşük seçildiği için pres süresi orta tabaka rutubetine bağlı olarak kısalır.
Yongaların içerdikleri rutubetlerin normalden az veya çok oluşunun bazı fayda ve sakıncaları bulunmakatadır. Yongaların rutubetleri normalden fazla ise çok rutubetli yongalar sıcak presleme esnasında yonga levhanın orta kısmında buhar kabarcıklarının teşekkülüne sebebiyet verirler. Bunlar levha preste iken uzaklaşmazlarsa levha yüzeyinin bozulmasına neden olur ve tutkalın sertleşmesins engeller.
Buna karşılık yongalar çok kuru ise şu sakıncaları ortaya çıkar;
1. Yongaların çok kuru olaması kurutma makinalerinde yonga tehlikesini artırır.
2. Yongalar pönomatik olarak taşınıyorsa tehlikeli elektrostatik yüklemeler ortaya çıkar.
3. Fabrika içinde toz miktarı artar
4. Levha yanları alınmadan önce kenarlarında kopmalar ve kırılmalar başlar.
5. Sıcak presler kapağında çok hafif ve fazla kuru yongalar yüzeylerinden uçarak uzaklaşır.
Yongaların kurutulması, ağaç türüne, yonga boyutlarına, özellikle yonga kalınlığına özgül ağırlığına, yongaların başlangıç rutubetine bağlıdır. Ayrıca kurutma makinasının tipi ve çalışma sisteminin de kurutma üzerine önemli etkisi vardır.
  Alıntı ile Cevapla