Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-03-2008, 13:53   #1
dogan_cordoba
Moderator
 
dogan_cordoba - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Peygamber Annelerinin Heykeli Yapıldı...

Peygamber annelerinin heykeli yapıldı

Click the image to open in full size.HARİTA mühendisi Özden Akgüç'ün gazbeton kullanarak yaptığı, bazı çevrelerin eleştiri oklarına hedef olan peygamber anneleri heykeli sergisi, Marmaris'te sergilenmeye başlandı.

Ender TÜRKKAN/MARMARİS (Muğla), (DHA)

Heykeltraş Akgüç ise tepkileri yersiz bulduğunu söyledi, "Michelangelo, Davut Peygamber'in nü heykelini yaptı. Heykelde peygamberin ayağında donu bile yok" diyerek kendini ve sanatını savundu.

8- 30 Mart arasında `Karacan Point Center' iş merkezinde gerçekleşecek `Kadın ve Sanat Etkinlikleri' düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantı öncesi 50 sanatçının 200 eserinin de sergilendiği, etkinliğin yapılacağı salon gezildi. Harita mühendisi Özden Akgüç'ün gazbetondan yaptığı, 4 ayrı yüzünde Hz. Muhammed'in annesi Amine, Hz. İsa'nın annesi Meryem, Hz. Musa'nın annesi Yuhip ile Hz. İbrahim'in eşi Hacer'in figürlerini bir arada barındıran heykel ilgi odağı oldu. O sırada salonda bulunan Özden Akgüç gazetecilerin soru yağmuruna tutuldu. Özden Akgüç, heykeliyle vermek istediği mesajı aktarırken, "Hiçbir kadın peygamber yok ama tüm peygamberleri kadınlar doğurmuştur. Bu kadınların da birbirinden hiçbir farkı yok. Hepsi, aynı coğrafyanın insanları, hepsi bizim analarımız, atalarımız" dedi.


Özden Akgüç, Aralık 2007'de Muğla'daki Konakaltı Kültür Merkezi'nde kamuoyuna ilk kez tanıttığı eserine yöneltilen tenkitlerin yersiz olduğunu söyledi. Bir gazetecinin, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem'in, daha önce basına heykelle ilgili yaptığı "Gelenekte peygamber ailesine ait heykellerin yapılması söz konusu değil. Bunu halkımız yadırgayabilir. Sanat eserinde nasıl dizayn edildiğine de bağlı. Tamamen hayal gücüne dayalı bir durum. Bu zat hangi taassuba göre yapıyor? Bu problem yaratır" eleştirisini hatırlatması üzerine Akgüç şunları söyledi:

"Hazreti Davut Peygamberin heykeli ölümünün 1500 yıl sonra Michelangelo tarafından yapıldı. Michelangelo, Hazreti Davud'u gördü mü? Ben Davud Peygamber'in nü şekilde dolaştığına inanmıyorum, ama nü heykeli yapıldı. Michelangelo'nun heykelinde Peygamber'in ayağında donu bile yok. Bu duruma bir şey söyleyen yokken benim tenkit edilmem yanlış. Ben de fotoğrafları bile olmayan dört kadının heykelini hayal gücümle yaptım. Sanatçılık hayal işidir. Bana yöneltilen tenkitlerin Hazreti Muhammed'in ailesine mensup birinin heykelinin ilk kez yapılmasından kaynaklandığını düşünüyorum."

Click the image to open in full size.


Click the image to open in full size.
dogan_cordoba Ofline   Alıntı ile Cevapla