Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:32   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a. Yanma odası i. Kullanılmış gaz donanımı
b. Yanık gaz girişi k. Kullanılmış gaz vantilatörü
c. Vantilatör l. Siklon
d. Çıkış boruları m. Ynoga girişi
e. Dirsek n. Yonga çıkışı
f. Siklon o. Toz transportörü
g. Gaz dönüş orusu p. Toz çıkışı
h. Yonga düşüş borusu q. Kullanılmış gaz karışım borusu
Yanık gaz (b) borusundan sisteme verilir. (c) vantilatörlü tarafından gaz yonga ile birlikte (e) dönemecine kadar gelir. Burada kısmen kurumuş olan yongalar (h) borusunda bir sonraki kurutma kademesine intigal ederken, toz ve kullanılmış gaz, (f) siklonuna gelir. Burada her ikisi birbirinden ayrılır ve kullanılmış gaz (e) vantilatörü tarafından (g) borusu üzerinden emilerek tekrar (d) borusuna yonga ile birlikte sevk edilir. Diğer kademelerdeki dolaşımda aynıdır. Sonuncu kademenin (h) borusunda kurumuş olan yonga transpörtöre verilir. (f) siklonlarından şinekeye gelen toz ise onun tarafından (p) çıkışına kadar taşınırlar. İki kademeli böyle bir kurutma makinesinde kurutma süresi 20 – 25 sn. kadardır.
f) Süspansiyon Tip Kurutucular;
Bu tip kurutuculara çeşitli örnekler verilebilir. Bunlardan bir örnek Bronswerk kurutucusu esasen pnömatik bir kurutucudur. Sıcak gazlar yanma odasında elde olunur. Vantilatörler taze sıcak gaz ile kullanılmış gazın karışımını sağlar ve bunların yanma odasına sevkine yardım ederler. Sıcak gazlar, kurutma bölümüne giren rutubetli yongalar, döner tertibatlı bir kısımdan içeri alınır.
Dönen bir kafese tesbit edilmiş radyal levhalar hava – yonga karışımının radyal yönde ilerlemesini sağlarlar. Bununla birlikte eksene paralel akışı sağlayan tertibat kurutma silindiri içinde spiral dönüşlü bir hava akımına sebebiyet vermektedir. Kurutucunun birinci kısmı sadece kurutma işini görmekte ise de ikinci kısmı hem kurutma hem de yongaların sınıflandırılmasını gerçekleştirilmektedir. Birinci ve ikinci bölümdeki döner kafesler ( muhafazlar ) bu maksatla vazife görürler. Kuruyan yongaların normal boyutta olanları bir yerden, çok ince olanlarıda diğer boşaltma yerlerinden dışarı alınırlar.
Son zamanlarda döner jetli kurutucular daha modern makineler olarak piyasaya sürülmüşlerdir. Bunlarda yongayı ayırma etkiside mevcuttur. Konik haldeki jetli bir tüp, ısı izalasyonu mevcut bir silindirik kurutma odası içerisinde dönmektedir.
Jet açıklıkları o şekilde ayarlanmıştırki, giren yongalar çıkış tarafına doğru spiral bir akışa uymaktadırlar. Döner jetli tüpün çevresi boyunca yerleştirilmiş bulunan pencere kanatları kurutacak yongaların havada tutulması ve kıvrılarak hareketini sağlarlar. Neticede yüksek bir termik verim ve bunun sonucu olarakta çok kısa bir kuruma süresi elde edilmektedir. Kaba yongalar döner tüpün sonundan dışarı atılır. İnce ve hafif yongalar önde, daha kalın olanlar arkada olacak şekilde hava akımına uyarak ayırma siklonuna taşınırlar. Oksijence fakir olan sıcak gazlar yanma odasında elde olunmaktadır. Burada gaz, fuel oil veya yağ – **** tozu karışımı yakılmaktadır. Kullanılmış gaz,ya dışarı atılmakta veya bir vantilatör yardımıyla sınıflandırılmayı sağlayacak hava olarak yine makineye tatbik edilmektedir yada tekrar kullanılmaktadır. Bu tip kurutucuların 17 – 66 KW kuvvet gücünde olanları vardır. 1 kg. suyun buharlaşması için 850 – 900 Kcal ‘ye ihtiyaç vardır.
KURUTUCULARDA OTOMATİK KONTROL SİSTEMİ
Teknoloji gelişmelerine parelel olarak kurutucularıda yenilikler veya değişimlere uğramaktadır. Tabiki en önemli olay günümüzde teknolojiyi otomasyona sonra ise bu otomasyondan kaliteli ürüna geçiştir. Modren kurutucularda tamamen otomatik çalışacak şekilde imal edilmektedir. Kurutucularda kontrol etmenin dışında, aynı zamanda düzgün veriler aralığında çalışmasını sağlamaktadır.
Otomatik sistemler, cihaza veya imal edilecek (kurutulacak) ürüne göre donatılır. Bu olayı basit şekliyle aşağıdaki örnekle açıklayabiliriz.
Bu şekildeki (X) olay sadece kontrol sistemini göstermek için örnek alınmıştır. Cihazın esasını oluşturan A, hassa bir termo element çifti yardımı ile hem yaş ve hemde kuru termometre temperatürlarini kaydeder. Burada her verinin bir sınır limit vardır ve bu sınır limitini geçerse, cihaz derhal basınçlı bir hava akımını C ve G kontrol cihazlarına gönderilir.
Bunların her birinin esnek diyaframası vardır. Fakat burada diyafram bir valf kolunu harekete geçirecek yerde, geçit kapaklarını harekete geçiren bir kaldıraç kolunu çalıştırır. B termo elementi tarafından gösterilen kuru termometre temperatürü düşecek olursa C kontrolörü, E kapağını kısmen açacak F kapağını kısmen kapayacak şekilde, D kaldıraç kolunu baskı yapar. Bu, ısıtıcıdan daha fazla ve yan geçitten daha az hava geçmesine sebep olur. Çıkan havanın rutubeti çok yüksek olscak şekilde, hava girişi iyice sınırlanacak olursa, bu B termo elementin çok yüksek bir yaş termometre göstermesine sebep olur.
  Alıntı ile Cevapla