Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-03-2008, 23:52   #1
burock fun
pıηćıя
 
burock fun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Çimento fabrikaları nerelerde kurulur

ÇİMENTO SANAYİSİ
Çimento sanayisi,son yılarda,inşaat sektör gelişmesi ile hızlı bir şekilde ilerleme göstermiştir.Evvelce İstanbul da iki tane çimento fabrikası bulunmaktaydı.Biri Zeytinburnun da,diğeri Kartal Yunus ta bulunan bu fabrikalıdan zeytin burnu kent içinde olduğundan üretimini durdurmuş ,diğeri ise aynı nedenle üretimini durduracaktı.Hammadde bakımından çok zengin kaynaklara sahi
P olan ülkemizde,gelişen inşaat sektörüne paralel olarak,çimento fabrikaları hızla yurt düzeyine yayılmıştır.1926 da 20.000 ton üretim kapasitesine sahip olan fabrikalara Sivas ve Ankara fabrikaları da katılmıştır.İhraç etme aşamasına geldiğimiz bu sektörde Orta doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine çimento ihraç eder duruma gelmişiz.
Ülkemizde pek çok tuğla ve kiremit üretim alanları ile bir takım fabrikalar vardır.Son yıllarda yüksek kaliteli delikli tuğla üretimi gelişmektedir.İstanbul,Kurtköy,Turgutlu Salihli,İzmir,Tekirdağ,Silivri gibi yörelerde de bu tip üretim yaygındır.Ayrıca kıl hammaddesini bol olduğu alüvyon ovalarda (Adapazarı, Eskişehir, Bafra) kilin pişirilmesi
ile tuğla yapımı yaygındır.
Ateş tuğlası adı verilen ve ısıya dayanıklı tuğla üretimi ise,Sümerbank’ın Filyos’taki fabrikalında;ayrıca daha küçük ölçüde İstanbul da,Ege bölgesinde ve Konya ‘da krom-manyezit tuğlası yapılmaktadır.

ÇİMENTONUN HAMMADDELERİ
1) KALKER (KİTEÇ TAŞI)
%100 saflıktaki kalker; kalsiyum karbonat olarak ifade edilir. Doğada geniş olarak bulunur. Saf rengi beyazdır. Killi ve demirli maddeler rengini değiştirir. Kalkerin en saf şekli (mineral hali) kalsit ve argonittir. Kalsitin özgül ağırlığı 2,7; aragonitin 2,9 dur.
Doğada bulunma biçimlerine göre başlıca türleri:
a) Kırıntılı Kireçtaşları: Aşınmayla küçük parçalar halinde bulunan bu tür kireç taşları kolaylıkla ufalanırlar.
b) Organik Kireçtaşları: Büyük kısmı denizde yaşamış olan organizmaların kireç kabuklarının tabakalar halinde çökmesinden oluşmuştur.
c) Çökelmiş Kireçtaşları: Oolitik, şeritli şeritli kireçtaşları adı altında bilinen bu tür kireçtaşları çok dayanıklıdır.

2) MARN
Özgül ağırlığı 2-2,9 olan marn kilimsi bir maddedir. Fakat kalker özelliği taşımaktadır. İçinde silisli, killi maddeler ve demiroksit bulunur. Çimentoyu teşkil eden ana maddeler kireç, silis, alüminyum oksit ve demir oksit olduğuna göre saf kalkerden ziyade CaCO3 ve killi tabii bir karışımı olan marn hammadde olarak daha elverişlidir.
__________________
AzraiL geLsin ona biLe gider..ŞanLı KartaLım senin için değer..Hayat kadar güzeL işte Beşiktaş, Beşiktaş kadar güzeL işte hayat ...

~

burock fun Ofline   Alıntı ile Cevapla