Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 15:22   #46
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3. Kalsiyum klorür stabilizasyonu:
kalsiyum klörür stabilizasyonunda granürler temel malzemesi kalsiyum klorür ile karıştırılır. Karışımda su optimum miktardadır. Karışmış malzeme alt temel üzerine birkaç tabaka halinde serilir. Tabakalar en çok 15 cm kalınlıkta olabilir. Kalsiyum klorür oranı, ısı derecesi, rutubet, hava ve mevsime göre değişir. Karışımın tonu başına genellikle 1. Tip karışımda 3,5 – 5 kg, 2. Tip karışımda 3 – 4 kg kalsiyum klorür konur. Su optimum rutubeti sağlayacak kadar konur. Taşıma, serme, sıkıştırma sırasında rutubet kaybı minimum olacak şekilde tedbirler alınmalıdır. Ayrıca serme boşaltma sırasında tolerans üstü segregasyon önlenmelidir.
Kalsiyum klorür stabilizasyonu rutubet alışverişini önler. Gayet stabil bir bünyesi vardır. Yol yüzeyinin kaplanmasına kadar tozumasının önlenmesinin ya da bankette bir süre izolasyon ve stabilizasyonun sağlanması için kalsiyum klorür stabilizasyonu yapılır.
4. Bitüm Stabilizasyonu:
Bu tür stabilizasyon daha çok asfalt işlerini konu olarak ele alır.
2.7.6. Mekanik stabilize üst yapı işlerinin yaygın operasyonları
a. Üst Yapı Malzemesinin Yolda Figüresi
Üst yapı malzemesi figüresinin eteği bu figürenin greyderle toplanması sırasında banketten aşağı malzeme kalmayacak şekilde banketten uzak olmalıdır.
Figüreler deverlerin alt tarafına konmamalıdır. Aksi halde yağışlarda figüre ile yol yüzü ara kesiti bir dere halini alabilir.
Yağışlı zamanlardan sonra figürenin yoldaki yeri greyderle aktarılarak değiştirilmelidir. Kışa malzeme serilmeden bırakılmamalıdır. Çok zaruret varsa kışa kalacak figürelerin üstünden figüreyi yassıltıp bir lastik tekerlekli silindir geçirilmesi faydalı olur. bu taktirde sıkışan figüre yağış sularının yol tabanına işlemesini önler.
Malzeme figüre halinde iken yağmur yağmışsa yahut figüreler serilmeden bir yağışlı mevsim yol üstünde durmuşsa bu figürenin tabanı çok ıslak, cıvık bir hal alır. Figüreyi kıştan veya yağmurdan sonra en kesitte başka yere kaydırmalı, figüre altına suyun işlediği derinliğe kadar kazıp, kurutup sıkıştırarak tekrar sermelidir.
Figüreler yaptırılırken şevleri mümkün olduğu kadar yatık olmalıdır. Dik şevli figürelerin yapımı ve şeklinin muhafazası zordur. Şeklin bozulması yüzünden figürelerin ölçü işlerinde anlaşmazlıklar çıkabilir. Yatık şevli figüreler şekillerin daha çok muhafaza ederler. Böylece bu sonuçlar önlenebilir.
b. Üst Yapı Malzemesinin Serilmesi
serilecek üst yapı malzemesi bir tek cins malzemede olsa bir miktar karıştırıldıktan sonra serilmelidir. Çünkü ocakta malzeme ne de olsa homojen değildir. Karıştırma mohogenliği bir derece daha arttırır. Bu arada sözü edilen malzeme yol üzerinde greyderle karıştırılmış ya da tuvenan olan malzemedir. Plentlerde karışmış malzemeler için bu işleme gerek yoktur.
Greyder ile sermede malzemenin dane boyutuna göre ayrışması olayı az çok vardır. Banketlerde iri ve boşluklu malzemeler birikir.
Sermeden önce enine kesitin hangi kademesinde bulunuyorsa o kademeye ait enine kesit genişliğinin tespit eden banket kazıkları çakılmalıdır. Serme işlemi bu kazıklar arasında olmalıdır. Sermede bu kazıklar düşer, bozulursa tekrar çakılır. Yeter ki yol genişliği ile verilsin, malzeme kaybı olmasın.
Toprak tesviyenin reglajı tam manasıyla yapılmışsa bankette çakılan kazıklarla, mihvere çakılan kazığa takriben serilen malzeme ne kalınlık tutacaksa o kalınlığın seviyesi çizilir. Malzeme serilince o çizgiden yüksek veya alçak kalıyorsa iyi bir reglaj için her kazıkta çizgiden aynı miktar aşağıda veya yukarıda kalmış olmalıdır.
  Alıntı ile Cevapla