Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15-04-2008, 09:40   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yaratıcı özgeçmişler

İş ararken, işverenlerin her gün gördüğü klasik özgeçmişlerden kaçının. Aşırıya kaçmadan, biraz fark yaratmaya çalışın. İşverenler, özgeçmişleri okurken düşünmezler. Sadece istedikleri mevcut mu diye bakarlar. Bu yüzden genele yönelik bir özgeçmiş yerine, o işe özel düzenleyeceğiniz bir özgeçmiş kullanın.


Özgeçmişinize yeni çekilmiş bir fotoğrafınızı eklemeyi ihmal etmeyin. Fotoğrafta düzgün giyimli olmalısınız.

İnternette oluşturacağınız özgeçmişlerde başlık gerekebilir. Başlığı, iş hayatındaki ‘siz’i anlatan kitabın adı gibi düşünün. ‘Bilişimde kariyer’, ‘Muhabir adayı’ gibi. Ancak ‘Beni tanımanız gerek’, ‘Aradığınız kişi benim’ gibi başlıklardan kaçının.

Özgeçmişte kullandığınız e-posta adresine bile özen gösterin. Arama motorlarından aldığınız e-posta adreslerindeki unsurlar bugüne dek önemli değildi ama bir İK yöneticisinin [email protected], [email protected] veya [email protected] gibi e-posta adreslerine mail atarken nasıl birilerini düşüneceğini hayal edin. Gülümsüyorsunuz değil mi?

Yaratıcı özgeçmişi hazırlamak

Aranızda mutlaka özgeçmiş konusunda yazılanları okuduktan sonra kendi tarzını uygulayarak, gözden kaçmayacak bir özgeçmiş hazırlamak isteyenleriniz olacaktır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da tarzınızı siz belirler ve istediğinizi yapabilirsiniz. Yalnız bazı konulara dikkat etmenizde fayda var.

Yaratıcı bir işe başvururken, kişinin kendi yaratıcılığını ortaya koyan bir özgeçmiş hazırlaması çok normal, hatta yararlı olabilir. Örneğin bir reklam ajansına tasarımcı olarak başvuruyorsanız, tasarımla ilgili bakış açınızı ortaya koyan, yaratıcılığınızla ilgili fikir veren bir özgeçmiş sizin kim olduğunuzu en iyi anlatacak araçtır. Elbette bu noktada, özgün davranmanız şart. Kopya edilmiş, çalınmış bir fikirle kim olduğunuzu anlatamazsınız.

Görsel bir yaklaşımı öngördüyseniz de bazı kurallara dikkat etmek zorundasınız. Özgeçmişinizdeki fotoğraf da dahil olmak üzere… Bazı adaylar, fotoğraflarını rastgele seçiyor ve özen göstermiyorlar. Bu konuda ne örnekler var bilseniz çok şaşırırsınız. Bir barda elinde sigara ile çekilmiş bir fotoğraf, cep telefonuyla çekilmiş fotoğraflar, bir fotoğrafın içinden dekupe edilerek çıkarılmış fotoğraflar… Böylesi önemli bir konuya bu kadar az özen göstermek size büyük zarar verir. Aman dikkat!

Son zamanlarda adaylara sunulan alternatiflerden biri de görüntülü özgeçmiş. Ancak tıpkı fotoğrafta olduğu gibi burada da çok özenli ve dikkatli olmak gerek. Kaliteli bir çekim ve çekim ortamının yanı sıra, iş görüşmesine uygun bir görünümle, önceden hazırladığınız ve özgeçmişinizi destekleyecek doğru ifadeler kullanarak kendinizi kısa sürede en iyi şekilde anlatabilmelisiniz.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla