Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-05-2008, 10:22   #5
lepido
 
lepido - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

<< Sivasspor’un Türkiye Futbol Federasyonu’na yaptığı itiraz metninin içeriğini bilmiyorum, ama federasyonun söz konusu itirazı hangi gerekçe ile reddettiğini okudum. Son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim, “Turkcell Süper Lig Müsabakaları Statüsü” 13’üncü maddesinde bir eksiklik söz konusudur ve bu talimatnameye göre Türkiye’yi UEFA Kupası’nda temsil etmesi gereken takım Sivasspor’dur!
***
Öncelikle, “Turkcell Süper Lig Müsabakaları Statüsü” Madde 13’e bir göz atalım:
1. Turkcell Süper Lig müsabakalarında kazanan takıma 3 (üç), berabere kalan takıma 1 (bir), kaybeden takıma 0 (sıfır) puan verilir.
2. Puan usulü ile yapılan müsabakalar sonunda en fazla puanı kazanan takım birinci, ondan sonra gelen ikinci ve ................ olarak sıralanır. 2007 2008 Sezonunda aynı puana sahip ilgili takımlar arasında aşağıda belirtilen esaslar uygulanır.
a) Öncelikle aynı puana sahip ilgili takımların kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır.
b) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa kendi aralarındaki müsabakalardaki gol averajına, (Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik var ise, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.) FMT’nin 10.maddesinin son paragrafı hükmünce;
c) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, Genel puantajdaki gol averajına bakılır. Takımlar arasındaki gol averajı da eşit ise daha fazla gol atmış olan takım üstün sayılır.
d) Bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.
e) Bütün bu şartlara rağmen eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında yapılacak tek maçlı eleme usulü müsabakaları neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.
***
Bir de federasyonun Sivasspor’a verdiği cevabı inceleyelim:
SİVASSPOR KULÜBÜ BAŞKANLIĞI’NA
İLGİ: 13 Mayıs 2008 tarih ve bila sayılı yazınız.
İlgi yazınızda bahsi geçen 2007-2008 Sezonu Turkcell Süper Lig Müsabakalarına ilişkin puan usulü ve averaj sistemi 21 Temmuz 2007 tarih ve 26589 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Turkcell Süper Lig Müsabakaları Statüsü’nün 13’ncü Maddesi esaslarına göre belirlenmektedir.
2007-2008 Sezonu Turkcell Süper Lig müsabakaları sonunda Kulübünüz ile birlikte Fenerbahçe ve Beşiktaş A.Ş. Kulüpleri Ligi 73 puan ile tamamlamış ve üç kulübün kendi aralarında oynanan müsabakalar sırasıyla; FENERBAHÇE:1 - SİVASSPOR:0, FENERBAHÇE:2 - BEŞİKTAŞ A.Ş.:1, BEŞİKTAŞ A.Ş.:1 - SİVASSPOR:2, SİVASSPOR:1 - FENERBAHÇE: 4, BEŞİKTAŞ A.Ş.:1 - FENERBAHÇE:2, SİVASSPOR:1 - BEŞİKTAŞ A.Ş.:2, şeklinde sonuçlanmıştır.
Ligler Statüsü’nün 13. Maddesinin 2/a-b hükümleri uygulanmak suretiyle eşit puana sahip Fenerbahçe, Beşiktaş A.Ş. ve Sivasspor Kulüplerinin aralarında oynamış oldukları yukarıda belirtilen tüm müsabakalar dikkate alınarak üç takımın kendi arasındaki sıralama aşağıdaki şekilde oluşmuştur:
Click the image to open in full size.
İlgi yazınızda bahsi geçen genel averaja dönülme sistemi; ancak Lig sıralamasında puanı eşit olan tüm takımlar arasında oynanan müsabakalara göre hazırlanan puan tablosunda puan ve gol averajının da eşitliği halinde uygulanmaktadır.
***
Federasyonun bence haksız olduğu nokta şu:
Turkcell Süper Lig Müsabakaları Statüsü 2a maddesine göre Turkcell Süper Lig’i 73’er puanla bitirmiş Fenerbahçe, Beşiktaş ve Sivasspor arasındaki müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakacağız. Bu durumda Fenerbahçe’nin 12, Sivasspor ve Beşiktaş’ın 3’er puanı var.
2b maddesi ise şöyle başlıyor: “Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa...”...
Oysa burada puan eşitliği üç takım arasında söz konusu değil... Yalnızca Sivasspor ve Beşiktaş arasında... Bu cümleye göre 4 maçta 12 puanlı Fenerbahçe artık ligin ikincisi... Bu madde artık yalnızca kendi aralarındaki maçlarda puan eşitliği olan Beşiktaş ve Sivasspor’u ilgilendiriyor...
Bu iki takımın kendi aralarındaki müsabakalarda gol averajı da aynı olduğu için, genel puantajdaki gol averajına bakılacağı salık verilmiş. Genel puantajdaki gol averajında üstün olan Sivasspor da bu durumda ligin üçüncüsüdür!
***
Bu tespiti yaptıktan sonra, normal koşullarda bütün dünyada uygulanan ikili/üçlü/beşli/yedili veya on yedili averaj statülerinde Beşiktaş’ın ligi üçüncü bitireceğini, ama Turkcell Süper Lig Müsabakaları Statüsü’ndeki enteresan farklılık nedeniyle bu hakkın Sivasspor’un olduğunu da belirtmeliyim...
Örneğin Euro 2008 eleme gruplarını Türkiye, Norveç ve Yunanistan aynı puanda bitirselerdi, UEFA’nın söz konusu talimatnamesinin 6.05 maddesi takımları şöyle sıralayacaktı:
6.05 Eğer grup maçları sonunda iki veya daha fazla takım puan eşitliği yaşarsa, sıralamanın belirlenmesi için aşağıdaki kriterler geçerli olacaktır:
a) Söz konusu takımların kendi aralarında oynadıkları maçlarda kazandıkları puan sayısı
b) Söz konusu takımların kendi aralarında oynadıkları maçlarda elde ettikleri gol farkı (averaj)
c) Söz konusu takımların kendi aralarında oynadıkları maçlarda attıkları gol sayısı
d) Söz konusu takımların kendi aralarında oynadıkları deplasman maçlarında attıkları gol sayısı
e) Eğer a ve d maddeleri çok sayıda takıma uygulandıktan sonra hâlâ 2 veya daha fazla takımda eşitlik söz konusu ise, YALNIZCA O TAKIMLARA a ve d arasındaki kriterler tekrar uygulanır.
f) Hâlâ eşitlik söz konusu ise, tüm grup maçlarında,
1. Gol averajı
2. Atılan gol
3. Deplasmanda atılan gol
4. Fair play durumuna bakılır.
g) Kura çekilir.
***
Yazık ki, bizim talimatnamemizin 2b maddesindeki “Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa” bölümünün tüm takımları mı yoksa sadece puan eşitliği olan takımları mı ilgilendirdiği, Euro 2008 talimatnamesinde olduğu gibi tartışmaya kapalı ve net değildir...
Türkiye Futbol Federasyonu’nun ilk işi UEFA biletini Sivasspor’a vermek, ikinci işi de 2008-2009 sezonu için talimatnameyi düzeltmektir... >>

