Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-11-2007, 14:22   #1
Adelaar
 
Adelaar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow Sabah ve ATV ihalesinde süpriz isim!!!

Sabah ve ATV ihalesinde süpriz isim!!! İşte yeni medyapatronu adayları!!! TMSF 2007 liginin final maçı atv-Sabah ihalesi olacak. Peki, ihale olabilecek mi? Bugün olmuş, bu soruya ihaleye girecek firmalar dolu dolu bir "Evet" diyemiyor.
Click the image to open in full size.
atv-Sabah maçında Özyeğin yedek kulübeye Zorlu sahaya

TMSF 2007 liginin final maçı atv-Sabah ihalesi olacak. Peki, ihale olabilecek mi? Bugün olmuş, bu soruya ihaleye girecek firmalar dolu dolu bir "Evet" diyemiyor.
TMSF'den yapılan açıklamaya göre ihaleye girecek firmaların ön yeterlilik başvuru tarihi ikinci bir operasyonla, 9 Kasım'dan 19 Kasım'a ötelendi. Bilgi odasına girme tarihi de 30 Kasım olarak duyuruldu.
TMSF ihale tarihlerindeki ertelemeyi "Yoğun talep" olarak açıklıyor.
Kulislerde taliplerin sayısı her geçen gün artıyor ama TMSF'den şartname alan şirketlerin sayısı 7'yi geçmiyor. Bu şirketlerin 5'i yabancı, 2'si yerli. Şartname alanlar içinde ihaleye girecek medya şirketini kuranlar ise Nurol-Carlyle konsorsiyumu, Limak ve Rubert Murdoch'un sahibi olduğu Amerikan şirketi News Corp'dan ibaret.

Zorlu ve Murdoch sürprizi
Baştan beri bu ihalenin en gürültü yapan takımı Murdoch. Ne var ki Başbakan Erdoğan'ı New York'ta ağırlamakta kusur işlemeyen Murdoch'un, Türkiye'deki medya kartını çok iyi kullandığı söylenemez.
TGRT'yi satın alarak adını Fox olarak değiştiren Murdoch'un hem bu operasyonun finans ayağında sergilediği "gölge oyunu", hem de yayıncılık performansı yıldız bir takım olması doğrultusundaki beklentileri boşa çıkardı.
Murdoch'un "gerçek ortağı" kim?" Star gazetesini alan Hasan Doğan, Ethem Sancak'ın, Cihan Kamer'in, Ahmet Çalık'ın da Murdoch ile görüşmeleri biliniyor. Fettah Tamince, Akın İpek giibi.
Murdoch'a yakın olan bir başka isim dikkat çekiyor: Cüneyd Zapsu. Erdoğan'ın "dostu" olan Zapsu, AKP hükümetlerinde görev almadı/alamadı. Zapsu siyasal alandaki boşluğunu medya patronu olarak doldurmak isteyebilir. Zapsu'nun final maçına şartname alan yabancı şirketlerden Alman yayın gurubu RTL ile çıkmasını bekleyenler de gelişmeleri izliyorlar.
RTL'in Zorlu grubuyla da görüştüğünü hesaba katarsak, hükümetin işinin ne kadar zor olduğunu anlayabiliriz.

Laauder'in ilgisi sürüyor
Son günlerde Central Europe Media Enterprise (CME) ile ihaleye gireceği beklenen Fiba grubunun patronu Hüsnü Özyeğin'in ilgisinin azaldığının piyasada yankı bulması. Amerikan Musevi Dernekleri Başkanı Ronald Laauder'in şirketi olan CME'nin, Romanya ve Bulgaristan'da televizyon şirketleri bulunuyor. CME Türkiye Danışmanı Meltem Sayın, "İlgimiz sürüyor. TMSF'nin belirlediği kriterlerde şeffaf bir ihale olacağını ümit ediyoruz" diyor.
Sayın, sıradan gibi görünse de aslında kritik bir cümle sarf ediyor. Medya şirketlerine getirilen "yüzde 75 yerli ortak" şartı ile birlikte TMSF'nin koyduğu 300 milyon dolar öz sermaye ve 1.1 milyar dolar muhammen bedel kriterleri üzerinde spekülasyonlar sürüyor.
CME'nin hesap kitabın arkasında muhtemelen Rothschild Yatırım Bankası'nın Türkiye Temsilcisi Yılmaz Argüden'in de bir katkısı vardır. Zira Argüden, Sayın'ın eşi. Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı da olan Argüden'in, Yahudi lobisinin "baronu" Rothschild'e yakınlığı, CME ile ilişkiler ağını çağrıştırıyor.
Bu maçın en şeffaf oyuncusu bana göre Nurol/Carlyle grubu. İhale duyurusunun sonrasında hemen ortaklığı kuran ve şartnameyi alan Carlyle, "Fon şirketi ihaleye girebilir mi?" sorusuna aldığı "olumlu" yanıtı da sepetine koymayı ihmal etmedi.

Kaynak: Serpil Yılmaz/Milliyet
Adelaar Ofline   Alıntı ile Cevapla