Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27-04-2008, 21:44   #1
MetiN
 
MetiN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Ya kolunuza konan sinek silahlıysa

Ya kolunuza konan sinek silahlıysa


Click the image to open in full size. Evinizdeki sineğin uzaktan kumandalı bir casus olduğunu, ya da silahlandırıldığını düşünün. Pentagon'un üzerinde çalıştığı proje hayata geçerse, bu senaryo gerçeğe dönüşek.

Biyolojik silahların böcekler tarafından taşınması, en vahşi bilimkurgu diyarlarından çıkan kâbus dolu bir senaryo gibi görünüyor. Ancak ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) üzerinde çalıştığı bir projenin hayata geçmesi halinde, bu senaryo gerçeğe dönüşebilir.

Araştırmacılar, hali hazırda içinde elektronik cihazlar olan, uzaktan kumandalı böcekler geliştiriyor. Sorun şu ki Amerikan ordusu günün birinde, üzerinde ses, görüntü sensörleri ile kimyasal sensörler bulanan kanatlı bir böcek filosu kurabilir. Bu robot böcekler, ABD’den çok uzaktaki cephelerde, ücra yerlerdeki mağaralarda, casusluk ve keşif görevlerine çıkıp, bilgi yüklü olarak Amerikan askeri üslerine geri dönebilir.
Pentagon’un bu projeyle ilgili çalışan birimi DARPA (Amerikan Savunma ve Araştırma Ajansı). Ajansın geçen ağustosta yapılan yıllık sempozyumunda, HI-MEMS adlı bu projenin program direktörü Amit Lal konuşma yaptı. Cornell Üniversitesi’nde ders de veren Lal, projenin, böcekleri insansız hava araçlarına dönüştürmeyi hedeflediğini anlattı. Lal çalışmasını şöyle özetledi: Böceklerin içine elektronik malzeme koymayı hedefliyoruz. Bu eklemelerin etrafında oluşacak yeni doku, biyoelektronik iç yüzeyi daha uzun ömürlü ve emniyetli hale getirecek. Diğer deyişle, kanatlı böceklere henüz pupa evresindeyken bazı elektrotlar naklediliyor. Gelişme döneminde, vücutlarında parçalarla bütünleşen ‘cyborg’ böcekler, uzaktan kumandayla istenilen yere uçurulabiliyor.

Pentagon masum mu?
Şu anki tablo, Pentagon’un bu çalışmayı sadece insansız hava araçları kurmak amacıyla yürüttüğü. Ancak böylesine bir projenin masum olduğuna inanmakta zorlananların sayısı hayli fazla. Kontrol sistemleri sadece bir başlangıç olabilir. Geçen yıl The Times yazarlarından Jonathan Richards da, robot böceklerin silahlandırılmasının çok uzak bir gelecekte olmadığını bildirmişti. Richards, The Times’taki haberinde, Massachusetts Institute of Technology’nin yapay zekâ laboratuvarı uzmanlarından Rodney Brooks’un görüşlerine yer vermişti. Brooks şöyle diyordu: Pentagon önümüzdeki yıllarda, insansız hava araçlarını çok büyük ölçüde genişletmek ve robot böcekler üretmek gayreti içinde. Hiç kuşku yok ki bu ürettikleri, silahlandırılmış olacak.

Biyolojik silahlı böcekler
Peki, robot böcekler nasıl silahlandırılabilir? Robert Michelson gayet net:Biyolojik silahlarla. Michelson yeni bir tür robot böcek üretilmemesi durumunda etik sorun da yaşanmayacağını düşünüyor. “Etik ve hukuki savaşın yaşanacağı alan genetik mühendisliği, sibernetik değil” diyor. Ama şunu unutmamak gerek, bu tür cihazları geliştirenler her zaman, ‘bunları yasal ve barışçıl amaçlarla ürettiklerini’ söyleyeceklerdir. Bu tür gelişmelerin suistimal edilmesi de onların hatası olmayacaktır. Yani Pentagon her ne kadar projenin geleceğine ilişkin keskin yorumlar yapmasa da, kafalarda silahlı böcekler üretmeye çalıştığına ilişkin güçle bir şüphe var. ABD’de bugün pek çok kişi elektronik postalarının ve cep telefonu görüşmelerinin Washington tarafından izlenmesinden korkuyor. Pentagon’un üzerinde çalıştığı bu projeyle paranoya daha da artacak gibi görünüyor. TEMPO
__________________
Forum Kurallarına Uyalım !!!

BesiktasForum.NET


.........
MetiN Ofline   Alıntı ile Cevapla