Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27-09-2007, 12:17   #1
Pritt
 
Pritt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
KKTC'ye uygulanan futbol ambargosu dış basında

KKTC'ye uygulanan futbol ambargosu dış basında

PARİS (ANKA)

KKTC’nin şimdiye kadar reddedilen uluslararası spor karşılamalarına katılma talebi, Fransız Le Monde gazetesinde haber oldu. Le Monde, KTTC sporcularına “benzersiz” bir spor ambargosu uygulandığına dikkat çekerken FİFA Başkanı Joseph Blatter’in özel danışmanı Jerome Champagne’nin, “Kıbrıslı Türk futbolunun kendisini ifade etmesine izin vermek için çözümler bulmalıyız” açıklamasına yer verdi.

Le Monde muhabiri Guillaume Perrier, KKTC’den yazdığı “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, dünyadan ulusal takımların tanınmasını talep ediyor” başlıklı haberinde KKTC’nin başta futbol olmak üzere uluslararası spor karşılamalarına katılmasının Güney Kıbrıs Rum Kesimince engellendiğini belirtti.

KKTC’nin futbolda bir dünya şampiyonasının bulunduğunu, bunun da 2006 yılında Almanya’da FİFA tarafından tanınmayan federasyonlarca düzenlenen “Fifi Wild Kupası” olduğunu belirten gazete, şunları yazdı:

“Kıbrıs sorununun esirleri olan, 1974 yılından beri Türk ordusunun işgali altındaki 200 bin nüfuslu bu toprakların sporcuları, benzersiz bir spor ambargosu durumunu yaşıyorlar. 20 Eylül’de Zurich’te bir masa etrafında adadaki iki toplumun federasyonlarının başkanlığını toplayan FİFA bir diyaloğu başlattı.”

Gazeteye konuşan FİFA Başkanı Joseph Blatter’in özel danışmanı Jerome Champagne de, Kıbrıslı Türk futbolunun “yasal bir varlığı”nın bulunmadığını belirterek “Kıbrıslı Türk futbolunun kendisini ifade etmesine izin vermek için çözümler bulmalıyız” dedi.

Le Monde’nin deyimi ile “Bu siyasi dosyayı mayınlardan arındırmakla görevli” Champagne, “Her iki tarafta semboller konusunda hiçbir taviz vermek istemeyen radikaller var ve işlerin ilerlemesini isteyen realistler var” şeklinde konuştu.

Rum Yönetiminin protestosu üzerine geçen Temmuz ayında yapılması planlanan Çetinkaya-Luton maçının iptal edildiğine dikkat çekilen haberde Uluslararası Olimpiyat Komitesince tanınmayan KKTC Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkanı Hasan Ali Bıcak’ın “Annan Planı için oy kullandık. Planda iki federasyon ve ortak bir komite varlığını öngörüyordu” sözlerine de yer verirken Planın Rumlarca reddedildiği anımsatıldı.

Le Monde, KTTC’nin durumu nedeniyle bazı sporcuların Türkiye takımlarında oynadıklarının, bazılarının da Rum takımlarında yer aldıklarını ancak bunların “milliyetçi” KKTC basını için “vatan haini” durumuna geldiklerini kaydetti.
Pritt Ofline   Alıntı ile Cevapla