Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-01-2008, 10:24   #1
Adelaar
 
Adelaar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow İşte 2007'nin enleri!!

En çok konuşulan siyasetçi Erdoğan sanatçı ise Tatlı ses oldu! İşte 2007'nin enleri!!! Yapılan bir araştırmaya göre 2007 yılında medyanın en çok ele aldığı konu terör olurken, Başbakan Recep Tayip Erdoğan geçtiğimiz yıl popülaritesini yaklaşık iki kat daha artırdı...
Click the image to open in full size.
Yılın en moda teknolojik gelişmesi Facebook olarak belirlenirken, ekonomi haberleri dalında Türk Hava Yolları (THY) ve Türk Telekom birinci sırada geldi. Magazin olaylarına damgasını vuran isim Bülent Ersoy olurken, spora ise Fenerbahçeli Zico damgasını vurdu.

Medya Takip Merkezi'nin (MTM) 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan her haberin incelenmesi sonucunda oluşturduğu ve geleneksel olarak her yıl medyayla paylaştığı "yılın medya gündemi" raporuna göre, geçtiğimiz yılın en çok konuşulan konusu terör oldu. 2006'da sinyal vermeye başlayan terör olayları, 2007'de artarak devam etti. Terör konusu, tüm konuları geride bırakarak medya gündeminin ilk sırasına yerleşti. Yıl boyunca toplam 270 bin 535 haberde bahsi geçen terör olayları, TV ekranlarında yaklaşık 4.678 saat yer aldı. Başka bir deyişle, bir kanalın 195 tam gün yayınına denk gelen bir süre, terör olaylarına ayrıldı.

TERÖR, AB'YE İLGİYİ AZALTTI

Tüm yılın genel gündemini değerlendiren MTM'nin raporuna göre terör olayları, genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi derken, Türkiye önceki yıla oranla daha içe kapanık bir yıl geçirdi. Türkiye'nin çok uzun zamandır en önemli gündem konusu olan Avrupa Birliği'ne giriş sürecine ilgi de, tüm bu gelişmelerin etkisiyle azalma gösterdi. Haber sayısı 2006'ya oranla yüzde 9 oranında düşüş yaşayan Avrupa Birliği, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 237 bin 322 habere konu edildi. TV kanalları da konuya, önceki yıldan 443 saat daha az yer verdiler.

GAZETECİ HRANT DİNK CİNAYETİNİN YANKISI YIL BOYUNCA DEVAM ETTİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak'ta, gazetenin önünde silahlı saldırı sonucu öldürülmesi, hem yurtta hem dünyada derin bir sarsıntı meydana getirdi. Büyük bir katılımın gerçekleştiği cenaze töreninde tüm dünyanın gözleri, kardeşlik ve barış adına kenetlenen Türkiye'ye çevrildi. MTM'nin araştırma raporuna göre, Hrant Dink ile ilgili olarak medyada, yıl boyunca toplam 57 bin 611 haber yer aldı.

KÜRESEL ISINMAYLA İLGİLİ TEHLİKE ÇANLARI GEÇEN YILA DAMGASINI VURDU

Bilim adamlarının uzun zamandır dikkatleri çekmeye çalıştığı küresel ısınma konusu, etkilerini aktif olarak hissetmeye başlamamız nedeniyle, 2007 yılına damgasını vuran başlıca konular arasına yerleşti. Yağışların azalması ve barajların doluluk oranının aşırı sıcaklık nedeniyle hızla düşmesi üzerine, yaz döneminde özellikle Ankara ve İzmir'de yaşanan susuzluk sorunu, dikkatleri küresel ısınma sorununa ve alınması gereken önlemlere çevirdi. Konuyla ilgili medyada 44 bin 581 haber yer buldu.

EN ÇOK TARTIŞILAN KONU: TÜRBAN, LAİKLİK VE DARBE SÖYLENTİLERİ

Erken seçime gidilmesi, seçim sonucunda AK Parti'nin oy oranını artırarak yeniden iktidara gelmesi, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına seçilmesi, Cumhuriyet Gazetesi'nin 'Tehlikenin Farkında Mısınız?' temalı reklam kampanyaları gibi gelişmeler, yıl boyunca laiklik tartışmalarını ve darbe söylentilerini alevlendirdi. Durum böyle olunca, bu konular 2007'nin en çok tartışılan gündem başlıkları oldu.

