Konu: Trekking
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-11-2007, 02:51   #2
SahEmre
zɐʎaq ɥɐʎis
 
SahEmre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Yürüyüş Teknikleri


Yürüyüş sağlığımızı üç kısımda incelememiz gerekir. Birincisi “Yürüyüş Teknikleri”, ikincisi “Yürüyüşte Vücutsal ve Psikolojik Sağlık”, üçüncüsü de “Beslenme”.

YÜRÜYÜŞ TEKNİKLERİ:

Düz Yürüyüş: Yol gibi düz zeminde yapılmaktadır.

Zik-Zak Yürüyüş: Bu teknik yamaç çıkılacağı zaman uygulanmaktadır. Yürüyüşçünün daha az enerji harcaması ve kaslarının daha az yorulması için "S" ler çizilerek yapılan yürümedir.

Dik Çıkış: Yamaç arazilerde yolu kısaltmak amacıyla daha fazla enerji harcanarak yapılan yürüyüştür. Sırt çantalı yürüyüşlere uygun değildir.

Yan Kesme: Yamaca yan olarak, yani vadi tabanına paralel olarak yürüme tekniğidir. Bu yürüyüşte ayağın alacağı pozisyon şu şekilde olmalıdır; vadiye bakan ayağın içine, yamaca bakan ayağın dışına basılmalıdır. Zaten basılan zemin ayağınıza doğru talimatı verecektir.

Hareketli Zeminde Yürüyüş: Hareketli zeminde yürüyüşte ayak tabanı tam olarak basılmaktadır. Ayakaltındaki hareket durduktan sonra ağırlık aktarımı yapılmalı ve diğer ayak değiştirilmelidir.

İniş: Çıkışta olduğu gibi inişte de zik-zak, düz, dik ya da yan kesme şeklinde inişler yapılmaktadır. Ancak en çok tercih edileni zik-zak ve düz inişlerdir. İnişte, ayak tabanı zemine tam olarak ve hafif yan basılmalı yük ayak tabanlarına aktarılmalıdır. Çıkıştaki bütün kurallar inişte de geçerlidir. Ancak iniş daha çok dikkat gerektirmektedir. Enerji tükenmesi ve dikkatsizlik yüzünden inişte daha çok kaza olmaktadır.

Dinlenme Adımı Tekniği: Bir adım atıldıktan sonra gerideki ayak sürüklenerek çekilir ve pasif olarak yukarı kaldırılır. Sonra diz kilitlenir. Yük kilitlenen bu bacağa verilir çok kısa bir an böyle durulur ve dinlenen öteki bacakla adım atılır ve bu ayak kilitlenir. Bu böyle sürüp gider. Amaç enerji harcamamaktır.
__________________
Emre - 1981 - Yeşilköy - Arh +
SahEmre Ofline   Alıntı ile Cevapla