Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:30   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

KURUTUCU TİPLERİ
Yongalardaki suyun buharlaştırılması için ısı gereklidir. Isı yongaya kontakt, konveksiyon ve ışıma yoluyla transfer edilir. Çıkan nuharın uzaklaştırılması içinde havanın sirkülasyonu sağlanmaktadır.
Yonga kurutma; kereste, levha ve lif levhadan daha kolaydır. Kullanılan yongalar küçük ve ufalanmış olduğundan kurutma süreleri nisbeten kısalır. Yonga kurutucularını aşağıdaki şekilde sınıflandırmak mümkündür.
1. Döner silindirli kurutucular, döner jet kurutucular, borulu kurutucular
2. Çok bantlı kurutucular
3. Kontakt kurutucular
4. Türbinli kurutucular
5. Yanık gaz kullanılan kurutucular
a) Döner silindirli kurutucular, borulu kurutucular, döner jetli kurutucular
Yonga levha endüstrisinin ilk zamanlarında döner silindirli kurutucular kullanılmıştır. Esasen bunlarında çok çeşitli tipte olanları vardır. Silindirin iç kısmuna yelkovan şeklinde ve pervane vazifesi görecek levhalar tesbit edilmiştir. Silindir döndüğünde bu levhalar yongaların silindir boşluğu içinde eksene parelel yönde ve sıcsk gaz akımı boyunca hareket ederek boşaltma ucuna doğru ilerlemesini sağlarlar. Kurutma için gerekli sıcak gazları elde etmede otomatik bir birülörden yararlanılır. Bununla beraber maden kömürü, gaz yağı ve gaz ile karışık testere tozu yakıt olarak kullanılabilir. Bu usulde kurutma süresi uzun olup tahminen 30 dakikadır. Zaman zaman silindir içindeki spiral levhaların temizlenmesi lazımdır. Bu işlem kolay değildir.















Şekil 13. Döner silindirli kurutma makinelerinde yongaların kurutulma şeması. Önden ve yandan görünüş.

Üç kanallı kurutucularda aerodinamik gelişmelerle yonga taşınmasının pnömatik gücü artırlır. Böylece kurutma süresi 8 – 20 dakikaya inebilir. Bu tip kurutucular özellikle düşük rutubetli **** artıklarından elde olunan yongalarda elverişli olup Amerikan yonga levha endüstrisinde kullanılmaktadır.
Horizontal borulardan bir demet halinde meydana getirilmiş olan kutucuklar basit olup, verimli ve emniyetlidir. Isı tüketimi nisbeten azdır. Almanya’da imal edilen bu boru demetlerinden meydana gelmiş PONNDPRF kutucular çok sayıda yonga levha fabrikasında kullanılmaktadır. Poonndorf Fiması tarafından yapılmış bu tip bir kurutma makinesi ve çalışma sistemi şematik olarak gösterilmektedir.
  Alıntı ile Cevapla