Uğur meleke'nin bugün milliyet'te yazdığı yazının tamamı yukarıdaki gibidir. Öncelikle şunu söylemeliyim ki; uğur meleke, bu ülkede nadir gerçek spor yazarı olan, benim de düşüncelerini beğendiğim ve bu konuda ilk 3'e sokabileeğim birisidir. V yine şunu belirtmeliyim ki; hakikaten turkcell süper lig müsabakaları statüsündeki kural, tüm dünyadaki üçlü averaj talimatları kadar net değil, bu bir gerçek. Ama durum böyle olsa da yine de çok dikkatli okunduğunda ve mantıklı düşünüldüğünde kuralın ne anlatmak istediği çok net ortaya çıkıyor. Kendi bilgisine ve mantığına çok değer verdiğim uğur meleke'nin hangi düşüncelerle bu kadar net ve kesin yargılı ama yanlış olan bir yazı kaleme aldığını hala anlayamıyorum. Evet uğur meleke, çok önemli bir hata yapmıştır bu yazısında, şöyleki;

a) Öncelikle aynı puana sahip ilgili takımların kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır.
b) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa
kendi

aralarındaki müsabakalardaki gol averajına,

yukarıdaki b maddesindeki "kendi aralarındaki averaja bakılır" ifadesini uğur meleke, beşiktaş ve sivasspor arasındaki ikili averaja bakılır olarak yorumlamış, ama tüm dünyadaki uygulamalarında olduğu kadar net yazılmasa da burada da 3'lü averaj sisteminde, puan eşitliği olan takımın en önde olacağı ve herhangi iki takım arasındaki puan eşitliğinde sonrasından gelecek takımların yine o 3 takımın arasında yapılan maçlardaki averaj sistemine göre belirleneceği açıktır. Yani yukaaıda mavi olarak işaretlediğim yerdeki yazıyı uğur meleke, sadece beşiktaş ve sivaspor'un kendi aralarındaki yapacakları maçlar olarak algılamıştır, oysa ki zaten başangıçta "kendi aralarında yapacakları maçlara bakılır" gibi net bir genellemeyle "kendi aralarındaki maçlar" ibaresiyle hangilerinin vurgulanmak istendiği başta belirlenmiştir.

Yani şu çok nettir ki, sivasspor, nereye itiraz ederse etsin kendini haklı çıkaracak bir durumu hiçbir mahkemeye kabul ettiremez, durum ortadadır. Yalnız beni asıl kaygılandıran konu; uğur meleke gibi tarafsızlığı tartışılmaz, bu işi eğitimini alarak yapanbilgisinden şüphe edilmeyecek ve gayet mantıklı bir kafa yapısına sahip birisinin nasıl bu kadar net ama bi o kadar da hatalı yazı kaleme alabildiğidir. Umarım yaz aylarının başlangıcı nedeniyle herkesin başına gelebilecek klasik bir güneş çarpmasının geçici süreli izleridir ve bu etki geçtiğinde birkaç gün içeisinde bir özür yazısı kalem alır...
lepido Ofline   Alıntı ile Cevapla