Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:33   #10
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

4. Denge neminin miktarı
Rutubetli bir katı madde, sabit tempeatür ve rutubetteki bir hava akımı ile temasa gelirse, havanın sabit temperatür ve rutubette olması sebebi ile, hava akımı özellikleri sabit kalır ve sistemin dengeye erişmesi için yeterli temas zamanı oldukça uzun olur. Böyle bir durumda katı madde belirli bir rutubet değerine erişir ve bu hava ile daha fazla temasta kalması durumu değiştirmez. Buna belirtilen şartlar altında maddenin denge rutubetinin miktarı adı verilir.
Pek çok madde için denge rutubetinin miktarı dengeye yaklaşılma yönüne bağlıdır. Rutubetli bir katı maddenin kurumaya veya kuru bir maddenin rutubet absoplamaya ( sorpsiyon ) terkedilmesine göre değişik değerler elde olunur. Bu olayı aşağıdaki şekil ( x )’de de göre biliriz.




Tanımı:
Katı maddeler su içerisinde çözündürülürse entropi düşer. Böylece su moleküllerinin sıvı evreden buhar evresine geçmesi güçleşir. Başka bir tanımlama ile buhar basıncı düşer. Buhar basıncının düşmesi sonucu donma noktası sıcaklığında azlma ve kaynama noktası sıcaklığında artma görülür. İdeal çözeltilerdeki konsantrasyonla buhar basıncı arasındaki ilişki Raoult yasası ile tanımlanır. Bu yasaya göre ideal çözeltilerde çözücünün buhar basıncının bağıl olarak azalması katı maddenin mol franksiyonuna eşdeğerdir. ( P ) çözeltinin, ( P0 ) da çözelti buhar basıncı ve ( n1 ) katı maddenin ve ( n2 ) çözeltinin mol sayısı kabul edilirse genel olarak Raoult yasası şu şekilde tanımlanır.

Sabit sıcaklık da ki çözelti ve çözgenin buhar basınçları oranı su aktivitesi olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle maddenin sabit temperatüre dengeye erişmesinden sonra, madde tarafından tutulan su miktarıdır.


Su aktivitesi veya rutubet


P: yonganın içerisinde bulunan buhar basıncı
P0: T0 sıcaklığındaki saf suyun buhar basıncı
T0: Sistemin denge temperatürü.
Relatif rutubet, gaz fazdaki su buharı kısmi basıncının, aynı temperatürdeki suyun ( sıvı ) buhar basıncına oranı olarak tanımlanmıştır ve denge koşullarında % Relatif Rutubet = ( %100 x aw ) eşit olduğu ortaya çıkar. Saf suyun su aktivitesi 1.000 ve %100 relatif neme eşittir.
  Alıntı ile Cevapla