Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-11-2007, 09:56   #1
dogan_cordoba
Moderator
 
dogan_cordoba - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üniversite Mezunuyum Ne İş Olsa Yaparım...

Üniversite mezunuyum ne iş olsa yaparım

İşgücü Anketi, işsizliğin ulaştığı noktayı gözler önüne serdi. İşsizlik yüzde 9.2’ye yükselirken, genç işsizlerdeki artış dikkat çekti.

Ağustos’ta işsizlik yüzde 9.2’ye yükselirken, genç işsizlerdeki artış dikkat çekti. Verilere göre Türkiye’de her 5 gençten biri işsiz. Kariyer.Net Genel Müdürü, iş bulabilen gençlerin ise “istediği değil, bulabildiği işe girdiğini” söyledi

Ağustos ayında işsizlik yüzde 9.2’ye yükselirken, genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 17.5’ten yüzde 19.2’ye çıktı. Buna göre Türkiye’de 5 gençten biri işsiz. En büyük iş arama sitelerinden biri olan Kariyer.net’in Genel Müdürü Yusuf Azoz, gençlerin içinde bulunduğu durumu, “Özellikle 20-24 yaş arası üniversite mezunları arasında işsizlik oranı oldukça yüksek. Pek çok kişi de eğitim aldığı branşın ya da uzmanlık alanının dışında bir alanda çalışıyor. Bunun nedeni, gençlerin uygun işi tercih etmekten ziyade, buldukları işe girme ihtiyacı hissetmeleri” sözleriyle anlattı.

2.4 milyon işsiz var

Bu yılın Ağustos döneminde Türkiye’de işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 40 bin kişi artarak 2 milyon 383 bin kişi olarak belirlendi. Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı ise 2006’nın aynı dönemine kıyasla 269 bin kişi artarak 23 milyon 548 bin kişiye yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı İşgücü Anketi verilerine göre, işsizlik oranı Ağustos’ta 2006’nın aynı dönemine göre 0.1 puan artarak yüzde 9.2’ye çıktı. Temmuz ayına göre işsizlik artışı ise daha yüksek oldu. Temmuz’da işsizlik oranı yüzde 8.8 olarak açıklanmıştı.

Bu dönemdeki işsizlerin 69.7’si erkek nüfustan oluşurken, işsizlerin yüzde 54.2’si lise altı eğitimli durumda bulunuyor. Bunların yüzde 28.8’i bir yıl ve daha uzun süredir iş arıyor.

’Meslek eğitimi şart’

Lise mezunları arasındaki işsizliğin yüksekliğine dikkat çeken Yusuf Azoz, “Meslek yüksek okulları ve meslek liselerinin önemi burada bir kez daha karşımıza çıkıyor. Bu yaşlardaki gençler daha yoğun mesleki eğitim alabiliyor olsalar, istihdam edilme süreçleri de kolaylaşacak” dedi.

İki kişiden biri kayıtdışı çalışıyor

AĞustos verilerine göre yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı ise yüzde 48.7 seviyesinde gerçekleşti. Bu, geçen yıla göre 1.8 puanlık bir azalma anlamına geliyor. Verilere göre Türkiye’de halen iki kişiden biri kayıtdışı olarak çalışıyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz bu verileri yorumlarken, hem çalışan hem de işverenin üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerektiğini ortaya koydu. Kayıtdışının azaltılması için gündeme gelen işverene SSK prim indirimi, hükümet tarafından geçtiğimiz ay ’bir başka bahara’ ertelenmişti.

Lise ve altı eğitimli her 100 kadından sadece 22’si çalışacak bir iş bulabildi

* Ağustos döneminde işgücüne katılım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.2 puanlık azalmayla yüzde 49.3 oldu.

n İşgücüne katılma oranı erkeklerde değişmedi ve yüzde 72.9’da kaldı. Kadınlarda ise 0.4 puanlık azalma ile yüzde 26.1 olarak ölçüldü.

* Toplam işgücünün yüzde 19’unu 15-24 yaş grubundakiler oluştururken, lise altı eğitimlilerde iş gücüne katılma oranı yüzde 48.1, yüksek öğretim mezunlarında bu oran yüzde 78.5 olarak hesaplandı.

*Lise altı eğitimlilerde erkeklerin iş gücüne katılma oranı yüzde 72.8 iken, kadınlarda bu oran yüzde 22.7 oldu.

* Yüksek öğretim mezunlarında, erkeklerde iş gücüne katılma oranı yüzde 83.4, kadınlarda yüzde 70.6 olarak ölçüldü.
__________________
'' BİR DERDİM VAR. BİN DERMANA DEĞİŞMEM ASLA !!! ''
dogan_cordoba Ofline   Alıntı ile Cevapla