Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14-06-2006, 02:46   #2
seçko
 
seçko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Çanakkaleli köylüler neden öldüklerini ve karşı karşıya kaldıkları tehlikenin büyüklüğünü bile bilmezken bakın dünyada neler oluyor: Bugün uranyum madeninin dünya rezervinin yüzde 20'si, Avustralya'da son doğal yöre ve yerlilerin yaşadığı bir parkta bulunuyor. Ancak dünya için bu kadar önemli maden orada yaşayan insanların ve doğanın zarar göreceği endişesiyle çıkarılmasından vazgeçilebiliyor. Federal Almanya Parlamento üyesi ve Yeşiller Partisi Enerji Sözcüsü Hans Josef, bir süre önce ''Uranyum çıkarmak amacıyla insanların doğal olarak yaşadığı tabiatın tahrip edilmesinin, insanların yararına olmayacağı kanaatine vardık'' diyerek insan yaşamına verdikleri önemi bir kez daha vurguluyordu.
Kanada'da ise nükleer enerji istasyonları çevresinde yaşayanlarla ilgili olarak kapsamlı kanser testleri yapılmasına karar veren hükümet, ayrıca atom enerjisi araştırma laboratuvarları, yakıt işlem tesisleri ve uranyum madenleri çevresinde oturanlardaki kanser ve bağlantılı diğer hastalık oranlarını araştırıyor. Kanada Atom Enerjisi Denetim Dairesi -AECB-, yapılmasına karar verilen testlerin kamuoyundan gelen yoğun kaygı ve istemler doğrultusunda oluştuğunu açıkladı. Çanakkale'nin köylerinde düpedüz insanlar ölüyor ama dönüp bakan bile yok.

