Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-01-2008, 15:36   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Futbolun 'Kaiser'i !

Click the image to open in full size.Almanya futbolunun gelmiş geçmiş en büyük oyuncusu...Ona boşuna 'Der Kaiser' demiyorlar...




Münih'de 1945 yılında harabeler arasında başlayan ve dünyanın en büyük futbol efsanelerinden biri olamaya kadar giden bir hayat onunki...Beckenbauer'e Almanya'da 'der Kasier' yani "İmparator" diyorlar..Bunun sebebide yaşarken ismini ölümsüzler arasına yazdırmayı başarmış olması...Futbol'un 'Kaiser'ini daha yakından tanımaya ne dersiniz ?...

Franz Beckenbauer Dünya Kupası’nı hem bir oyuncu hem de bir menajer olarak kazanmış olan tek adam. Batı Almanya, Dünya Kupası’nı ve Avrupa Şampiyonası’nı kazandığında takım kaptanı olan Beckenbauer futbol tarihinin en büyük yıldızlarından biri.

Beckenbauer, 11 Eylül 1945 tarihinde Münih’te, savaş sonrası Almanya’sının harabeleri arasında doğdu. Bayern’in genç takımına 14 yaşındayken katıldı ve 3 yıl sonra işinden ayrılarak profesyonel bir futbolcu oldu.

Click the image to open in full size.

O zamanlarda Bayern Batı Almanya’nın daha az rağbet gösterilen takımlarından biriydi. Ama kısa zaman içinde yükseldi. Beckenbauer ilk maçına çıktığı 1964 yılında sol açık olarak oynadı.

Click the image to open in full size.

Kısa sürede kendini kanıtlayan ve orta sahada oynamaya başlayan Beckenbauer, Bayern’in vazgeçilmez oyuncuları arasına girdi ve Batı Almanya Milli Takımı’na yükselmeyi başardı. 1966 - 1967 sezonunda Batı Almanya Kupası’nı kazanan Bayern, aynı yıl Glasgow Rangers’ı yenerek Kupa Galipleri Kupası’nı da aldı. Beckenbauer, başarılarla dolu bu yılda takımının kaptanıydı.

Libero kavramı onunla başladı

1971 yılında da Milli Takım’da kaptanlık bandını takan Beckenbauer, teorilerini pratiğe dökmeye başladı.

Click the image to open in full size.

Bir sonraki senenin Avrupa Şampiyonası’ndan sonra Beckenbauer modern liberoyu kişiselleştirdi. Bu oldukça iyi sonuçlar verdi ve Batı Almanya Sovyetler Birliği’ni finalde 3 - 0 yenerek kupayı kazandı. Beckenbauer ise yılın futbolcusu seçildi.

2.5 milyon dolara Amerika'ya gitti

1974 yılında ülkesine Dünya Kupası’nı kazandıran takımda oynayan Beckenbauer, 1976 yılında Avrupa Kupası’nda yaptığı hat-trick’ten sonra Batı Almanya’yı finale çıkardı ve o yıl da Avrupa’da ‘Yılın Futbolcusu’ seçildi.

Click the image to open in full size.

Beckenbauer Batı Almanya adına 103 kupalık bir rekora sahip. 1977 yılında Kuzey Amerika futbol liginde oynamak için 2.5 milyon dolarlık bir anlaşmayı kabul etti. Takım onun bulunduğu 4 yıl içinde üç kez şampiyon oldu. Cosmos’la son bir sene daha oynamadan önce kısa bir süreliğine Almanya’ya geri döndü.

Derwall'den sonra Almanya'yı uçurdu

Jupp Derwall’ın ardından Batı Almanya’nın ulusal menajeri olan Beckenbauer, hiç bir antrenörlük tecrübesi olmamasına rağmen takımını 1986 Dünya Kupası’nda finale çıkarmayı başardı. İtalya 90’da Beckenbauer birleşmiş bir Alman takımına sahipti. Bir kez daha İngiltere yoluna çıkmıştı. Yarı finalde 1-1 berabere kalan iki takımdan gülen taraf penaltı atışlarıyla Almanya oldu.

1986 yılında Arjantin’e karşı yapılan final ise verimsiz oldu. Penaltı atışları sonunda gülen taraf yine Almanya’ydı. Beckenbauer benzersiz bir çift dünya kupası başarısıyla tarihe geçmişti.

Beckenbauer’in altın kariyeri uzun sürdü. Başka hiçbir futbolcu “yenilikçi” ya da “galip” sıfatlarıyla Beckenbauer kadar yükselememişti.

Ve sonra

Teknik direktörlükten sonra da Bayern München başkanlığını da yürütmeye başlayan Beckenbauer bir süreden beri de Alman Federasyonu DFB ikinci başkanlığını da yapmakta. Almanya Dünya Kupası'na talip olmaya karar verdiğinde Dünya Kupası'nı ülkeye getirirse bir kişi getirir fikrinde idi herkes.

Click the image to open in full size.

Bu da tabi ki Franz Beckenbauer'dan başkası olamazdı. Kendisi hemen Dünya Kupası Organizasyon Komitesi (OK) başkanlığına getirildi.

Kaiser duracak gibi gözükmüyor

Yakın bir gelecekte Kaiser Franz büyük bir olasılıkla FIFA başkanlığına da gelecek. Ve bu görev gerçekten hak ediliyorsa bunu hak edecek ilk kişi de herhalde Franz Beckenbauer'dir.

Click the image to open in full size.

Beckenbauer'in bunca iş arasında tüm firmaları reklam amaçlı peşinden koşturması ve elde ettiği yüksek kazançlar da işin cabası ve onun her türlü değerli sıfatı ne kadar hak ettiğinin bir göstergesi.

Ve karşınızda futbolun"kaiser"i; Franz Beckenbauer...

jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla