Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-08-2007, 19:02   #5
asparagas
 
asparagas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 


Prof. Dr. Görür: Bu depremler, büyük depremin ayak sesleridir
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik Körfezi'ndeki depreme ilişkin, ''Bu depremler, beklemekte olduğumuz büyük depremin ayak sesleridir, ama (Bu öncüdür, hemen arkasından büyük deprem gelir) şeklinde algılanmamalıdır'' dedi.
Görür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Bölgesinin deprem açısından tehlikeli bir bölge olarak ilan edildiğini hatırlatarak, bilim adamlarının, yaptıkları araştırmalar sonucunda, Marmara Denizi'nin altındaki kabuğun yüklendiği ve 25 yıl içinde büyük bir deprem üreteceği sonucuna ulaştıklarını söyledi. Bölgenin değişik yerlerinde zaman, zaman küçük depremlerin meydana gelmesinin doğal olduğunu vurgulayan Görür, ''Büyük deprem birden bire gelmiyor. Zaman, zaman kabuk kırılırken ufak ufak çatlaklar, kırıklar meydana getiriyor ve oradan küçük miktarlarda enerjiyi boşaltıyor'' diye konuştu.

KUZEY ANADOLU FAYININ GÜNEY KOLU
Gemlik Körfezi ve Manyas'taki depremlerin Kuzey Anadolu Fayının güney kolunda oluştuğunu belirten Görür, şunları kaydetti:
''Şimdi buralardaki depremlerin de böyle sık olması çok doğal. Çünkü bizim yaptığımız araştırmalara göre, Marmara'da enerji birikimi veya deformasyon asimetrik bir şekilde oluyor. Güney, kuzeye nazaran 10 misli daha fazla deforme oluyor. Bu demektir ki olası deprem gerçekleştiği zaman Marmara'nın güneyi, kuzeye nazaran 10 misli daha fazla etkilenecektir. Bu depremler, beklemekte olduğumuz büyük depremin ayak sesleridir, ama (Bu öncüdür, hemen arkasından büyük deprem gelir) şeklinde de algılanmamalıdır.
Büyük depremin 25 yıl içinde herhangi bir zaman diliminde meydana gelmesi bekleniyor. Bunu da böyle söylüyorum ki yöneticiler, 'İşte canım, küçük bir deprem oldu bitti, maşallah'a' getirmesinler. Bunun sonu kötü. Eğer deprem güvenli evler, deprem güvenli yerleşim alanları oluşturulmazsa, çok ciddi bir şekilde zafiyet noktaları giderilmezse, bu işin sonucu çok acı olacak.''
__________________

Konu asparagas tarafından (16-08-2007 Saat 19:06 ) değiştirilmiştir..
asparagas Ofline   Alıntı ile Cevapla