Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-04-2008, 13:14   #1
MrSmith
ςǿκ کε√díκ طę ∂ط í
 
MrSmith - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
KURULUŞ. . !

1902 sonbaharinda Besiktas Serencebey Mahallesi'nde, o zamanin Medine Muhafizi olan Osman Pasa'nin konaginin bahçesinde, 22 kisilik genç grup, haftanin bazi günlerinde toplanip jimnastik hareketleri yapmaktaydi. Basta Osman Pasa'nin ogullari Mehmet Samil ve Hüseyin Bereket ile mahellenin gençlerinden Ahmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri, Nazimnazif, Cemil Feti ve Sevket Beyler’in aralarinda bulundugu gençlerin ilk ilgilendikleri spor branslari, özellikle barfiks, paralel, güres, halter, aletli ve aletsiz jimnastikti. O siralarda siyasi hareketler dolayisiyla her türlü toplanmadan ürkerek hafiyeler dolastiran 2. Abdülhamit'in adamlari Serencebey'deki bu toplanmalari haber alinca, spor yapan gençler bir baskinla karakola götürüldü. Bu sporcu gençlerin bir kisminin saray erkanina yakin olmasi, ayrica o dönemlerde kötü gözle bakilan futbol oynamadiklari ve sadece beden hareketleri yaptiklarini belirtmeleriyle gergin durum yumusadi. Hatta saray çevresinden Seyhzade Abdülhalim bu sporculari destekledi ve sik sik antrenmanlari seyretmeye basladi. Ünlü boksör ve güresçi Kenan Bey de antrenmanlara gelerek güres ve boks hareketleri göstermeye basladi.
1903 Mart'inda ise özel bir izinle Bereket Jimnastik Kulübü kuruldu. 1908'de Mesrutiyet'in ilaniyla sportif hareketler biraz daha serbestlik kazandi. 31 Mart 1909'daki siyasi olaylardan sonra Edirne'de bulunan Fuat Balkan ve Mazhar Kazanci, Hareket Ordusu ile Istanbul'a geldi. Siyasi olaylar yatistiktan sonra iyi bir eskrim hocasi olan Fuat Balkan ile basta güres ve halter sporlarini yapan Mazhar Kazanci, Serencebey'de jimnastik yapan gençleri bularak birlikte spor yapma fikrini kabul ettirdi. Fuat Balkan, Ihlamur'daki evinin altindaki yeri, kulüp merkezi yapti ve Bereket Jimnastik Kulübü'nün adi Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübü olarak degistirildi. Böylece jimnastik, güres, boks, eskrim ve atletizmin ön planda tutuldugu güçlü bir spor kulübü meydana geldi. Fuat Bey'in arkadaslari Refik ve Serafettin Beyler de iyi birer eskrimciydi.

Bu arada Beyoglu Mutasarrifi Muhittin Bey'in tesvikiyle Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübü, 13 Ocak 1910 tarihinde tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Semtin gençlerinin bu spor kulübüne ilgisi büyüdü ve spor yapan üyelerin sayisi bir anda 150'ye yükseldi. Kulübün merkezi de Ihlamur'dan Akaretler'de 49 numarali binaya tasindi. Bir süre sonra bu bina da küçük gelince, yine Akaretler'de 84 numarali binaya geçildi. Bu binanin arkasindaki bahçe de bir spor sahasi haline getirildi.


RENKLERIMIZ VE ILK ROZETIMIZ



Click the image to open in full size.Click the image to open in full size.



1906 rozetinin Ön yüzü 1906 Rozetinin arka yüzü

Yillardir Besiktas’in ilk renklerinin kirmizi-beyaz oldugu, Balkan Savasi'nin kaybedilmesinin ardindan siyah-beyaz olarak degistirildigi söylenir. Besiktas tarihi ile ilgili bir çok kaynak böyle yazmaktadir. Ancak 100. yil belgeselinin hazirlanmasi sirasinda yapilan ayrintili arastirmalarda, kirmizi rengin kullanilmadigi, renklerimizin her zaman siyah-beyaz oldugu yönündeki belgeler agirlik göstermistir. Besiktas 100. Yil Belgeseli yapimcisi Tugrul Yenidogan, yaptigi arastirmalar sonucunda bu tartismalara noktayi koymustur:


