Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:33   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

KAVAK KURUTMA OLAYI
Kavak ****u oldukça hızlı kurur. Biçme sırasında çok yüksek rutubete sahip tomruğun biçimi sonrası kısa sürede kuruduğd görülür. Bunun sebebi, zaten gevşek olan ****un biçilme ile daha ince parçalara ayrılması ve neticede rutubetini hızla kaybetmesidir.
Kavak ağacının kurutulmasında en geçerli yöntem açık havada, kurutulmasıdır. Biçilen tomruk, tabakalar halinde 25 – 30 mm. kalınlığında iyi kurumuş ızgaralar üzerinde istife alınıp yağmurdan korunur. Kuzey – Batı Avrupa’da 27 mm. kalınlığındaki lif doygunluğu noktasında %20 rutubete 4 ay içinde düşer. Tahtalar Güneyde yazın bu durumda 1 ay gelir. Kuzeyde veya dağlık kısımlarda (Belçika, İsviçre, Almanya) suni kurutma uygulanmaktadır.
Suni kurutmada çatlama ve eritmeleri, renk koyulaşmasını önlemek için dikkatli olmak gerekir. Çatlama ve eğilmeler önlenmediği için 1000C nin üstündeki kurutmalar başarılı olmamıştır. Bununla beraber Fransa’da yapılmış bir araştırmaya göre 27 mm. kalınlıktaki tahtalarının rutubetini 48 saatte %106’dan %7,5’a düşürme mümkün olmuştur.
Kavak ****u ve Endüstriyel Kullanımı

Kavak ****u, ülkemizde bilhassa ormanca fakir yörelerinde halkın bu konudaki gereksinimini karşılayan en önemli ****dur. Sadece kabuk soyma suretiyle yuvarlak halde kullanımdan, biçilerek kereste halinde kullanımına kadar değişik şekillerde kullanımına kadar değişik şekillerde kullanılır. Bu kullanımın en büyük bölümünü bina inşaatları teşkil eder. Kısaca kavak ****unun inşaattaki yeri, 2. sınıf bir malzeme alarak ve emniyet gerilmeler;
Eğilmede 75 kg/cm2
Liflere paralel basınçta 70 kg/ cm2
Liflere dik basınçta 25 kg / cm2
Liflere paralel çekmede 70 kg / cm2
Liflere paralel makaslamada 10 kg / cm2
Şeklinde özetlenebilir.
Birinci sınıf biçilmiş ****, mobilya imalatında dolap, raf gibi iç kullanımına gitmektedir. Kavağın birincil endüstriyel kullanım yeri kontrpilak üretimidir. Kavak ****un beyaz veya fildişi gibi açık renkli oluşu, özgül ağırlığının düşüklüğü, kolayca işlenmesi , (soyma , kurutma , tutkallama aşamalarında ) ve düzgün yüzeyler vermesi, bunun kontrplak üretimine uygun en önemli üstünlüklerini oluşturur.
Düşük kaliteli ve sıradan kavak ****un en uygun ve en önemli kullanım yerlerinden biri ambalaj sandığı imalatıdır. Kerestesinin açık renkliği, hafifliği, iyi çivi ve tel dikiş agraf tutma yeteneği kokusuz ve tatsız oluşu, yeterli direnç özellikleri, kavağın sebze ve meyve sandıkları için en uygun ve aranan bir ağaç türü olmasına sebep olmaktadır.
Kavak ****un en çok kullanım alanlarından bir taneside kibrit imalatıdır. Hemen bütün Akdeniz ülkelerinde kültür kavakları, kuzey ülkelerinde ise titrek kavaklar geniş çapta kibrit imalatında kullanılmaktadır.
İbreli ****lara göre, kavak ****un lifleri her ne kadar daha kısa ise de, lif levhaları imalinde diğer hammaddeler gibi kavak ****u da rahatlıkla kullanılabilir. Bir çok fabrika, hiçbir kısıtlama yapmadan kavak ****un, kabuğunu soymadan dahi lif levhaları imalinde kullanılmaktadır.
Kavak ****u mekanik **** hamuru yapımında uzun zaman kullanılmıştır. Kartonların iç tabakaları için çok uygun bir hamur olup, bu durumda hamurun rafine edilmesine dahi gerek kalmıyabilir. Bu nedenle ****un kağıt hamuru verimi % 85’e kadar çıkar.
Kavak ****un bazı özellikleri
- Kabuk oranı, kabuğu taze hacmin % 9-13’ünü, ağırlık olarak % 10-12’sini oluşturur.
- Ortalama rutubet oranı kesimden hemen sonra depoda % 110’dur.
- Kesimi izleyen birkaç gün sonraki ağırlık 600 – 850 kg / m3, 600- 640 kg/ ton olmaktadır.
- Kesimden birkaçgün sonraki ster emsali % 75 m3’dür.
- Kesimden bir kaç gün sonra kavak emyalinin kuru **** muhtevası 380 – 405 kg/ m3’dür.
  Alıntı ile Cevapla