Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 15:21   #43
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Çimento Stabilizasyonu:
Portland çimentosu ile işlem eğer hava sıcaklığı +5 C0 nin altında ise ve daha düşüyorsa yapılamaz, fakat +3 ºC nin üstünda ise ve yükseliyorsa karışım ve yerine koyma işlemleri yapılır. Sıcaklık dereceleri gölgede ve suni her türlü ısıtıcıdan uzakta olarak alınacaktır.
Malzeme:
1. Taban ve alt temel malzemeleri ilgili şartnamelere uygun olmalıdır.
2. Portland çimentosu standartları istediği şartları haiz bulunmalıdır. (tartma,taşıma, dağıtma sistem ve makineleri ile dökme çimentoları kullanılabilir.
3. Su, muamele edilmiş taban ve alt temelin sertleşmesine mani olacak yabancı cisimleri ihtiva etmemelidir.
4. Eğer projelerde portland çimentosu muamelesi yapılmış taban veya alt temelin minimum dizayn kuvveti verilecekse bu, test metod Tex120 – E ye göre yapılır ve ön testlerle tespit edilir.
Teçhizat:
Malzemelerin ölçüm ve oranlanmasının ağırlık usulü ile olduğu şantiyelerde teçhizat ‘Tartı ve Ölçü Aletleri’ şartnamelerine uygun olmalıdır. İşin iyi bir şekilde yapılması için gerekli teçhizat inşaatta bulunmalı ve inşaat başlamadan önce de kontrol mühendisi tarafından kabul edilmiş olmalıdır. Kullanılan bütün teçhizatın iyi ve çalışır vaziyette olmasına dikkat edilmelidir.
Karışım işlemi:
1) çok geçişli gezici karıştırma plenti
2) tek geçişli gezici karıştırma plenti
3) merkezi karıştırma sistemi ile yapılabilir.

İnşaat Metotları:
İlk şart üniform bir portland çimentosu karışımı kapsayan; ayrı veya ayrışmış olmayan, aynı yoğunluk ve su muhtevasına haiz, bütün kalınlığı boyunca iyi yerleşmiş ve sıkıştırılmış, yüzeyi düzgün bir tabaka inşa etmektedir. Üstteki şartları yerine getirmek için işin yapılış sırasını düzenlemek, projede gösterilen kalınlık boyunca yeter. Malzeme ve çimento kullanmak inşaatın her safhasının yakından izlemek gerektirir. Toprak seviyesi ya da stabilizasonun üstüne konacağı tipik en kesitlere göre şekillendirip hazırlanacaktır.
Şartnamelerde yazıldığı gibi malzeme yol üzerinde her kesite gerekli miktarda taşınacak, yerine konacak ve dağıtılacaktır. Malzeme tabaka sırasına göre veya kontrol mühendisinin direktifine uyarak portland çimentosu ilavesinden evvel tam olarak karıştırılır. Kontrol mühendisinin pulverizeyi gerekli gördüğü yerlerde temel malzemesi öyle pulverize edilmelidir ki ıslak karıştırmanın bitiminde 1 nolu telekten kuru ağırlık ile %100’ü ve 4 nolu elekten minimum %80 i geçmeli ve fazla çakıl ve taş bu eleklerde kalmalıdır.
  Alıntı ile Cevapla