Osman Pasa Konagi’nda baslangiçta ferdi sporlar yapildigindan herhangi bir forma rengine gereksinim duyulmadi. Ancak sporcularin sayisi her geçen gün yeni katilimlarla artmaya devam edince, egitimini Fransiz mektebinde tamamlamis Mehmet Samil Bey kurucular heyetini topladi. Okul günlerinde kullandigi, okulunun renklerini tasiyan rozeti yakasindan çikardi ve gösterdi: “Bizler de tipki bu rozet gibi bir rozet yaptirmali ve Kulübümüz’de spora devam eden her azayi bu rozeti tasimaya mecbur tutmaliyiz” dedi. Toplantiya katilanlar Mehmet Samil Bey’in teklifini heyecanla kabul ettiler. Toplantinin sonunda rozette yer alacak kulüp renkleri de kararlastirildi. Tabiatin bütünüyle birbirine zit iki ana rengi kulüp renkleri olarak seçildi: Siyah ve Beyaz...

Besiktas’in ilk rozetinin yapildigi tarih, Fransiz mektebindeki rozetlerden esinlenerek miladi yil olarak “1906” yazildi. Üstte Arap harfleriyle “Besiktas” yazarken, sagda “J”, solda “K” harfleri yer aldi. Rozetin arka yüzünde “Konstantinopolis”te yapildigi yazilidir ve iç tarafinda rozeti yapan ustanin mührü yer almaktadir. Rozetteki armada yer alan yildizin 6 köseli oldugu dikkat çekmektedir. 2. Mesrutiyet’e kadar (1908) bu 6 köseli yildiz kullanilmistir. Bu rozet, Iskender Yakak tarafindan Onursal Baskanimiz Süleyman Seba’ya hediye edilmistir




BASARILARIMIZ


En fazla resmi Istanbul Ligi Sampiyonu (15 Kez).





Üst üste bes yil Istanbul Sampiyonu olan tek Kulüp (1939-1943).



Istanbul Ligleri’nde en fazla gol atan takim (1 Sezonda 90 Gol, 8 Yilda 599 Gol)



Resmi Lig’de 18 maçta 18 galibiyet alan tek takim.



Resmi Ligler’de en fazla "namaglup sampiyon" olan takim (7 Kez).



Türkiye Ligi’nde "Namaglup Sampiyon" olan tek takim.



Türk Milli Takimi'ni temsil hakki verilen tek takim.



Ambleminde AY-YILDIZ olan tek Kulüp.



En fazla Centilmenlik Kupasi alan takim (19 Kez).



Genç Takimlar Futbol Ligi'nde en çok Istanbul ve Türkiye Sampiyonu olan Kulüp (30 Kez).



Eskrimde Balkan sampiyonu olan Kulüp.



"19 Mayis Gençlik ve Spor Bayrami" fikrini ortaya atip uygulamasini ve kanunlasmasini saglayan Kulüp.



Grekoromen güresi, öncelikle kulüplere, daha sonra da Türkiye'ye yayan Kulüp.



Atletizm, eskrim, boks, basketbol, güres ve futbolda Türkiye sampiyonluklari olan Kulüp.



Sirikla atlamayi Türkiye'ye getiren Kulüp (Ressam Namik Ismail).



Okullarda "Beden Terbiyesi" dersleri veren Kulüp.



Türkiye'nin en zengin tesislerine sahip Kulübü.



Türkiye'de her bransta "Spor Okullari" açan tek Kulüp.



Alt yapisindan en çok yildiz yetistiren Kulüp.



Üst üste 56 maç yenilmeyen tek kulüp "Yenilmez Armada".



Üst üste en fazla arka arkaya galip gelen takim (18 Kez).



Iki senede sadece 1 yenilgi alan tek takim.



Resmi bir maçta 10 gol atan tek takim; 1989-90 sezonunda Besiktas-Adana Demirspor: 10-0 Ali Gültekin (4), Metin Tekin (3) ve Feyyaz Uçar (3).



Evinde 10 sene hiçbir Anadolu takimina yenilmeyen tek takim.



Lig tarihinde en uzun süre yenilmeyen ekip (48 maç) Besiktas, 1990-91 sezonunun 26. haftasinda Gençlerbirligi'ne 2-0 yenildikten sonra, 1991-92 sezonunu yenilgisiz kapatti. Besiktas tam 48 hafta sonra, 1992-93 sezonunun 13. haftasinda Galatasaray'a 3-1 yenildi



Birinci futbol liginde üst üste en çok maç kazanma rekoru (1959-60 sezonu üst üste 13 maç).



Türkiye'de bütün kuruluslar ISO 9001: 1994'e göre belgeli olmasina ragmen, Besiktas Jimnastik Kulübü ISO 9001: 2000 revizyonuna göre belgelendirilmis ilk kurulus. Besiktas Jimnastik Kulübü, sportif branslar yönetimi ve spor tesisleri isletimi, marka ve amblemli ürün pazarlama ve satisi, basin, halk, üye ve taraftar iletisimi ile üyelik hizmetleri alanlarinda ISO 9001: 2000 versiyonuyla Türkiye'de belgelendirilmis ilk ve tek spor kulübü


BESIKTAS INÖNÜ STADI



Inönü Stadi 1947 Yilind Açildi





Mimari planlari Mimar Vietti Violi , Mimar Sinasi Sahingiray ve Mimar Fazil Aysu tarafindan hazirlanmis olup, II. Cumhurbaskani Ismet Inönü devrinde ve Lütfi Kirdar'in Istanbul Valiligi ve Beden Terbiyesi Bölge Baskanligi zamaninda yapilmis ve 19 Mayis 1947 yilinda açilmistir. 1950'li yillarda stadyumun arka tarafinda bulunan gazhane ve havagazi fabrikasi daha sonraki yillarda yikilarak yeni açik tribünler insa edilmistir. Inönü Stadyumu’nun ilk maçi Besiktas ile Isveç'in AIK takimi arasinda oynanmistir. Bu stadyumdaki ilk golü de o zamanlar Besiktas’in futbolcusu olan, Onursal Baskanimiz Süleyman Seba atmistir. Ilk maç 3-2 AIK' nin galibiyeti ile bitmistir.



1998 Yilinda 49 Yilligina Kiralandi



8 Subat 1998 tarihinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlügü ile BJK Dernegi arasinda imzalanan sözlesme ile 49 yillik intifa hakki verilmis ve sözlesmenin tapuya tescil tarihi olan 27 Mart 1998 tarihinden itibaren BJK'ya ait olmustur. BJK Inönü Stadyumu ile ilgili tasarruflarda bulunmaya sadece Besiktas Jimnastik Kulübü Dernegi’nin yetkili oldugu hukuken tescil edilmistir.



BJK Inönü Stadi'ndaki Yenileme Çalismalari (2004)





2003-2004 sezonunun tamamlanmasinin ardindan hemen baslayan çalismalarla stadimiz, muhtesem bir görünüm kazandi. Zemin indirme projesiyle, tribünler ile saha arasinda artik sadece 4 metre uzaklik var. Bu sayede yüzde 50 artisla, toplam koltuk kapasitesi de 32,145’e ulasti. Kapalida bulunan basin tribünü, taraftarlardan gelen istek üzerine numarali kisma alindi. Kapali trübünün orta bölümündeki localar, tribünlerle saha arasinda bulunan tel örgüler kaldirildi. Stadin giris ve çikislarini rahatlatmak için kapi sayisi da yüzde 100 artirilarak, 36’dan 72’ye çikartildi. BJK TV için stat içerisinde bir bölüm yapildi. Ayrica, tuvalet ve büfelere yenisi eklenerek, bakimlari tamamlandi.

Nasil Gidilir?
Besiktas'dan Taksime giden yolda Dolmabahçe Sarayi’nin tam karsisindadir. Taksim tarafindan geliyorsaniz Gümüssuyu caddesinin bitiminde, Besiktas Inönü Stadyumu karsiniza çikacaktir.


Toplu Tasima

Metro, dolmus veya otobüsle ulastiginiz Taksim Meydani veya Besiktas'tan 10 dakikalik yürüme mesafesidir. Ayrica Anadolu yakasindan gelenler için Besiktas ve Kabatas semtine Üsküdar ve Kadiköy’den her 30 dakikada bir vapur seferleri ve devamli olarak motor seferleri yapilmaktadir.


Otopark

Otomobilinizi Taksim Beyoglu Evlendirme Dairesi otoparkina veya Besiktas Sinanpasa Alisveris Merkezi’nin ücretli otoparkina birakabilirsiniz.


Diger Kurallar

-Kapilar normal maç günlerinde maç saatinden 3,5 - 4 saat önce, derbi maçlari ve Avrupa kupasi maçlarinda 6-7 saat öncesinden açilir. Kapilar maç baslama saatine kadar açiktir.
-6 yasindan büyük çocuklar bilete tabidir.
-Tribünlerde büfeler bulunmaktadir
__________________
Click the image to open in full size.
MrSmith Ofline   Alıntı ile Cevapla