Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-06-2007, 12:24   #1
Adelaar
 
Adelaar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow Himalayalarda 50 yıl sonra buzul kalmayacak

Himalayalarda 50 yıl sonra buzul kalmayacak


Küresel ısınma yüzünden Himalaya dağlarında 50 yıl sonra buzul kalmayacağı öne sürüldü.


Click the image to open in full size. Click the image to open in full size.
DİĞER HABERLER
AA
Güncelleme: 10:43 TSİ 05 Haziran 2007 Salı


KATMANDU - Nepal’in başkenti Katmandu’da toplanan iklim konferansına katılan BM Çevre Programı yetkilisi SurendraShrestha, Himalaya buzullarının hızla erimekte olduğunu, sıcaklıkların artmaya devam etmesi halinde 50 yıla kadar buzul ve karların tamamen eriyeceğini söyledi. Click the image to open in full size. Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan’dan geçen 2400 km uzunluğundaki Himalaya dağ zincirinin buzulları Asya’nın 9 büyük nehrini besliyor. 1.3 milyar insan, bu su yollarına bağımlı olarak yaşıyor.

Verilere göre, Himalayalarda sıcaklıklar, son 30 yıl içinde 10 yılda bir 0,6 ila 0,15 derece arttı.

Katmandu konferansına katılan uzmanlar, ayrıca buzulların erimesiyle dağ göllerinin su seviyesinin yükseldiğine, bunun da dağ köylerinde yaşayan insanlar açısından risk teşkil ettiğine işaret ettiler. Sözgelimi, Everest’in güneyindeki İmja buzulu yılda 70 metre azalıyor ve eriyen buzulların suları çukur bölgelerde koca koca göllerin oluşmasına neden oluyor.

Konferansa katılan uzmanlardan Andreas Schild, “Bu göllerin yayıldığı alan bazı yerlerde iki kat genişledi. Göllerin taşmasıyla geniş bölgeler suların altında kalacak” dedi.

Uzmanlara göre, 50’li yıllarda Nepal’de dağ göllerinin sayısı bir düzine kadardı. 2000 yılında yapılan sayımda ise 2400 göl tespit edildi. Şimdi bunların 14’ü taşmak üzere.

ntvmsnbc
Adelaar Ofline   Alıntı ile Cevapla