Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-06-2006, 11:27   #1
whocares
 
whocares - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Exclamation yahuda incili...

Profesör Rodolphe Kasser, eski dönemlere ait olan bu metni –Parkinson hastalığı nedeniyle titreyen elleriyle– aldı ve tok, berrak bir sesle okumaya başladı:

"pe–di–ah–kawn–aus ente plah–nay".

Bu tuhaf sözcükler Mısır'da Hıristiyanlığın ilk yıllarında konuşulan Kıpticeydi. İlk Kilise, metni Hıristiyanlara yasakladığından beri bu sözcükleri hiç kimse duymamıştı.

Bu kopya bir şekilde günümüze kadar ulaştı. Yüzyıllardır Mısır çöllerinde saklı kalan metin, 20. yüzyılın sonlarında gün ışığına çıkarıldı. Ardından antika tüccarlarının yeraltı dünyasında gözden kayboldu. (Bir antika tüccarı metni 16 yıl boyunca Hicksville'deki –ABD– bir bankanın kiralık kasasında kaderine terk etti.) Metin, Kasser'e ulaşıncaya kadar papirüs parçalanmıştı ve üzerindeki yazılar neredeyse sonsuza dek kaybolacaktı.

Dünyanın önde gelen Kıptice uzmanlarından biri olan 78 yaşındaki bilim adamı, metni okumasını tamamladı ve sayfayı dikkatlice masaya koydu. "Çok güzel bir dil, değil mi? Yunan alfabesiyle yazılmış Mısır dili." Gülümsedi. "Bu, İsa'nın havarilerine yanlış yolda olduklarını anlattığı pasaj." Metin onu büyülemişti; bunun nedeni çok açık. İlk sayfanın ilk cümlesi şöyle: "İsa'nın Yahuda İskariyot ile yaptığı konuşması sırasında ifade ettiği vahyin gizli bilgisidir..."

Neredeyse 2000 yıl sonra, Hıristiyanlık tarihinde en çok nefret edilen kişi geri dönmüştü.

İnanışa göre İsa'nın yakın dostu ve 12 Havariden biri olan Yahuda, 30 parça gümüş karşılığında İsa'yı öperek kimliğini ele verir. Sonra da duyduğu suçluluk nedeniyle aklını yitirir ve kendini asar. Ve sonunda hainliğin simgesi haline gelir. Hayvanların kesim için bekletildiği ağıllarda diğerlerini kesim yerine yönlendiren keçiye Yahuda keçisi deniyor. Almanya yeni doğan bebeklere Judas (Yahuda) adının verilmesini yasaklayabiliyor.

Hıristiyanlık, haini olmadan bildiğimiz Hıristiyanlık olamazdı.

NATIONAL GEOGHRAPHIC
__________________
KARGALAR SÜRÜYLE KARTALLAR YANLIZ UÇAR...
whocares Ofline   Alıntı ile Cevapla