Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-03-2008, 21:51   #1
ishakbjk
 
ishakbjk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Fazla Sms Hasta Ediyor ...

FAZLA SMS HASTA EDİYOR...


Denizli Devlet Hastanesi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, cep telefonuyla çok sık mesaj (SMS) yazanlar, temizliği çok seven aşırı titiz hanımlar, bilgisayar kullanıcıları ve sekreterlerde el parmaklarının, zorlanma dolayısıyla iltihaplanabileceğini söyledi.

Dr. Türkmen, kasların kemiğe yapışma yerinin tendon olarak adlandırıldığını belirterek, "Tendon, kendisini saran bir kılıf içinde hareket eder. Tenosinovit (SMS hastalığı), tendon kılıfının iltihabıdır. Bu duruma genellikle tekrarlayan ufak zedelenmeler yol açar. Seyrek olarak bu durumu enfeksiyonlar izler ve tendon kılıfının içinde, dışarıdan elle pek hissedilmeyen bir sıvı birikir." dedi.

SMS hastalığının kendini ağrı, iğnelenme ve aşırı duyarlılıkla belli ettiğini anlatan Türkmen, "Klinik olarak el başparmağının açılıp kapanmasında, kısaca otostop işareti yapılınca başparmak ve el bileği bölgesinde yanıcı ve batıcı bir ağrı olur." şeklinde konuştu.


Türkmen, tedavi yollarını ise şöyle sıraladı: "Hasta, el başparmağını aşırı kullanmaması konusunda bilgilendirilmeli. Cep telefonuyla çok sık mesaj yazmamalı. Telefondaki bozuk tuşlar değiştirilmeli ve mesaj yazmak için başparmak zorlanmamalı. 10 gün süreyle el ve başparmak için geliştirilen atel (spica istirahat ateli) kullanılarak, el ve başparmak istirahate alınmalıdır.


Tedaviden sonuç alınamazsa, başparmağa kortizon iğnesi yapılır.

Medikal tedavi yetersiz kalırsa, cerrahi teknikler kullanılarak tendon gevşetme yöntemleri uygulanabilir."
__________________
Click the image to open in full size.
ishakbjk Ofline   Alıntı ile Cevapla