Artan terör olayları, Hrant Dink'in öldürülmesi, cumhurbaşkanlığı seçimi gibi konular, sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirdi. Yurdun pek çok yerinde düzenlenen ve yüksek katılımlar sağlayan Cumhuriyet mitingleri, medyanın da yakın takibindeydi.

YILIN EN MODA TEKNOLOJİSİ FACEBOOK

İnsanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi alış verişini sağlayan bir sosyal ağ web sitesi olan Facebook'a, yıl sonuna doğru ülkemizde de büyük bir ilgi başgösterdi. Kasım ayında pek çok köşe yazarına konu olan ve basında büyük yer ayrılan Facebook'a olan ilgi, kısa sürede çığ gibi büyüdü.

2007 YILINDA SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi'nin, 2007 yılını kapsayan medya araştırmasının sonuçlarına göre, geçtiğimiz yılın en çok konuşulan siyasi partisi, 2006 yılında olduğu gibi AK Parti'ydi. Geçtiğimiz yılın en büyük çıkışını yapan partisi ise, Mecli'se soktuğu bağımsız milletvekilleriyle dikkatleri üzerine çeken DTP oldu.

AK PARTİ'NİN HABERLERİ 2 KAT ARTIŞ GÖSTERDİ

Araştırma sonuçlarına göre, haberleri 2006'ya oranla 2 kat artan iktidar partisi AK Parti, yıl boyunca 288 bin 924 habere konu oldu. Televizyon kanallarının da yakın markajında olan parti, ekranlarda 2.868 saate yakın bir süre yer aldı. TV kanallarının AK Parti'ye ilgisi 2006'ya oranla 3.5 kart artış gösterdi. Bu süre, bir TV kanalının 120 gün boyunca sadece AK Parti ile ilgili yayın yapmasına denk geldi.

Geçtiğimiz yılın en çok konuşulan ikinci partisi ise önceki yıla oranla haber sayısı 2.5 kat yükselen CHP oldu. CHP'ye ilgili olarak gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yıl boyunca toplam 207 bin 730 habere yer verildi. Ana muhalefet partisine ekranlarda ayrılan sürede de 3 kat artış gerçekleşti.

MEDYAYA DTP HABERLERİ DAMGASINI VURDU

Seçimlerde, Meclis'e soktuğu bağımsız milletvekilleriyle dikkatleri üzerine çeken DTP, PKK terör örgütüyle bağlantıları, yaptığı açıklamaları, maruz kaldığı sert eleştiriler ve yaklaşımlarıyla medyanın yakın markajındaydı. Parti, medyada en büyük yankıları ise Kasım ayında uyandırdı. Kasım'da DTP'nin Diyarbakır'da düzenlenen kongre sonrası açıkladığı bildiride, terörbaşı kabul edilen Abdullah Öcalan'dan 'halk önderi' diye söz etmesi, büyük tepkilere neden olmuş, hakkında soruşturma başlatılan ve
kapatılmasına ilişkin konuyla da parti ayrıca gündem oluşturmuştu.

ERDOĞAN VE GÜL, 2007'DE DE POPÜLARİTELERİNİ KORUDU

Rapora göre, medyanın en gözde ismi olan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, geçtiğimiz yıl popülaritesini yaklaşık 2 kat arttırdı. Cumhurbaşkanlığı seçim süreci, genel seçimler, yurtiçi ve yurtdışındaki gelişmelere verdiği tepkiler ve açıklamalarıyla gündemden hiç düşmeyen Erdoğan, en medyatik siyasetçi unvanını, 2007 yılı boyunca sadece Ağustos ayında kaybetti.

Basının her zaman büyük bir ilgiyle takip ettiği bir diğer siyaset adamı ise büyük tartışmaların ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Abdullah Gül oldu. Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve sonuçları nedeniyle çok hareketli geçen Ağustos ayında, Erdoğan tahtını yeni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e kaptırmıştı. Gül, geçtiğimiz yıl gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 151 bin 734 habere konu olurken, ekranlarda ona ayrılan süre ise yaklaşık 7 kat artış gösterdi.

