Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-03-2008, 00:32   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Türkiye Emlak Pazarındaki Trendler

Ekonomik istikrara bağlı olarak kredi faizlerinde düşüş:
ülkemizdeki ekonomik istikrara ve bankalar arası rekabet ortamının devamına bağlı olarak konut kredilerindeki düşüşün devam edeceğini söyleyebiliriz. Eğer enflasyon, politik istikrar ve global ekonomideki gidişat pozitif yönde sürerse ülkemizdeki faiz ortamının konut sektörü açısından olumlu olmasını bekliyoruz.

Mortgage beklentisine bağlı olarak fiyat artışı:
Konut piyasasının gündemini doğal olarak mortgage uygulaması ile ilgili beklentiler oluşturuyor ve beklentiler zaten konut fiyatlarına yansımış durumda. Yasanın yürürlüğe girmesi ve sistemin ülkemizde oturmaya başlaması ile fiyatların artış trendinin devam etmesini bekliyoruz. Ancak mortgage’ın konut fiyatlarında bir balon etkisi yaratması ve uygulamanın beklentileri karşılayamaması olasılığı da ciddi bir risk oluşturuyor.

Avrupa Birliği süreci ve yabancı sermaye girişi:
Yabancı inşaat firmalarının, konut ve arazi geliştirme kuruluşlarının ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarının Türkiye'de yatırım yapmaları ve İstanbul başta olmak üzere ülkemizin genelinde gayrimenkule ilgi göstermeleri, Avrupa Birliği süreci devam ettiği sürece kaçınılmaz olacaktır gorüşündeyiz.

Lüks konut ve site tarzı yaşama yöneliş:
Halkımızın lüks konuta, şehrin stresinden uzak, sakin ve güvenli sitelere olan talebinin artarak devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca, uzun vadede halkın gelir seviyesinin artması da lüks konut talebine olumlu etki edecektir görüşündeyiz.

İnşaat sektöründe rekabet:
Konut piyasasındaki talebin canlılığını koruması, yurtdışından pazara firma girişi ve lüks konutlara olan talep, inşaat sektöründeki rekabete olumlu yansıyacaktır. Rekabetin artması doğal olarak konut kalitesinin de artmasına neden olacaktır.

Emlak fiyatlarının seyri:
Konut kredisi faizlerinin düşmesi ve mortgage uygulamasının geliyor olması, alım gücünü ve beklentileri arttırarak, fiyatları zaten olumlu bir şekilde etkiliyor. Emlak sektörünün getirisinin diğer yatırım araçlarına göre daha cazip olmaya devam etmesi önümüzdeki dönemde de halkımızın konuta olan ilgisini arttıracaktır. ülkemizdeki konut arzı, özellikle lüks konutlarda, talebe göre halen az. Bütün bu faktörler konut fiyatlarının belli bir dönem daha artmaya devam edeceğini gösteriyor. Ancak uzun dönemde, arz talep dengesinin oluşması ile beraber fiyatlarda bir durulma olması, hatta düşme trendine girilmesi ihtimali de var.

Avrupa’nin yazlık beldesi Türkiye
Ege ve Akdeniz bölgelerimiz başta olmak üzere tatil beldelerimiz, kaliteyi ve doğal güzellikleri ucuza sunarak Avrupa’lıların yazlık ve emeklilik bölgesi olmaya aday. Daha şimdiden ciddi rakamlarda yabancı alımları var. Avrupa Birliği süreci ile beraber yazlık bölgelere olan yabancı ilgisinin devam etmesini bekliyoruz.


Özetle, ekonomik istikrar sürdüğü sürece gayrimenkul sektörümüzün önü açık gözüküyor. Ancak son zamanlarda konut fiyatlarında oluşan abartılı fiyat artışlarının ”balon” diye tabir edilecek düzeylere çıkması ve ”mortgage” uygulamasının hayli yüksek olan beklentileri karşılayamama durumu, sektör için ciddi bir risk oluşturuyor
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla