Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-08-2007, 10:29   #1
Adelaar
 
Adelaar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow BİZ EKRAN SEVERİZ!..

BİZ EKRAN SEVERİZ!..

01Ağustos 2007 09:51

Click the image to open in full size.
Son yıllarda Avrupa'da futbolu paraya en iyi çeviren kulüp olarak dikkat çeken Manchester United, geçen sezon evindeki maçları 75 bin 826 seyirci ortalaması ile oynadı. Bu takımı 74 bin 78 seyirci ile Barcelona, 71 bin 626 seyirci ile ise Real Madrid takip eti.

2006/2007 resmî rakamlarına göre Almanların Borussia Dortmund takımı 68 bin 339 seyirci ortalaması ile Avrupa dördüncüsü. Son yıllarda ligi orta sıralarda tamamlamasına rağmen Dortmund'un evindeki bazı iddialı maçlara 80 bin seyirci geliyor. Sarı-Siyahlı takımı sırasıyla Alman ekipleri Bayern Münih (66 bin 704) ve Schalke (60 bin 45) takip ediyor. Bu rakamlar aynı zamanda Bayern Münih ve Schalke'nin stadyum seyirci kapasitesi.

Avrupa'da maçları en çok izlenen futbol takımları sıralamasının ilk 10'unda 4 Alman ekibi yer alıyor. Diğer takımlardan üçü İngiltere, ikisi İspanya ve biri de İskoçya'dan. İskoçya temsilcisi Celtic Glasgow, 57 bin 928 seyirci ortalaması ile Avrupa sekizincisi. Son yıllardaki bahis ve şike skandalları ile ağır yara alan İtalya liginden ilk 10'da ekip bulunmuyor.

2006 Dünya Kupası'na ev sahipliği yaparak zaten iyi olan stadyumlarını bir kez daha modernleştiren Almanya bunun faydalarını görüyor. Almanya'da geçen yıl lig maçlarının seyirci ortalaması 41 bin olarak gerçekleşti. Hamburg, geçen sezon alt sıralarda yer almasına ve uzun süre düşme korkusu yaşamasına rağmen evindeki karşılaşmaları 54 bin 249 seyirci ortalaması ile oynadı. Ekonomik yapı ve kulüplerin elde ettiği gelir sıralamasında İngiltere ilk sırada yer alırken bu ülkeyi İspanya takip ediyor. Almanya ile İtalya üçüncülük için çekişiyor.

Türkiye'de seyirci ortalaması Avrupa'nın çok gerisinde

Süper Lig'de en çok seyirciyi lig lideri Fenerbahçe'nin topladığı, en az seyirciye ise Çaykur Rizespor'un sahip olduğu bildirildi. Avrupa'nın 48 ülkesinde yaptığı futbol araştırmalarıyla bilinen bir internet sitesinin araştırmasında ilginç sonuçlar ortayı çıktı. Fenerbahçe'nin Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yaptığı maçları göz önüne alan internet sitesi, Sarı-Lacivertlilerin bu sezon boyunca ortalama 39 bin 542 taraftar önünde oynadığını belirtirken, sezon içinde en yüksek seyirci sayısının ise 47 bin 400'e çıktığı kaydedildi.

Turkcell Süper Ligi'nde Fenerbahçe'yi 26 bin 249 ortalama taraftar sayısıyla Beşiktaş izlerken, Siyah-Beyazlılar bir maçta en fazla 33 bin taraftara ulaşabildi. Ligde en iyi üçüncü taraftar ortalamasına sahip takım ise Galatasaray. Sarı-Kırmızılılar, Ali Sami Yen'de ortalama 16 bin 307 futbolseveri ağırlarken, bir maçta en fazla taraftar sayısı ise 20 bin 750'de kaldı.

Süper Lig'in en az seyirciye oynayan takımı Çaykur Rizespor ise taraftar sayasında maç başına 8 bin 222 ortalamasını tuttururken, bu sezon içinde en fazla 10 bin 200 taraftarını tribünde görebildi. Geçen sezon Süper Lig'de mücadele eden 18 takımın yer verildiği listede, takımların seyirci sayıları alınarak ortalama belirlenirken, Türkiye ortalamasının Avrupa'nın gerisinde kaldığı dikkatlerden kaçmadı. Türkiye'de geçen sezon içinde ortalama 14 bin 49 taraftar takımlarını desteklemek için stattaki yerlerini aldılar.

Türk futbolunun 3 büyüklerinden ikisi olan Beşiktaş ve Galatasaray, bu sezon ortalama seyirci sayılarıyla eski Fenerbahçe Teknik Direktörü Cristoph Daum'un çalıştırdığı FC Köln'ü ancak yakalayabildi. Türkiye'nin en modern stadına sahip Fenerbahçe'yi tek başına geride bırakan Köln temsilcisi, 41 bin 792 seyirci ortalamasıyla Beşiktaş ve Galatasaray'ın toplamına yaklaştı. İstatistiklerin ilgi çeken bir diğer yanı ise İngiltere ve Alman üçüncü lig takımlarından Nottingham Forest ve 1910 Hamburg takımlarının seyirci sayısında Galatasaray'ı geride bırakmasıydı. Nottingham Forest maçlarını ortalama 19 bin 947, 1910 Hamburg ise 17 bin 415 seyirciye oynadı.

Kombinede Fener önde gidiyor

Real Madrid'den Roberto Carlos'u transfer ederek taraftarlarını coşturan Fenerbahçe, kombine bilet satışlarında zirvede yer alıyor. Sarı-Lacivertli ekip geçen sezon 30 bin kombine satış yaparken, bu sene hedefini 35 bin olarak açıkladı. F.Bahçe şimdiye kadar 33 bin kombine bileti sattı.

Sezona flaş transferlerle giren Galatasaray ise kombine satışlarında umduğunu bulamadı. Geçen yıl 7 bin kombine satan Sarı-Kırmızılı kulüp, şu ana kadar 4 bin rakamına güçlükle ulaştı. Beş maçlık ceza ile pahalı fiyatların sorun oluşturduğu öğrenildi. Özellikle kapalı tribün kombinelerinin satışının çok düşük olması dikkat çekiyor.

Yönetim ise hâlâ umudunu kaybetmiş değil. Beşiktaş'ta ise önceki gün sona eren kombine kart satışlarında 13 bin düzeyinde rakama ulaşıldığı ve 10 milyon YTL gelir elde edildiği belirtildi. Siyah-Beyazlı kulüp geçtiğimiz yıl 19 bin 600 adet kombine kart satıp 8,2 milyon YTL kombine satış hasılatı elde etmişti.

Ayrıca Beşiktaş'ın sezon içerisinde her maçta 15 binin üzerinde bilet satışı yapmayı hedeflediği bildirildi. Trabzonspor'da ise kombine satışlarının İnter-Toto'da Rumen temsilcisi Galati'ye elenmesinin ardından bıçak gibi kesildiği öğrenildi. Bordo-Mavili ekibin, geçen sezon yaklaşık 10 bin kombine sattığı ifade ediliyor. Anadolu kulüplerinden ise Bursaspor, kombinede adeta patlama yapıyor. Geçen sezon 10 bin civarında kombine bilet satan Yeşil-Beyazlı ekibin bu sezon hedefinin 12 bin olduğu söyleniyor.

Zaman
Click the image to open in full size.
Adelaar Ofline   Alıntı ile Cevapla