Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-03-2008, 16:25   #1
ishakbjk
 
ishakbjk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
İnsan Ömrü 2O Yıl Uzadı ...

İNSAN ÖMRÜ 20 YIL UZADI...


Gelişmiş ülkelerde ortalama insan ömrünün 80 yaşın üstüne çıktığını ifade eden Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Geriatrik Bilimler Araştırma Merkezi (GEBAM) Müdürü Prof. Dr. Yeşim Kutsal, Türkiye’de de yaşlı nüfusunun son 10 yılda 3,5 milyondan 6 milyona ulaştığını belirtti. Prof. Dr. Kutsal, Türkiye’de ortalama yaşam süresinin erkeklerde 70, kadınlarda ise 72’ye ulaştığını ifade etti.

"SOSYAL HİZMETLER ARTIRILMALI"

Kutsal, kalp-damar sistemi hastalıkları, kanser ve inme gibi üç temel hastalığın tedavisinde görülen gelişmeler sayesinde yaşlı hastaların yaşam sürelerinin uzadığını söyledi.

Kronik akciğer hastalıkları, alzheimer, parkinson, tansiyon, şeker, kemik erimesine bağlı kırıklar, duyu ve görme bozuklukları gibi yaşlılarda görülen hastalıkların, yaşam süresinin uzaması nedeniyle gelecekte daha sık görüleceğine dikkati çeken Kutsal, şunları kaydetti:

“Yaşlılarda bildirimi yapılmamış hastalık sayısı ve oranı çok yüksektir. 65 yaş üstündeki bireylerin yüzde 90’ında 1, yüzde 35’inde 2, yüzde 23’ünde 3, yüzde 15’inde ise 4 veya daha fazla kronik hastalık bir aradadır. Yaşlılarda göğüs ağrısı, bilinç kaybı, sindirim sistemi kanaması, enfeksiyonlar, vücut ısısını ayarlayan mekanizma bozukluğu, acil müdahale gerektiren durumlardır.”

Bir toplumda yaşlı nüfusun artmasının, yaşlılara yönelik sağlık ve sosyal hizmetlerin yeniden planlanması zorunluluğunu getirdiğini ifade eden Kutsal, Türkiye’nin yaşlı sağlığı ve yaşlılara yönelik sosyal hizmetler konusunda çalışmalar yapması gerektiğini kaydetti. Kutsal, yaşlıların daha sık hastalandığına, daha fazla kronik hastalıkla yaşamak zorunda kaldığına, hatta çoğu kez birkaç sağlık probleminin bir arada görüldüğüne işaret etti.

SAĞLIKLI YAŞLANMA ÖNERİLERİ

Kutsal, genetik hastalıklar dışında bireysel ve koruyucu önlemlerin sağlıklı yaşlanmada çok önemli olduğunu belirterek, şu önerilerde bulundu:

Click the image to open in full size. Tüm besin gruplarından yeterli miktarda alarak dengeli beslenin.
Click the image to open in full size. Hareketsiz kalmayın.
Click the image to open in full size. Sigara ve alkol kullanmayın.
Click the image to open in full size. Sağlık kontrollerinizi zamanında yaptırın.
Click the image to open in full size. Gerektiği zaman, gerektiği kadar ve doktor önerisiyle ilaç kullanın.
Click the image to open in full size. Aşırı güneş ışınlarından korunun.
Click the image to open in full size. Uyku ve dinlenmeye yeterli zaman ayırın.
Click the image to open in full size. Aile bireyleri ve arkadaşlarınızla ilişkilerinizi koruyup geliştirin, sosyal aktivitelere katılın.
Click the image to open in full size. Gelir durumunuzu gözden geçirip, gelir ve barınma güvenliğini sağlamak için plan yapın.
Click the image to open in full size. Evde ve dışarıda kazalardan ve düşmelerden korunmak için önlem alın.
Click the image to open in full size. Yaşama karşı olumlu bir tutum takının ve sizi mutlu kılan şeylere zaman ayırın.

Click the image to open in full size. Yaşlanma sürecini olumsuz etkileyen gıdalar tüketmeyin. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kalorisi düşük yiyecekler tüketin. Bol taze sebze ve meyve yemeğe özen gösterin.
Click the image to open in full size. Yeterli miktarda tahıl ürünleri, zeytinyağı, balık, yağsız et, az yağlı süt ürünleri tüketin ve bol su için.

__________________
Click the image to open in full size.
ishakbjk Ofline   Alıntı ile Cevapla