Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-07-2007, 11:30   #1
Adelaar
 
Adelaar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow AMERİKA, ANKARA İLE TAHRAN'IN DOĞALGAZ ANLAŞMASINA KARŞI ÇIKTI

17 Temmuz 2007 08:20 Salı AMERİKA, ANKARA İLE TAHRAN'IN DOĞALGAZ ANLAŞMASINA KARŞI ÇIKTI

Türkiye ile İran arasında geçen hafta imzalanan doğalgaz anlaşması Ankara ile Washington arasında gerilime yol açtı. Türkiye ile İran arasında geçen hafta imzalanan ve iki ülkede büyük bir heyecanla karşılanan doğalgaz anlaşmasına ABD tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, ülkesinin, 'ABD yasaları gereği, İran ile yapılan her türlü yatırım ve işbirliğine karşı' olduğunu belirtirken, ABD Ankara Büyükelçiliği'nden bir sözcü de, "Nükleer gelişmeler göz önüne alındığında, İran'a bir doğalgaz kaynağı veya bir geçiş ülkesi olarak artan bağımlılığı düşünmeyi sakıncalı görüyoruz." dedi.

Sözcü, Hazar enerji kaynaklarının, İran'dan geçmeden, Avrupa'ya ulaştırılması için altyapı geliştirme konusunda Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise İran ile imzalanan anlaşmanın bu ülke ile diplomatik ilişki kurmayan ABD ve Türkiye'nin enerji köprüsü iddiasını engellemeye çalışan Rusya'ya karşı bir hareket olmadığını açıkladı.
Türkiye ile İran'ın Avrupa'ya doğalgaz ihracını içeren bir anlaşma, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile İran Petrol Bakanı Vezir Hamaney tarafından geçen cuma Ankara'da imzalanmıştı. Anlaşma, Türkiye'nin, İran ve Türkmenistan'dan alacağı yıllık 30 milyar metreküp doğalgazı Avrupa'ya ihraç etmesini öngörüyor. Ayrıca 14 trilyon metreküplük rezerve sahip Güney Pars'taki 22-23 ve 24. sahalar 'ihalesiz olarak' Türkiye'ye verildi. Bu sahalardaki yıllık üretim 20,4 milyar metreküp. Bu kaynağın bir bölümü Türkiye'de kullanılacak, bir bölümü ise Orta Avrupa'ya uzanan Nabucco boru hattına verilecek.
ABD yetkilileri anlaşmaya tepki gösterirken, ABD ve Rusya'nın Ankara büyükelçileri, Bakan Güler'den konuyla ilgili görüşmek üzere randevu talebinde bulundu. Ancak, Güler'in seçim çalışmalarına bağlı olarak Ankara dışında olması nedeniyle görüşmelerin gelecek hafta gerçekleşmesi bekleniyor.
Üst düzey bir yetkili, anlaşmanın ABD ve Rusya'ya karşı bir hareket olmadığını belirtirken, Rusya ile enerji alanında yeni işbirliği arayışlarının olduğunu söyledi. Bu çerçevede Türkiye'nin Rusya'dan bir doğalgaz sahasının işletmesini bedelsiz olarak talep ettiğini kaydeden yetkili, "Bu anlaşma Türkiye'nin, AB'nin ve bölge ülkelerinin enerji ihtiyaçlarının karşılanması açısından son derece önemlidir." dedi.
Yetkili, Türkiye'nin Mavi Akım'ın İsrail'e kadar uzatılması konusu da dahil olmak üzere Rusya ile yeni projelere girmek istediğini vurguladı.
Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının önemli bölümünü sağlayan Rusya, geçtiğimiz aylarda Nabucco doğalgaz hattı projesinin hayata geçirilmesini tehlikeye düşürecek şekilde gazını Karadeniz'in altından geçecek bir hatla Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya satmak istediğini açıkladı.
Türkiye'nin bölgede hayata geçirmeyi planladığı projelerde sadece kendisinin değil, müttefiklerinin de çıkarlarına katkı sağladığını söyleyen Enerji Bakanlığı yetkilisi, "Bu çerçevede anlaşmalara Amerika'nın da gerekli desteği göstereceğinden şüphe yok." dedi.
Aynı yetkili, Türkiye ile İran arasındaki anlaşmanın bölgesel barışa sağlayacağı katkının da gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Anlaşmayla, Hazar Bölgesi'ndeki enerji kaynaklarının dünya pazarlarına çıkarılmasının yolu da açıldı. Tıpkı petrolün Bakü-Tiflis-Ceyhan hattıyla piyasalara girmesi gibi İran üzerinden alınacak gaz da pazarlara arz edilebilecek. Bu projenin gerçekleşmesi, sadece arz güvenliğinin değil, Türkiye'nin sıkı bağları olan Türk cumhuriyetlerinin gelişmesi açısından da büyük öneme sahip."
Yetkili, anlaşmanın uranyum zenginleştirme programı nedeniyle Amerika ve bazı Batılı devletler ile sorun yaşayan İran'ın ekonomik, sosyal ve politik olarak dünyayla entegre olmasına büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Bu anlaşmaya baz olan projeyle İran, kendi ülkesindeki özelleştirmelerin yapılmasını ve yabancı yatırımcı ile yatırımların gelmesini güvence altına alacak bir adım atacak." dedi.
Adelaar Ofline   Alıntı ile Cevapla