Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-10-2007, 18:07   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yaşanmıs fıkra gibi olaylar

Araştırmacı yazar Fatih Sultan Kar, Rize’de yaşanmış fıkra gibi olayları derleyip kitap haline getirdi.

İETT Genel Müdürlüğü Basın-Yayın biriminde görevli Rizeli araştırmacı - yazar Fatih Sultan Kar tarafından hazırlanan ve Çınar Eğitim Yardımlaşma Derneği yayını olan 110 sayfalık kitapta, 1930’lu yıllardan bugüne kadar yaşanmış 183 fıkra gibi gerçek olay yer alıyor.
Karadenizliler’i hayatı yaşanır kılmak için olaylara güler yüzle bakmayı seçen insanlar olarak tanımlayan Kar, “Yıllarca uydurma temel fıkraları ile farklı Karadenizli tiplemesi çizilmeye çalışıldı. Halbuki Karadenizli’nin gündelik hayatı doğal fıkralarla doludur. Bu gerçekle hareket ederek yılladır çevremde gördüğüm, duyduğum ve büyüklerinden dinlediğim küçük hikayeleri, ‘Rize’de Yaşanmış Fıkra Gibi Olaylar’ adıyla kitaplaştırdım. Okuyucuları gülümsetmeyi amaçlayan kitap, 1930’lu yıllardan bugüne Rize’de yaşanmış 183 fıkra tadında gerçek hikayeden oluşuyor” dedi.



Bir şey yapamaz mıyız?
Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Arif Akmermer, televizyonu adına açık havada bir müzik programı düzenleyecektir. Programın yapılacağı gün havanın nasıl olacağını öğrenmek için Meteoroloji Müdürünü arar:
- Hocam Salı günü hava nasıl?
- Yağışlı.
- Bir şey yapamaz mıyız?





Osman amca kısa kes
Kaçkar TV’de atma türkü yarışmasının yapımcılığını ve sunuculuğunu yapan Osman Efendioğlu hem faks hem de telefonla gelen isteklere cevap vermektedir.
Yine bir akşam program normal süresini hayli aşmıştır. Ana kumandada çalışanlar bir not yazarak uyarmak isterler:
- Osman amca kısa kes, eve gideceğiz Efendioğlu istek sandığı notu alır ve konuk müzisyenlere dönerek canlı yayında okur:
-Evet arkadaşlar, “Osman amca kısa kes, eve gideceğiz” bu eseri hanginiz seslendirecek?




Ridvan Dilmen’den bir anı
Fenerbahçe’de oynarken kamptayız.
Öğle yemeğinde takım olarak buluştuk. Servisin yapılmasını bekliyoruz.
Karşımda Rizeli Hasan Vezir, sağımda ise Kaptan Müjdat Yetkiner var. Müjdat ve benim en sevmediğimiz şeylerin başında, boş tabağa sürtülen çatal ve onun çıkardığı ince iç gıcıklayan ses gelir. Bunu çok iyi bilen Hasan Vezir, gözlerimizin içine baka baka çatalı tabakta bir oraya bir buraya gezdirip duruyor. Sonunda Müjdat dayanamadı patladı;
“Beni ayağa kaldırma.” Hasan’dan ise fıkra gibi cevap geldi;
“Sana yapmıyorum ki... Rıdvan’a yapıyorum.”





Ne zamanun Fadimesi..
Çanava’dan Lıkooğlu Hanife hala yüz yaşına gelmişti.
Bir gün 75 yaşındaki kızı Fadime ölünce kulağına bağırırlar:
- Hanife hala Fadime öldü.
- “Eeee. Elbet ölecekti. Ne zamanun Fadimesi” der ve ağlamaz fakat kocasının ölümü haber verilince çok üzülür.
- Bu kadar yıl doyamadın mı? diye soranlara da cevap olarak:
- Çorba mi idi ki doyaydum?





Kırk yılda bir...
Celal Memişoğlu esprili ve renkli kişiliğiyle Rize’nin unutulmaz isimleri arasındaki yerini almıştır. Çok partili dönemin başladığı sıralarda Rize’ye gelen mebuslardan birini karşılamakta biraz heyecanlı ve iltifatta mübalağalı davranır.
Mebus, “Ne bu iltifat?” diye sorunca Celal hemen cevabı yapıştırır:
- Nasıl iltifat etmeyelim... Kırk yılda bir geliyorsunuz.







Paşabahçe 33
Pazar’ın bir köyünde genç delikanlı üzerine bir korku geldiği için annesi tarafından okuması için hocaya götürülür.
Hoca çocuğu dualarla okuduktan sonra cam bardağa su doldurur ve bütün dikkatini vererek içine bakmasını söyler. Çocuk bakar, bakar fakat hiçbir şey göremez. Hoca ısrar eder, iyice bak diye. Çocuk bir daha bakar ve:
-Hocam, gördüm gördüm der.
Hoca:
-Ne gördün? diye sorar. Çocuk heyecanla cevap verir:
-Paşabahçe 33... (Bardağın altındaki damgadır gördüğü)






Hesap Rahmetli Kazancı Yusuf (Makas) Beykoz’da bir lokantaya girer ve bir masaya oturur. Lokanta oldukça kalabalıktır. Garson sipariş almaya yetişemiyordu. Kazancı garsona seslenir. Garson: - Geliyor Bir müddet sonra tekrar seslenir ama yanıt aynı: - Geliyor Bir daha seslenir: - Gelecek Kazancı daha fazla dayanamaz. Kalkar, kapıdan çıkacakken kasadaki patron ne yediğini sorar: - İki geldi, bir gelecek. Kaç para?




İnadindan eldi -Hoca Memet eldi -Sapasağlam adam idi, niye eldi? -Acindan eldi -Uşağum hiç bi Laz acindan elmez. Soylesaydi hepumuz yardim ederduk oğa. -Utandi demağa. -Gördun mi. Acindan değil inadindan eldi.
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla