Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 14:36   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Orman Yol Yapım Makinaları

. ORMAN YOL YAPIM MAKİNELERİ

Orman yol yapımının gelişimi ile birlikte oturmaya karşı duyarlı temel ve alt temel tabakalarının yapımına hız verilmek amacıyla, gerek orman yollarında toprak işleri ve gerekse bu işler için kullanılan makineler önem kazanmıştır. Yol yapım işlerinin gittikçe artması, bu işlerle ilgili teknolojiyi zorlamış ve özel iş makinelerinin ortaya çıkması kaçınılmaz olmuştur. Bu makinelerin tam ya da yarı otomatik olarak çalışması insanı, bu makinelerin özelliklerini daha yakından tanıması zorunluluğunu birlikte getirmiştir.
Orman yollarının yapımında kullanılan özel makineler yoktur. Büyük karayollarında kullanılan makineler orman yollarında daha ekonomik olmasına karşın projeyi dar kurplar gerektiren araziye tam anlamıyla intibak etmemesi ve bu makinelerin orman yol standartlarına uymaması gibi olumsuz yönleri kullanım alanını sınırlandırmaktadır. Orman yollarının yapımı sırasın da kullanılan bu makinelerin özelliklerini incelemeye geçmeden önce genel olarak orman yol çalışma aşamalarını incelemek yararlıdır.
Orman yolları yapımında yamaç eğiminin %65 in üzerinde olduğu yerlerde yol dolduru malzemesinin tutulabilmesi normal koşullarda olanaksız olduğu için yol kazı içine alınmalıdır. Bu veya daha dik eğimlerde kazı materyallerinin hiç kullanılmadan yamaç aşağı atılması istenmediğinden fazla kazı materyalinin daha önceki veya sonraki projelerde dolduru malzemesi olarak değerlendirilmesi gerekliliği ortaya çıkar ve bu ise malzemenin taşınmasını gerektirir.Bu amaç için orman yolları yapımında her yıl milyonlarca metreküp toprak yer değiştirir.Bu ise toprak işlerinin gerek organizasyonunun gerekse uygulamasının nedenli önemli olduğunu gösterir.

I.AşamaII.Aşama

Ön Çalışmalar

§ Ölçme
§ Planlama
§ Zemin etütleri
§ Proje

Arazi İşleri

§ Temizleme
§ Düzenleme ve Önlem


Şantiye Kuruluşu

§ Şantiye düzeni
§ İş organizasyonu

Materyal kazanımı

§ Çözme,kazı
§ Yükleme

Taşıma

§ Taşıma
§ Boşaltma

Yapım

§ Dolduru
§ Enine Dağıtım
§ Düzleme
§ Sıkıştırma















Orman Yollarında Kullanılan Makineler:
1. Kazı Makineleri: Buldozer, angledozer, yapım greyderi, kompresör, ekskavatör
2. Yükleme: Loader
3. Taşıma: Damper, damperli kamyonlar
4. Sıkıştırma: Silindir
5. Taş Kırma: Taş kırma makineleri, eleme makineleri
Yol yapım sırasında hangi makinenin kullanılacağını genellikle taşıma uzaklığı belirler. Taşıma uzaklığı ise kazı ve dolduru yerlerinin ağırlık merkezleri arasındaki uzaklıktır.
  Alıntı ile Cevapla