2007 yılında siyaset dünyasının en medyatik isimleri

1 - Recep Tayyip Erdoğan 294.721
2 - Abdullah Gül 151.734
3 - Deniz Baykal 77.655
4 - Ahmet Necdet Sezer 55.370
5 - Bülent Arınç 35.431
6 - Mehmet Ağar 34.496
7 - Ali Babacan 30.447
8 - Devlet Bahçeli 27.829
9 - Köksal Toptan 26.090
10 - Cemil Çiçek 22.415

Siyaset basınının yakından takip ettiği ana muhalefet partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, 2007 yılında Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı ve seçim sonrasında yaptığı sert açıklamaları, laikliğin tehlikede olduğuna dair söylemleri, artan terör olayları ve Kuzey Irak politikaları nedeniyle hükümete yönelik suçlamalarıyla medya gündemindekini yerini pekiştirdi. Önceki yıla göre haber sayısı yaklaşık 3 kat artan Baykal'a, TV kanalları 885 saate yakın bir süre yer ayırdılar.

2007'NİN EN MEDYATİK KURUMLARI: TÜRK TELEKOM VE THY

Medya Takip Merkezi'nin, 2007'nin bütününü kapsayan medya gündemi raporuna göre, geçtiğimiz yıl medyanın en çok yer verdiği kurum, 39 bin 554 haberle Türk Telekom oldu. Kuruluş, özellikle yılın son çeyreğinde, toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılamaması sonucu greve gidilmesiyle medyanın gündemine yerleşmişti.

Geçtiğimiz yılın medyada en çok yer bulan ikinci kurumu ise 31 bin 885 haberle Türk Havayolları oldu. THY, 2007 yılında grev ihtimali yaşarken, medyanın yakın markajını yıl boyunca üzerinde hissetti.
Dünyanın lider telekomünikasyon firmalarından Vodafone'un Telsim'i satın alarak pazara girmesi, diğer yandan Avea'nın ataklarını arttırmasıyla, hem GSM sektörü hem Turkcell, 2007 yılını çok hareketli geçirdi.

Turkcell, rakiplerinin cazip tarife kampanyalarına, beğeniyle karşılanan Milli Takım'lı reklam filmi, Süper Lig sponsorluğu, Kardelenler Projesi gibi pek çok sponsorluk ve sosyal sorumluluk kampanyasıyla yanıt verdi.
Topluma katkılarıyla sempati oluşturan ve duygusal bağını güçlendirerek kullanıcı sadakatini artırmaya dönük faaliyetler gerçekleştiren firmanın her adımı, medya tarafından da dikkatle takip edildi. Gnctrkcll için hazırladığı reklam kampanyaları ve sunduğu avantajlarla beğeni toplayan Turkcell, medyada hakkında yayımlanan 20 bin 582 haberle, yılın en çok bahsi geçen 4. firması oldu. Diğer yandan, bir süredir isim sponsorluğunu üstlendiği "Turkcell Süper Lig" ile markanın adı toplam 45 bin 53 defa medyada
yer buldu.

İŞ BANKASI, HEM BANKACILIK HEM KÜLTÜR-SANAT VE YAYINCILIK FAALİYETLERİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Medyanın yakından takip ettiği bir diğer firma ise İş Bankası oldu. Banka, özellikle Haluk Bilginer'in Atatürk'ü başarıyla canlandırdığı reklam filmi ve İş Bankası Müzesi'ni ziyaretçilere açmasıyla dikkatleri üzerine çekti.

ÖZELLEŞTİRİLEN PETKİM, EKONOMİ GÜNDEMİNE DAMGASI VURDU

Büyük bir tartışmayla ihaleye çıkarılan Petkim'in özelleştirilmesi, 2007 yılına damgasını vuran olaylar arasında yerini aldı. 2,05 milyar dolarla en yüksek teklifi veren TransCentral Asia Petrochemical Ortak Girişim Grubu'na yüzde 51 hissesi satılan Petkim, geçtiğimiz yıl ekonomi basını tarafından da yakın takibe alındı. Satışı, çalışanları tarafından tepkiyle karşılanan Petkim, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 11 bin 768 habere konu oldu ve 107 saate yakın süreyle izleyenleriyle buluştu.
MTM'nin araştırma raporuna göre, geçtiğimiz yılın en çok konuşulan diğer firmaları ise Garanti Bankası, Halkbank, Ziraat Bankası, Microsoft, Özel Acıbadem Hastanesi, Koç Holding, Akbank, Renault, Ford, Mercedes-Benz, Avea, Botaş, Petrol Ofisi, Tüpraş, Vodafone, Sabancı Holding, Atlas Jet, Toyota, Fiat, Vakıfbank ve Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı oldular.

2007 YILINDA HÜLYA AVŞAR'IN TAHTINA, İBRAHİM TATLISES YERLEŞTİ

Medya Takip Merkezi'nin "yılın medya gündemi" raporuna göre, geçtiğimiz yılın en çok konuşulan ismi İbrahim Tatlıses oldu. Hülya Avşar'ı tahtından eden İbrahim Tatlıses, özellikle milletvekilliği adaylığı, PKK'yı desteklediğine dair iddialar, yaşadığı aşklar, uzun zamandır devam eden İbo Show programının sona ermesi ve çeşitli polemiklerle dikkatleri üzerine çekti.

YILIN EN MEDYATİK İKİNCİ İSMİ, MEDYADAN UZAK DURMA KARARI ALAN HÜLYA AVŞAR

Magazin dünyasının her daim en popüler ismi olma özelliğini koruyan, sansasyonel açıklamalarıyla gündemi değiştirebilme özelliğiyle bilinen Hülya Avşar, 2007 yılında medyadan uzak durma kararı almasına rağmen, yılın en çok konuşulan ikinci ismi oldu. Avşar, özellikle Sadettin Saran aşkı ve eski eşiyle ilgili açıklamalarıyla magazincilerin yakın takibindeydi.

SEZEN AKSU, SANATIYLA YİNE GÜNDEMDEYDİ

Magazinden uzak, sadece sanatıyla gündeme gelen ve hem halkın hem medyanın kalbinde ayrı bir yere sahip olan ünlü sanatçı Sezen Aksu, önceki yıl olduğu gibi 2007'de de, medyanın en çok yer verdiği ünlüler listesinde üçüncü sıradaki yerini korudu.

YILA DAMGASINI VURAN İSİM BÜLENT ERSOY OLDU

Popstar Alaturka'da jüri üyeliği, yarışmacılarla yaşadığı polemikler, yarışmacılardan Armağan Uzun ile yaşadığı aşk ve ardından evliliği, boşanma iddiaları derken magazincilerin geçtiğimiz yıl peşinden en çok koştuğu ünlülerden biri de Bülent Ersoy oldu. Önceki yıl dördüncü sırada yerini alan Seda Sayan'ı bir sıra geriye iterek, tahtına yerleşen Bülent Ersoy, yıl toplamında 13 bin 209 habere konu edildi.

EN ÇOK KONUŞULAN BİRLİKTELİK: DENİZ SEKİ-HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ AŞKI

Geçtiğimiz yıla, ünlü sanatçı Deniz Seki ile evli klarnetçi Hüsnü Şenlendirici arasındaki yasak aşk damgasını vurdu. Aşk iddialarını uzun bir süre reddeden ünlü çift, magazincilerin yakın markajına uzun süre dayanamadı ve nihayet birlikteliklerini açıklayarak, medyanın önüne birlikte çıkmaya başladır. Şenlendirici'nin eşinin çarpıcı açıklamaları, aşk üçgenine ilgiyi daha da artırdı. Medyanın sıkça yer verdiği çift, 2007'nin en çok konuşulan ilk 10 ismi arasında 7. ve 8. sırada yerlerini aldılar.

2007'NİN EN MEDYATİK ÜNLÜLERİ

1 - İbrahim Tatlıses 17.790
2 - Hülya Avşar 17.532
3 - Sezen Aksu 15.626
4 - Bülent Ersoy 13.209
5 - Seda Sayan 10.995
6 - Cem Yılmaz 10.013
7 - Deniz Seki 9.548
8 - Hüsnü Şenlendirici 9.141
9 - Ebru Gündeş 8.710
10 - Kenan Doğulu 8.331
2007'de Eurovision'da ülkemizi temsil eden sempatik şarkıcı Kenan Doğulu, 2007'nin en çok konuşulan ünlüleri listesinde 10. sıraya yerleşti.

