Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-12-2007, 23:38   #1
|RespecT Me|
Banned
 
|RespecT Me| - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Müzik mağazaları cebe taşınıyor

Müzik mağazaları cebe taşınıyor


Müzik dünyasının dijital dünyadaki yolculuğu tüm hızıyla devam ediyor



Click the image to open in full size.

Apple’ın iTunes ile başlattığı ardından amazon.com, napster ve daha birçok girişimci grubun yatırım yaptığı online müzik mağazaları, son dönemde yerini mobil müzik mağazalarına bırakmaya başladı. Apple online müzikte olduğu gibi mobil müzik alanında da iPhone adlı ürünüyle iddialı bir başlangıç yaptı.
Hatta bu yeni modeliyle birçok üreticiye örnek oldu. Apple firmasına en hızlı ve ciddi yanıt ise önde gelen müzik şirketi Universal Music ile işbirliği yapan Nokia’dan geldi.
</B>
</B>Limitsiz yükleme zamanı
Apple firması iTunes üzerinden her bir müzik parçasını 99 sent fiyatla satarken Nokia, işi farklı bir boyuta taşıdı.
Öncelikle Nokia’nın yaptığı anlaşma limitsiz kullanımı içeriyor. 2008 yılından itibaren Nokia’nın müzik kategorisindeki telefon modellerini satın alan kullanıcılar, 1 yıl boyunca Universal Music firmasının 1 milyonu aşkın parçadan oluşan arşivinden ücretsiz yararlanabilecek.
İşin mobil müzik mağaza boyutu da burada ortaya çıkıyor. Kullanıcılar cep telefonlarından bu dev arşive ulaşıp istediği parçayı her an her yerde yükleyebilecek. Kullanıcılar bu işlemi yaparken sadece cep telefonu operatörlerine GPRS ücreti ödeyecek.
iPhone gibi kablosuz iletişim standardı WiFi destekli telefonları kullananlar ise ücretsiz erişim noktalarında cep telefonlarına müzik yüklerken herhangi bir erişim ücreti ödemeyecek.
</B>
</B>Haftalığı da var
Mobil müzik mağazacılığı konusunda ilk adımı cihaz üreticileri attı.
Yaşanan bu gelişmeler karşısında bu işten büyük gelir elde etmeyi bekleyen cep telefonu operatörleri de gözünü bu alana dikmiş durumda. Özellikle Japonya’da NTT DoCoMo mobil müzik alanında birçok yeniliğe imza attı.
Avrupa’da ise cep telefonu operatörleri müzik şirketleriyle işbirliğine başladı. Bunun son örneği Omnifone’un İngiltere, İsveç ve Hong Kong’da başlattığı 'musicstation’ servisi oldu. Bu servisle cep operatörleri üzerinden haftada 1 dolar karşılığında limitsiz müzik parçası yüklenmesine imkân tanınıyor. Şarkılar sadece ilgili hafta boyunca dinlenebiliyor. Herhangi bir cihaza veya bilgisayara ise aktarılamıyor.
</B>
</B>Teknoloji farkı
Müzik mağazalarının web üzerinden mobil platforma taşınması GSM teknolojisinden EDGE ve üçüncü nesil (3G) standardına geçilmesiyle tüm dünyada hız kazanmış durumda.
Türkiye’de ise gerek telif hakları, gerekse mobil erişim hızları dolayısıyla bu alanda önemli bir gelişme henüz yok. Cep operatörleri bu yüzden ağırlıklı olarak zil tonları üzerine firmalarla işbirliği yapıyor.
</B>
</B>Cep telefonları müziğe hazırClick the image to open in full size.
Müzik pazarının cep telefonu dünyasına taşınmasıyla birlikte üreticiler de bu alana ağırlık vermeye başladı. Nokia, N serisi cihazlarında yüksek kalitede müzik servisi sunmayı hedeflerken bu kategorideki gücünü Sony’nin Walkman serisinden alan SonyEricsson, pazara art arda yeni modellerini çıkarıyor. Bunun yanı sıra global pazarın ikinci ve üçüncüsü Samsung ile Motorola’nın 2008’de bu kategoride yeni cihaz yatırımı yapması bekleniyor. </B>
__________________
ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!
Click the image to open in full size.
|RespecT Me| Ofline   Alıntı ile Cevapla