Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-06-2007, 20:14   #1
Adelaar
 
Adelaar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon16 Kanatlı sürüngen türü keşfedildi

Kanatlı sürüngen türü keşfedildi


220 milyon yıl önce yaşamış karga büyüklüğünde bir kanatlı sürüngen türü keşfedildi.


Click the image to open in full size. Click the image to open in full size.
DİĞER HABERLER
NTV-MSNBC
Güncelleme: 08:14 ET 13 Haziran 2007 Çarşamba


VIRGINIA - Paleantologlar, Kuzey Carolina - Virginia’da 220 milyon yıllık kanatlı bir sürüngen türü bulduklarını açıkladılar. Türe “Mecistotrachelos apeoros” (uçabilen, uzun boyunlu) ismi verildi.
Virginia Doğa Tarihi Müzesinden Nick Fraser “Yeni uçucunun en çok ilgimizi çeken özelliklerinden biri ayaklarının biçimi oldu. Ayakları kanca özelliği gösteriyor ve bu da tutunabilme yeteneğinin gelişkin olduğuna işaret ediyor. Bu kancayla ayaklarını dallara tutunmak için kullanıyor” dedi.

Sürüngenin ağaçlardaki böceklerle beslendiği ve ağaçtan ağaca uçarak avlandığı sanılıyor.

Fraser, küçük uçucunun türleri o dönemde tükenmiş olan uzun boyunlu sürüngen türü Protorosaurslar’la akraba olabileceğini düşünüyor.

“Boyunlarının uzunlukları gerçekten şaşırtıcı. Ama bundan daha da çarpıcı olan boyunlarının hemen altından başlayan kalın kaburga kemikleri” diyen Fraser, bu kemiklerin kanat altı kaslarını kuvvetle desteklediğini belirtti. Kanatlı sürüngenin bu özellikleri sayesinde bilinen tüm uçan sürüngenlerden daha yüksek manevra kabiliyeti olduğu düşünülüyor.

Fraser’a göre bu yeni keşif, uçabilen dinazorların evrimleri konusunda pek çok soruya yanıt olabilecek araştırmaların yapılmasını sağlayacak.
Adelaar Ofline   Alıntı ile Cevapla