Konu: Trekking
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-11-2007, 02:52   #3
SahEmre
zɐʎaq ɥɐʎis
 
SahEmre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Beslenme


Doğa yürüyüşlerinde, kamplarda, dağda, hatta tüm doğa aktivitelerinde yanımıza alacağımız yiyeceklerin taşınması kolay, pratik, çabuk pişen, yüksek enerji veren, kana çabuk karışan ve hazmının kolay olmasına dikkat etmeliyiz. Nedeni de en az ağırlıkla en uzun yolu yürürken en çabuk yoldan enerjimizi kazanmamız mecburiyetidir.

Doğa faaliyetinde bir sporcu ortalama 3000 kalori yakmaktadır.

Enerji vermesi açısından karbonhidrat, kana çabuk karışması için de glikoz yönünden zengin gıdalar seçmeli. İçeceklerin de mineral yönünden kuvvetli olanlarına dikkat etmeli.

Enerji verecek yiyeceklere örnek olarak, kuru üzüm, fındık içi, ceviz, kuru kayısı, çikolata gibi olanlar.

İçeceklere örnek olarak, limonlu ve portakallı mayhoş içecekler ve kahve gibi uyarıcı olanlar.

Besleyici hazır gıdalara örnek olarak, ton balığı konservesi, hazır makarna, soya etli hazır sebze yemeği gibi olanlar.

Yükseklerde atmosfer basıncı düşüktür. Bu durum suyun kaynama derecesini düşürüp, kaynama süresini de artıracaktır. Doğal olarak yiyecekler geç pişecek ve pişirmek için daha fazla yakıt ve enerji harcanacaktır. Deniz seviyesinde, yani 0 m .de suyun kaynama 100 C’de gerçekleşir. Bir gıda deniz seviyesinde 1 birim sürede pişerken, bu sefer 3000 m .de 95 C olan suyun kaynama derecesinde gıda 3,5 birimde pişecektir. Doğal olarak bu durumlar göz önüne alındığında pişirmesi kolay hazır gıdalar en doğru seçimdir. Sizce askerler neden konserve taşımaktadırlar ki?

Soğuk susuzluk, yorgunluk ta tokluk hissi verir. Buna aldanmamak enerji depolarını dolu tutmak gerekir. Faaliyete başlamadan iyi beslenerek enerji depolamaya, faaliyet bitiminde de mantıklı bir beslenme ile vücudun eksilenlerini tamamlayıp, yıpranmaları onaracak gıdalar almaya dikkat etmek gerekir.

Faaliyet Beslenmelerinde Dikkate Alınması Gerekenler:

Asla alkol alınmamalı. Alkol doğa sporlarında ve doğada son derece yanlış bir olaydır. Kan dolaşımını artırır ve damarları genişletir. Sıcakta alındığında kalp yetişmez. Soğukta alındığında da ısı kaybını artırır. Kampta alkolü fazla kaçırıp, daha sonra tuvalet ihtiyacına gidenler bir yerlere düşüp kalabilirler.
Sabahleyin kahvaltıda içilecek kahvedeki kafein, karbonhidrat emilimini yavaşlatacağından enerji ihtiyacımızın uzun süre karşılanmasına olanak vermesi açısından faydalı olacaktır.
Faaliyet öncesi kahvaltının mutlaka çok sıkı yapılması gerekir. Bu sayede faaliyet sırasında tüm gıdalarımızın çabuk tüketilmesi yavaşlatılmış olacaktır.
Tükenmeleri önlemek için tuzlu, enerji almak içinde şekerli gıdalar almalıdır.
Çikolata ve benzeri gıdaları faaliyet başlangıcında ve sırasında almalı, faaliyet bitiminde almamaya dikkat etmelidir. Çünkü yorgunluk neticesinde vücutta olacak enerji kaybı fazla protein ve yağ ile hızlı bir şekilde giderildiği takdirde bu hem kalbi yoracak, hem de harcanan enerjinin iki katıyla geri alınmasına ve enerji için yağ birikmesine neden olacaktır.
Faaliyet sırasında yemek yendikten sonra mutlaka sıvı alınmalı. Alınan gıdalar vücutta yanmak için vücuttan sıvı harcarlar. Buna izin verilmemeli.

Bazı Gıdaların Kalori Düzeyleri:

100 gr.da bulunan kalori miktarı.
GIDA ADI
KALORİ

Ceviz
650

Fındık
634

Badem
598

Çikolata
550

Sucuk
452

Salam
450

Kaşar peynir
413

Soya eti
403

Fasulye
340

Kuru üzüm
290

Ton balığı
249

Makarna
85

Kahve
1
__________________
Emre - 1981 - Yeşilköy - Arh +
SahEmre Ofline   Alıntı ile Cevapla