Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-02-2008, 09:02   #1
Pritt
 
Pritt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Genç oyuncu fabrikası Ajax

Dünya'nın belli başlı futbol takımlarından olan Amsterdamsche Football Club Ajax 1900 yılında kurulmuştur. Hollanda Eredisie'de mücadele eden Amsterdam ekibi ligde 27, Hollanda Kupası'ndaysa 14 şampiyonluk elde ederek Hollanda futboluna damga vurmayı başarmıştır. Maçlarını 51628 kişilik Amsterdam Arena Stadı'nda oynayan Ajax'ın ülkedeki performansına en yakın ekipler Feyenoord ve PSV Eindhoven'dir.

1970/71, 1971/72, 1972/73 ve 1994/95 Sezonları'nda Avrupa'nın en büyüğü olmayı başaran Ajax, 1971/72 ve 1994/95 Sezonları'nda da 2 Kıtalararası şampiyonluğu elde etmiştir. 1971/72 Sezonu'nda Hollanda Ligi, Hollanda Kupası, Şampiyonlar Ligi ve Kıtalararası Kupası şampiyonluğunu kazanarak, Manchester United'la beraber bu başarıyı aynı sezon içinde gerçekleştiren iki takımdan biri oldu. Ayrıca Şampiyonlar Ligi'ni üstüste 3 kez kazanarak müzesinde koruma hakkına sahip 4 takımdan biri olan Ajax, Juventus ve Bayern Munich'le beraber Avrupa'daki üç büyük kupayı da müzesine götüren üç takımdan biri.

Ajax'ın dünya futboluna kazandırdığı en önemli yenilik olaraksa Johan Cruijff ve total futbol mantığı gösteriliyor. Hollanda temsilcisinin kazandırdığı toplu hücum toplu savunma sistemi günümüz futbolunda hala geçerliliğini koruyor.

Kulüp altyapıya verdiği önem ve dünya futboluna kazandırdığı isimlerle biliniyor. Güney Afrika'da Ajax Cape Town ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Ajax America isimli birer takım kuran Hollanda temsilcisi yetenekli isimleri bu kıtalarda da arıyor. Örnek vermek gerekirse son dönemde parlayan isimler Steven Pienaar ve Aaron Mokoena Ajax Cape Town bazlı oyuncular.

Bugün Bundesliga'da Hamburg'un kaptanlığını yapan Rafael van der Vaart, 27 milyon Euro karşılığında Real Madrid'e satılan Wesley Sneijder ve sezon başında 17 milyon Euro karşılığında Liverpool'a giden Ryan Babel Hollanda kulübünün son dönemde altyapıdan yetiştirdiği en önemli yıldızlar.

Ajax son dönemde ligde ağırlıklı olarak PSV'yle çekişiyor olsa da asıl ezeli rakibi Feyenoord. Amsterdam Avrupa'nın en önemli tarihi, turistik ve ekonomik şehirleri arasında gösteriliyor. Hollanda'da FC Utrecht ve ADO Den Haag taraftarları da Ajax'ı ezeli rakipleri arasında sayıyor.

Kulüp 1900 yılında kurulurken seçtiği logoyu 1928 yılında değiştirdi. Kulübün logosu olarak Yunan Mitolojisi'nden Ajax isimli kahraman seçildi. 1990 yılında da logoya sahadaki 11 oyuncuyu temsil eden 11 kırmızı çizgi ilave edildi. Kulübün klasikleşen kırmızı-beyaz forması futbol tarihinin en özgün forma tasarımları arasında gösterilir. Hollanda temsilcisi deplasmanlardaysa lacivert formasını tercih eder.

Ajax'ın 2007/08 Altyapı Kadrosu'nda Murat Yıldırım, Deniz Aslan ve Tayfun Candan isimli 3 Türk oyuncu bulunuyor.

Efsane Oyuncular: Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Danny Blind, Frank de Boer, Ronald de Boer, John Bosman, Johan Cruijff, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Stanley Menzo, Rinus Michels, Marc Overmars, Michael Reiziger, Frank Rijkaard, Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Jaap Stam, Peter van Vossen, Aron Winter, Richard Witschge, Rob Witschge, Jan Wouters, Jari Litmanen, Abubakari Yakubu, Zlatan Ibrahimović, Benni McCarthy, Cristian Chivu, Nwankwo Kanu, Nikos Machlas

Efsane Menajerler: Joseph Gruber, Ştefan Kovács, Rinus Michels, Leo Beenhakker, Johan Cruijff, Louis van Gaal, Jan Wouters, Ronald Koeman, Danny Blind, Henk ten Cate

60. doğumgününü kutlayan Johan Cruijff'un anısına müzeye kaldırılan '14' numaralı Ajax formasını 2007/08 Sezonu itibarıyla kimse giymeyecek. Formayı en son İspanyol orta saha oyuncusu Roger giymişti
Pritt Ofline   Alıntı ile Cevapla