Daha dün "Çanakkale geçilmez!" diyerek her evden işgal güçlerine karşı ikişer üçer şehit veren bu köylerde bugün her haneden kansere kurbanlar veriliyor. Ezineli Yahya Çavuş'ların, Koca Seyyit'lerin torunları kansere yenik düştü. Bu sefer öyle vatan için değil anlamsız bir vurdumduymazlık yüzünden hayatlarını kaybediyorlar. Bütün denizler aynı limana çıkıyor. Bu limanın adı; kanser. Biz Çanakkale'nin ölüm köylerinden ayrılırken ölümü bekleyen kanser hastaları ve umutlarından başka yitirecek hiçbirşeyleri kalmayan insanları bıraktık geride. Umarız daha fazla geç olmadan devlet de uğrar bu köylere.
Mezarcı İbrahim'in listesi!
ADI SAYADI ÖLÜM TARİHİ
Ayşe Can 5.12.95
Mehmet Kocabıyık 25.10.96
Osman Köken 7.1.96
Mustafa Güney 31.1.96
H. İbrahim Tanışman 27.6.96
İhsan Uyan 14.2.97
İbrahim Çankırı 25.8.97
Davut İskamya 9.5.97
Halil Akgün 17.11.97
Nafiye Tekin 13.12.97
Elman Köken 15.1.98
Emine Aras 20.4.98
Hüseyin Çankırı 12.5.98
Mustafa Binzet 19.1.99
Mustafa Çobanoğlu 6.3.99
Muharrem Dedeoğlu 19.4.99
Hatice Çırak 20.11.99
Ali Kabako 16.3.00
Mehmet İskamya 1.7.00
Ahmet Aras -
Hasan Aras 2.12.1979
Mehmet Akaydın -
Erol Dedeoğlu -
Süleyman Güvenç -
Salih Gölcük -
Cevdet Akdağ -
Mehmet Taban -
Mehmet Şahtaban -
Hatice Gökçe -
Kaynak: Mezar kazıcısı İbrahim Çelik
Röportaj için yola çıktık cenazesine yetişebildik!
Ayvacık'ın uranyumlu köylerinde dolaşırken kansere yakalanan köylülerle de görüşmek istedik. Birçoğu hastalarını gizleyerek görüştürmek istemedi. Acılarını daha fazla deşmemek için ısrar etmedik. Sonunda Arıklı Köyü'nden Hasan Baltacı ile görüşme ayarladık. Ertesi gün Küçükkuyu Beldesi'ndeki evine gidecektik. Köylüler Bursa'da tedavi gören ama fazla bir ömrü kalmadığı için evine gönderilen Pele lakaplı Baltacı'nın ölüm döşeğinde olduğunu söylediler. Ertesi gün beldeye haraket etmek üzere iken Pele'nin ölüm haberi geldi. Gece 23:00 sıralarında Hakk'ın rahmetine kavuşmuştu. Cenazesine yetişebildik. Müteahhitlerin yanında kanal ve inşaat işlerinde çalışan, alkolü, sigarası olmayan ve futbolcu olan Pele, Arıklı köyünün kansere verdiği son kurban oldu. 49 yaşındaki Pele ile röportaja diye yola çıktık ama cenazesine yetişebildik.
Arıklı Köyü kurbanları*
Adı-soyadı Ölüm tarihi
Tevfik Yılmaz 1975 (Muhtarın dedesi)
Raşit Yetkin 1984
Ferhat Sönmez 1985
Nezahat Yetkin (F.Sönmez'in kızı) 1992
Halise Tekin 1995
Salih Akgün 1981
Hüseyin Konyalı 1998
Nihat Kozak
Hüsniye Erdem
Hasan Baltacı yaşıyor, hasta
(*) Kanserden ölenlerin oranı yüzde 80 civarında. Ancak düzenli kayıt tutulmadığı için kanserden ölenlerin tam listesi çıkartılamıyor.
Bölgedeki radyoaktivite ölçülmeli
Uranyum madeninde çalışan işçilerde, çevreye verilen radon gazından dolayı akciğer kanseri görülme oranında artış olduğu bilinmektedir. Literatürde radon gazının başka kanserlere yol açabileceğine dair birtakım yayınlar olmakla birlikte, bu durum akciğer kanserindeki kadar net değildir. Uranyum maden ocaklarında çalışan işçilerden başka, uranyumla bir şekilde teması olan kişilerde de kanser görülebilir. Ancak çalışmalar daha çok maden işçileri üzerinde yapılmış ve kanser ile radon gazı arasında bir ilişki kurulmuştur. Uranyum yataklarında çalışan işçiler mesleklerinin sonucu olarak radon gazını daha uzun süre ve yoğun olarak soluduklarından dolayı daha yüksek oranda akciğer kanserine yakalanırlar. Bu gazla karşılaşan kişilerde hemen kanser gelişmez. Kanser gelişebilmesi için etkene uzun süre maruz kalmak gerekir. Belli bir bölgedeki kanser vakalarındaki artışı yalnızca bir nedene bağlamak da doğru olmayabilir. Bunun araştırılması gerekir. Uranyum yataklarının kansere yol açtığından şüphe ediliyorsa öncelikle o bölgedeki radyoaktivite miktarının ölçülmesi gerekir. Maden yataklarında, havada, gerekirse su ve toprakta bulunan radyoaktivite tespit edilebilir. Havada radon gazı yayılımının olup olmadığının araştırılması uygun olur. Bunları bilmeden yorum yapmak doğru olmaz. Bu ölçümler için atom enerjisiyle ilgili kurumlardan bilgi almak ve yardım istemek gerekir. Diyelim ki o bölgedeki radyoaktivite Türkiye ortalamasının üstünde bulundu. Bulunan miktarın uzun süreli temas sonucu kansere yol açabilecek kapasitede olup olmadığının da tespiti gerekir. Kapalı bir toplumda genetik yapıdaki mutasyonların (etkene bağlı değişikliklerin) nesiller boyunca yayılımı ve hastalığa neden olması daha kolay olur. Bu da o bölgedeki kanser vakalarındaki artışa katkıda bulunuyor olabilir. Bir çevrenin kansere neden olduğu kesinleşirse o bölge boşaltılabilir. Nitekim daha önce asbest benzeri maddelere bağlı olarak kansere yakalanıldığı kesin olarak tespit edilmiş İç Anadolu Bölgesi'ndeki bir yerleşim yerinin değiştirilmesi için karar alınmıştı.

M.Yaşar Durukan
K
aynak: Aksiyon dergisi , 5 Mayıs 2001 / Sayı: 335
__________________
ÖLÜMLE YAŞAMI AYIRAN
ÇİZGİ SİYAHLA
BEYAZI AYIRAMAZ Kİ !!!!
seçko Ofline   Alıntı ile Cevapla