Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-01-2008, 11:59   #1
Pritt
 
Pritt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Karpatlar'ın Maradona'sı

Dünyanın hayranlıkla izlediği ve Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı bir isim; George Hagi...



İki kere göç etmek zorunda kalan bir Makedon ailesinin çocuğu olarak yoksul bir çocukluk geçirdi. Köyde doğmuş, çamurların içinde, yalınayak, at kılından bir topun peşinde koşarak futbola başlamıştı. Romanya'nın komünist lideri Çavuşesku döneminde yıldız oldu. Ancak o devrildikten sonra yurtdışına çıkabildi. İşte İspanya'da aradığını bulamayan, Galatasaray'la UEFA Kupası'na uzanan Hagi efsanesinin kısa özeti...

Nasıl "Karpatlar'ın Maradona'sı" oldu ?

Ülkesinde ve Türkiye'de en çok tanınan ve sevilen oyunculardan biri olan Hagi, ilk olarak 1983 yılında 18 yaşında yer aldığı Romanya Millî Futbol Takımı'nın formasını 1984, 1996 ve 2000 yıllarında 3 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 1990, 1994 ve 1998 yıllarında 3 Dünya Kupası da dahil olmak üzere toplamda 125 kere giymiş ve milli maçlarda 35 gol atmıştır.

Click the image to open in full size.

Ülkesi Romanya'da 6 kez yılın futbolcusu ve son olarak da yüzyılın futbolcusu seçilen Hagi, ülkesi dışında İspanya ve dünyanın en büyük kulüplerinden Real Madrid ve Barcelona'da oynadı.

YA MEKSİKA, YA TÜRKİYE

Barcelona macerasından sonra bir süre dinlenmek isteyen Hagi, 31 yaşına gelmiş olmasına karşın Avrupa'nın köklü kulüplerinden birinde forma giymekti. Menajeri Becali, Hagi'ye "Meksika'da oynamak ister misin?" diye sorduğunda önce büyük bir hayal kırıklığı yaşadı, daha sonra ise Türkiye'den bir takımın, Galatasaray'ın teklifini kabul etmeye karar verdi ve sarı-kırmızılı takımla 3 yıllık sözleşme imzaladı.

VE GALATASARAY YILLARI

Galatasaray'ın Hagi'nin futbol kariyerinde yadsınamayacak bir katkısı var. Hagi de Galatasaray'ın kariyerinin ilerlemesi konusunda önemli adımlar atılmasını sağladı.

Click the image to open in full size.

Galatasaray'da 4 Lig şampiyonluğu, pek çok kupa ve UEFA Kupası şampiyonluğu yaşayan Hagi Türk futboluna çok şey kazandırmıştır. Geroge Hagi 1996 yılında Galatasaray'a katıldığında futbol otoritelerinin olduğu gibi hayranlarının da kafalarında çok sayıda soru işareti vardı. Hagi kendisini eleştirenlere karşın, ilk üç maçındaki galibiyet golleriyle Galatasaray'da etkisini kısa süre içinde gösterdi.

Click the image to open in full size.

Metin Oktay, Turgay Şeren veya Fatih Terim gibi kült oyuncuların ölesiye özlemini çeken taraftar Gheorghe Hagi'yi bağrına bastı. Çok geçmeden Ali Sami Yen'in yanısıra dört bir yandaki stadyumlar 'I Love You Hagi' şarkıları ve sloganlarıyla yankılanmaya başladı. 4 Lig Şampiyonluğu, UEFA Kupası ve Süper Kupa'nın kazanılmasında büyük rol oynadı.

VER HAGI'YI AL FABRIKAYI

Hagi'nin futbol yasami basarilarla ve ilginç olaylarla dolu. Örnegin 'mutlaka bitirmek zorundayim' dedigi üniversiteyi futbolun yardimiyla bitirmis yildiz futbolcu. 1992 yilinda oynanan ve Hagi'nin muhtesem oyunuyla 5-1 kazanilan Romanya-Galler maçi sonrasinda, Hagi, İspanya'ya Madrid'e dönmek yerine bitirme sinavlari için Romanya'da kaldi.

