Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-07-2007, 03:37   #1
JuLiet
Dişi Kartal
 
JuLiet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kariyer Tipinizi Belirleyin !

Mesleki kariyer ufkunuzun geniş olup olmadığından emin değilseniz, meslek yaşantınızda varabileceğiniz son noktanın hangisi olduğunu da tam bilmiyorsanız aşağıdaki beş değişik kariyer tipolojisini okuyarak, kendinizi bu açıdan sınıflandırabilirsiniz.

1. Denge kadını,

2. Gerçek kariyer kadını,

3. İşinde rahatlık arayan kadın,

4. Gözbebeklerinde "Dolar işareti" taşıyan kadın,

5. Evcimen kadın.

Bu beş gruptan birinde kendinizi mutlaka bulursunuz. Her kategori başlı başına bir hedef oluşturur.

1. Denge kadını:

Hedef çok belirgindir: Zevk alacakları bir meslek sahibi olmak ama bu arada mutlu aile yaşantısından da vazgeçmemek isterler. Bu yüzden aşağıda sıralayacağımız bir takım gerçekleri daima göz önünde bulundurmalısınız.

a. Kendinize zaman ayırmanızı engellemeyecek bir meslek seçmelisiniz.
b. Çocuklarınızın bakım sorununu mutlaka önceden çözümlemelisiniz.
c. Çocuğunuz hastalandığında, çocuk bakıcısının işi çıktığında ya da çocuğunuzu yolladığınız yuva kapandığında başvurma merciini önceden hazır tutmalısınız.
d. Çelik gibi olmasa da en azından sağlam sinirlere sahip olmalısınız.
e. İyi niyetli ukalaların, yani her şeyi herkeslerden iyi bilenlerin konuşmaları sizi asla yıldırmamalı. Unutmamalı: Eğer henüz çocuk sahibi değilseniz anne olacağınız zamanı iyi seçin.

2. Gerçek kariyer kadını:

Hedef çok nettir. En tepeye ulaşmak istiyorsunuz. Aile kurmak şu anda sizin için söz konusu bile değil; her ikisini de bir arada götüreceğinizden emin olduğunuz anda bu işi düşüneceksiniz. Hedeflediğiniz nokta için donanımınız yeterli mi? Yönetici olmak için yeterli özgüvene ve yaptırım gücüne sahip misiniz? (Siz de bilirsiniz: Yükseğe çıkıldıkça hava azalır! Çok önemli: Kesinlikle birisinin sizi keşfetmesini beklemeyin. Ulaşmak istediğiniz yer için gerekli donanıma sahip olduğunuzu amirlerinize gösterin ve sizden beklenenin daha fazlasını yapabileceğinizi kanıtlayın.

3. İşinde rahatlık arayan kadın:

Hedef kariyer derdindeki diğer kadınların tam aksi yönündedir. Çalışmak isterler (ya da zorunludurlar) ama kendilerine zaman ayırmak onlar için işten çok daha önemlidir. Para mı? Olsa da olur, olmasa da. Fazla para kazanmak ve biriktirmek için o kadar çalışıp çabalamaya değer mi? Unutmamalı: İş saatleri konusunda esnek olan, çalışana bol zaman tanımayı ciddiye alan bir işyeri arayın kendinize.

4. Gözbebeklerinde "Dolar işareti" taşıyan kadın:

Siz para kazanmak istiyorsunuz hem de, mümkün olduğunca bol para. Unutmamalı: Eğer bunu kendiniz de kabullenmişseniz, istenen yönde ilk adımı atmış sayılırsınız. Stratejik hareket edin, aynı anda birden fazla iş başvurusu yapın. Amaçladığınız para büyük miktardaysa riske girme cesaretiniz de olmalı. Ünlü bir kuruluşta çalışarak, çok para kazanmadan önce tanınmamış bir firmada yüksek ücretle çalışabilirsiniz.

5. Evcimen kadın:

Hedef evde oturup, anne ve eş rolünü oynayarak kendisini ve yaşamını, ailesine, çocuklarına hasretmektir. Unutmamalı: Eğer başarılı ya da en azından hoşnut bir çalışan kadından anne rolüne geçtiyseniz "yeni mesleğinizde" de kaybetmemelisiniz. Klasik ev kadını rolünü stratejik şekilde planlayın. Evde kendinize hedefler belirleyin, örneğin ev işlerini öyle bir planlayın ki size daha bol zaman kalabilsin. Ve zaman zaman kendinize şu soruyu sorun: Yaşamımı kimseninkiyle değiştirmek istemem doğrusu, yoksa öyle değil mi?

Kariyer için temel koşullar

- Seyahat etmeye engel bir hal olmamalı

- Eğer yükselmek istiyorsanız yerleşim yerinizi değiştirmenizi engelleyecek bir durum sizin için söz konusu olmamalı

- Uygun firma seçimi

- Çok katı bir hiyerarşik yapıya sahip olmayan, orta sınıf bir işletme yükselmek için ideal bir iş yeridir.

- Uygun maaş talebi

- Her şeyden önce iş görüşmesine gitmeden önce kendi değeriniz hakkında bilgi sahibi olun.

- İyi İlişkiler kurun

- Zirvedeki işlerin yüzde 60'ı "el altından" dağıtılmaktadır.

- Yaptırımcı olun

- Alçak ama kararlı bir ses tonu ile konuşun. Siz konuşurken insanlar aralarında konuşmaya başlarsa siz hemen susun. Doğrudan onların gözlerinin içine bakın ve ancak onlar sustuktan sonra konuşmanızı kaldığınız yerden sürdürün. Bunu iki kez yaptığınız anda salonu hakimiyetiniz altına almış sayılırsınız.

- Öğrenim, tecrübe, mesleki gelişime açık olmak, başarılı bir iş yaşantısı ve ilişkilerinin yanı sıra belirli öğrenim kolunda birazcık da akademik deneyim işi kapmanız için yeterli.

İki yıl dayanmak... Başladığınız bir işten en az iki yıl ayrılmayın. Daha kısa aralıklarla iş değiştirirseniz güvenilirlik imajınızı zedeler ve sonradan da bu damgayı da üstünüzden ne yapsanız silemezsiniz.
__________________
Gerçek Aşkın Savaşçı Kraliçesi ...
Serseri Mayın Gibiyim .. Heran Heryerde Patlamaya Hazır ...
RoMeo
JuLiet Ofline   Alıntı ile Cevapla