EN ÇOK KONUŞULAN TUĞBA ÖZAY OLDU

Tutuklanmasıyla gündeme oturan ve önceki yıla göre haber sayısı ciddi oranda artan Özay, uzunca bir süre medyanın yakın markajında tutuldu. Ünlü manken, yıl boyunca 6 bin 562 haberle medyanın en çok yer verdiği ünlüler arasında yerini aldı.

SİBEL CAN, GÜLBEN ERGEN, MEHMET ALİ ERBİL VE TARKAN'IN REYTİNGLERİ DÜŞTÜ

Önceki yıl, özellikle tanga bikini görüntüleriyle büyük yankı uyandıran, magazin dünyasının ünlü ismi Sibel Can, 2007 yılını ise daha sessiz geçirdi. En medyatikler arasında ismini üst sıralarda görmeye alıştığımız Can, 2007'de "yılın en medyatik 10 ismi" listesindeki yerini, Deniz Seki'ye bıraktı.

2007 yılında ilk defa anne olmanın sevincini yaşayan ünlü sanatçı Gülben Ergen, 2007 yılını sessiz geçiren ünlülerden oldu. Önceki yılın en çok konuşulan 6 isminden biri olan Ergen'in haber sayısı düşüş gösterdi ve sanatçı uzun yıllardır yerini koruduğu "Yılın en medyatik 10 ismi" listesine bu kez giremedi.

Mehmet Ali Erbil, Tarkan ve Ajda Pekkan da, önceki yılın en medyatik 10 ismi arasında yer alırken, 2007'de reytinglerinde düşüş oldu ve yerlerine yeni isimler yerleşti.

EN ÇOK KONUŞULAN SPOR KULÜBÜ FENERBAHÇE

MTM'nin araştırmasına göre, geçtiğimiz yılın en çok konuşulan spor kulübü Fenerbahçe oldu. Hem kulübün hem yöneticilerinin hem de futbolcularının her adımının, medya tarafından dikkatle takip edildiği Fenerbahçe, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 225 bin 112 habere konu olarak, önceki yıla oranla haber sayısını 2 kat yükseltti.

2007 YILININ EN MEDYATİK SPOR KULÜPLERİ

1- Fenerbahçe 225.112
2- Galatasaray 177.173dial
3- Beşiktaş Spor Kulübü 174.408
4- Trabzonspor 79.640
5- Sivasspor 35.129
6- Gençlerbirliği Spor Kulübü 31.132
7- MKE Ankaragücü Spor Kulübü 29.708
8- Kayseri Spor Kulübü 28.606
9- Türk Milli Takımı 28.510
10- Büyükşehir Belediye Ankaraspor 25.868

MTM'nin raporuna göre, 2006'nın en çok konuşulan futbol takımları, listelerdeki yerlerini 2007 yılında da korudular.

1700'ü aşkın yayını kapsayan rapor sonuçlarına göre, geçtiğimiz yılın en çok bahsi geçen ikinci spor kulübü 177 bin 173 haberle Galatasaray'dı. Galatasaray'ı üçüncü sırada Beşiktaş, 174 bin 408 haberle takip etti. Medyanın en çok yer verdiği dördüncü kulüp Trabzonspor olurken, onu haber sayısı önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60 artış gösteren Sivasspor izledi.

SPOR DÜNYASINA DAMGASINI VURAN İSMİ ZİCO OLDU

Aynı rapora göre, 2007 yılının en çok konuşulan teknik direktörü 33 bin 573 haberle, Zico oldu. Zico'yu, Ertuğrul Sağlam ikinci sırada takip etti.
Yılın en çok konuşulan yöneticisi 17 bin 667 haberle Aziz Yıldırım olurken, onu sırasıyla Yıldırım Demirören ve Özhan Canaydın izlediler.
2007'de medyanın en çok yer verdiği futbolcu ise 22 bin 885 haberle Roberto Carlos oldu. Carlos'u, Hakan Şükür ve Mateja Kezman takip etti.

İHA
Adelaar Ofline   Alıntı ile Cevapla