Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 15:22   #45
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Sıkıştırma ve reglaj :
Malzeme, şartnamede verilen yoğunlukta daha az olmamak şartı ile sıkıştırılacak. Silindirlemenin başlangıcında karışımdaki ve pulverize olmamış toprak kümelerindeki nem yüzdesi kuru ağırlıkların dayanılarak verilen optimum nem miktarının en çok %2 sinden fazla veya az ve silindirleme, reklaj esnasında portland çimentosu işlemi yapılmış karışımın dengesiz olmasına sebep olabilecek miktardan da az olmalıdır. Sıkıştırılmamış karışım yağmur ile ıslanıp ortalama su muhtevası son silindirlemede verilen toleransı geçerse bütün kısım tekrar inşa edilmelidir. İşlem yapılmakta olan araziden alınan bir portland çimentosu işlemi yapılmış karışımın numunesinde, arazide, test metod Tex-114-E veya diğer kabul edilmiş bir metodla karışımın ihtiva ettiği optimum su ile yoğunluğu tespit edilmelidir.
Serilmiş karışım bütün boyunca aynı kalınlıkta olmalıdır. Gevşek karışım daha sonra belirtilen yoğunluğa kadar iki saat içinde üniform olarak sıkıştırılır.
Taban veya alt temel malzemesi ve çimentolu karışım sıkıştırıldıktan sonra, üniform olarak ihtiyaca göre sulanacaktır.
Yüzeye tekrar şekil verilir, istenilen çizgilere, eğim ve en kesite getirilir. Daha sonra hafifçe tesviye edilerek sıkıştırma veya şekillendirme aletlerinin bıraktığı izler giderilir.
Son yüzey pünomatik tekerlekli silindir ile tamamen silindirlenir ve greyder ile takriben 0,6 cm lik bir kalınlık tıraşlanarak bütün gevşek toprak ve çimento yol dışına atılır.
Eğer karışımda 4 numara agrega bulunuyorsa düz tekerlekli silindir ile (Tandem Silindir) tam bir silindirleme yapılır. Kontrol Mühendisinin idaresi altında iş görüldüğünde; yüzey sıkıştırması ve reglaj 2 saatten fazla sürmeyecek şekilde, yüzeyde hiçbir çatlak ve çizgisi ya da gevşek malzeme kalmamak, düzgün ve projedeki en kesitlere uygun bir şekilde elde edilmek üzere yapılır. Bütün reglaj işlemleri sırasında su muhtevası optimumda tutulur.
Çimentolu karışımdan yapılan temellerde üst yüzey reglajı önemli ise sermeden sonra sıkıştırma ekipmanına çok iş kalmamalıdır. Çünkü bu ekipman ile yapılan sıkıştırma sırasında yüzeyde yığılmalar, dalgalar olur. bu bakımdan serme yapan makineler yani sericiler hem serme hem de yüksek oranda sıkışma yapmalıdır.
Kür:
Koruma ve örtme:
Taban ve alt temele portland çimentosu uygulandıktan sonra yüzey, hızlı kurmaya karşı, şu metotlardan biri ile üç günden az olmamak ya da üzerine ilave üst yapı katı konuluncaya kadar korunmalıdır.
Üç metot şöyledir:
a. Yağmurlama sulaması ile devamlı olarak nemli tutma;
b. Bütün yüzeye 5 cm kalınlığında toprak yayıp onu nemli olarak tutma,
c. Reglaj biter bitmez yüzeyi asfalt zar ile örtme
  Alıntı ile Cevapla