Click the image to open in full size.

İyi hazirlanmıştı yıldız futbolcu ve sınav başlar başlamaz işletme hakkında bildiklerini birbiri ardina söylemeye basladi. Ama sınav sorumlularının duymak istedigi seyler Hagi'nin işletme hakkindaki bilgileri değil, Romanya-Galler maçinda attigi golün oluşumuydu. Böylece Hagi futbolla ilgili görüşlerini, Real Madrid'in sampiyonluk ve Romanya'nin eleme grubu şansını anlatarak diplomasını almayı basardı. Hagi'yle ilgili bir diğer ilginç olay da, Romen futbolcunun İtalya'da yapılan bir turnuvada Fiat'in ve Juventus'un sahibi olan Giovanni Agnelli'nin dikkatini çekmesi, Agnelli'nin, Bükreş'e kadar gelmesi ve "Hagi'yi Juventus'a verin, Bükreş'te Fiat fabrikasi açayım" dediği... Dönemin hükümeti tarafindan reddedilen bu teklif sonrasinda Romanya fabrikadan, Hagi de Juventus formasindan oldu.

Click the image to open in full size.

Futbola veda ettikten sonra Romanya Milli Takımı'nın başına geçen Hagi takım finale çıkamayınca görevinden ayrıldı. 2003-2004 sezonunda Bursaspor ile anlaşan Gheorghe Hagi, 12. hafta sonunda yeşil-beyazlı kulüpten istifa etti. Aynı sezonun sonunda Fatih Terim'in Galatasaray'dan ayrılmasıyla 27. Hafta'da Galatasaray'ın yeni teknik direktörü olan Hagi, Galatasaray'ı 2004-2005 sezonu boyunca çalıştırdı. Bu süreçte Fenerbahçe’yi tarihi farkla yenerek 5-1 kazanılan final maçının sonucunda Galatasaray’a 14. Türkiye Kupası’nı kazandıran kadronun da başındaydı.

Click the image to open in full size.

Galatasaray'ı bıraktıktan sonra yani aktif futbol yaşantısını noktaladıktan sonra Galatasaray büyük bir 10 numara sorunu yaşamıştır.Bu sorun şu sıralar yani Cassio de Souza Soares Lincoln'un alınmasıyla büyük bir oranda gidericeği öngörülmektedir. Lincoln bir basın toplantsında 'Hagi'nin %30'u kadar oynasam benim için gururdur diyerek hem ne kadar büyük bir futbolcu olduğunu ispatlamış hemde Galatasaray'lı taraftarların gönlünde taht kurmuştur.

LE TUBESC (ÇOK YAŞA) HAGİ

Dünya futbolunun efsanelerinden , Galatasaray'ın Hagi'si Romanya Milli Takımı ve Dünya Karmasının karşılastığı bir maç sonunda futbola veda etti . Hagi futbol hayatının sonunda olmasına rağmen genç bir futbolcu kadar hızlı, hırslı.

Click the image to open in full size.

Avrupa futbolunun bu büyük ustası, raket gibi sol ayağı, patriot füzesini andıran frikikleri ve inanılmaz gol pasları ile Galatasaray'ı şampiyonluğa taşıyan oyuncuların başında geldi. Hagi şampiyon filminin adeta başrol oyuncusu oldu. Dünyanın en büyük iki takımı Real Madrid ve Barcelona'nın da formasını giyen Hagi, Galatasaray formasıyla futbol yaşamının en huzurlu ve başarılı günleri geçirdi. Oysa ki Hagi geldiği daha ilk günlerde bazı kesimlerden emekli damgasını yemişti. Hagi gibi emekliye can kurban. Biz bu futbol dehasının dosyasını siz sporseverler için hazırladık...Türk futboluna katkılarından dolayı Teşekkürler George..
Pritt Ofline   Alıntı ile Cevapla