Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2008, 20:12   #1
ishakbjk
 
ishakbjk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Post Wikipedia Müslümanları Ayaga Kaldırdı ...

WİKİPEDİA MÜSLÜMANLARI AYAĞA KALDIRDI!..


İlk kez Danimarka'da 2005 yıllında Jyllands-Posten gazetesinde yayımlanmasıyla birlikte İslam alemini ayaklandıran Hz. Muhammed karikatürleriyle ilgili savaşta yeni cephe, herkesin kendi makalele yada düzeltmeleriyle katkıda bulunduğu internetin özgür ansiklopedisi Wikipedia'da açıldı. 250 dilde yayımlanan Wikipedia'nın İngilizce versiyonunda Hz. Muhammed'le ilgili bir makaleye Ortaçağ'dan kalma çizimleri de eklenince kızılca kıyamet koptu.

Radikal Gazetesi'nde yer alan habere göre Wikipedia.org e-posta yoluyla dünya çapında tepki yağmuruna tutulurken, karikatürlerin internet ortamından kaldırılması için imza kampanyası başlatıldı. ThePetitionSite.com üzerinden yürütülen kampanyaya ocak ayından bu yana 80 bin kişinin katıldığı belirtiliyor. Pakistan'dan mesaj göderen Saadia Buhari'nin mesajı tepkilerin özünü oluşturuyor:
"Muhammed'in resimlerini basmak hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu Müslümanların duyarlılıklarına duyarsızlığı gösteriyor ve bunlar derhal siteden kaldırılmalıdır."

WİKİPEDİA GERİ ADIM ATMIYOR


Yoğun tepkiler karşısında endişeli olsa da ziyaretçilerin resim-fotoğraf ekleyebilme seçeneğinden taviz vermeyen Wikipedia yönetimi ise çizimleri internet ortamından silmeyi reddediyor. Sitenin yönetiminden sorumlu San Francisco merkezli Wikimedia Vakfı'nın sözcüsü Jay Walsh, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada "Ocak ortasından beri benzer şeyi söyleyen çok sayıda e-posta aldık" diyerek tepkilerin vardığı boyutu teslim etti. Ancak bu konuda tavır değiştiremeyeceklerini vurgularken, site 'Sık Sorulan Sorular' bölümüne koyduğu açıklamada duruşunu şöyle sergiledi: 'Tarafsız bir şekilde bütün konuları sunma hedefi güden bir ansiklopedi olarak Wikipedia, herhangi bir grubun yararına sansür edilemez.'
Tartışma konusu olan çizimlerden birisi İranlı tarihçi Raşid el Din'in 1300'lü yıllarda kaleme aldığı Cami-ül Tevarih adlı kitabından alınmış. Söz konusu çizimde Hazreti Muhammed kutsal kent Kabe'de iki kişinin kilim üstünde tuttuğu Hacur-ül Esved'e (Siyah Taş) dokunurken tasvir
ediliyor. İkincisi ise 15. yüzyılda yaşamış Biruni'nin el yazması metninden kopyalanmış Hz. Muhammed'i Mekke'de kürsüde Kuran okurken tasvir eden illustrasyon.


EDİT ETMEK DE SİLMEK DE YASAK

Wikipedia, Jyllands-Posten gazetesinin 12 karikatürün basıldığı sayfasını yayımlayınca da benzer tepkiler almıştı. Ansiklopedi yönetimi hem 'Jyllands-Posten'in Muhammed karikatürleriyle ilgili tartışma' başlıklı sayfa hem şu an kıyamet kopartan sayfasının (Muhammad - Wikipedia, the free encyclopedia) edit edilmesi yada silinmesini önlemek için 'kilit' koymuş durumda.
Notre Dame'da İslam tarihi okutan Paul M. Cobb da bu konudaki tartışmalara "İslami öğreti geleneksel olarak insanların özellikle de Hz. Muhammed'in tasvir edilmesini önlemeye çalışıyor. Ama bu Peygamlerle ilgili çizimlerin olmadığı anlamına gelmiyor. İslami sanatlarda en güzel resimlerden bazıları Muhammed karikatürleridir" sözleriyle katıldı. Cobb, insanların hassaten Hz. Muhammed'in bir şekilde resmedilmesi yahut çizilmesine yasak getirme düşüncesinin de 20'inci yüzyılda ortaya çıktığını vurguladı.

__________________
Click the image to open in full size.
ishakbjk Ofline   Alıntı ile Cevapla