Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27-05-2008, 08:59   #1
Burcu_BJK1903
Banned
 
Burcu_BJK1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon15 Başarılı lise öğrencisine bir yıl erken mezuniyet

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yalnız başarısız olan öğrencilerle ilgili değil, başarılı olan öğrencilerle ilgili de özendirici önlemleri uygulamaya koyuyor.

Başarılı öğrenciye 4 yıl yerine 3 yılda mezuniyet, bir üst sınıfa borçlu geçen öğrencilere tanınan tek sınav hakkı da 3 sınava çıkarılıyor, sınıfta kalmak zorlaştırılıyor. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı "Ortaöğretim Sınıf Geçme Yönetmeliği"nde yapılmak istenen köklü değişiklik, Bakan Çelik’in Talim ve Terbiye Kurulu ile eğitim-öğretim dairelerinin temsilcileriyle yaptığı toplantıda şekillendi. Amerika ve bazı ülkelerinde uygulanan "başarılı öğrenciye erken mezuniyet" uygulaması, ülkemizdeki liselerde de başlayacak.

Notu yüksek olanlar

Liselerde öğrenim süresi 3 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Başarılı öğrencilerin eskiden olduğu gibi 4 yıl yerine 3 yılda mezun olabilmeleri için yönetmelikte yeni hükümler yer aldı. Lise 9 ve 10. sınıflarda tüm derslerin not ortalaması 90 ve üstünde olan öğrenciler, 11. sınıfta öğrenim gördükleri dönemde, 12. sınıftan da ders alabilecek. 12. sınıfta da aynı başarıyı tutturan öğrenci 4 yıl yerine 3 yılda mezun olacak. Bunun nasıl uygulanacağı, hangi alanlarda ek ders alınacağı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından belirlenecek.

Sınav sayısı artacak kalmak zorlaşacak

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, yönetmeliğin "üst sınıfa borçlu geçme" ile ilgili esaslarını Hürriyet’e şöyle anlattılar:

Bir üst sınıfa halen 2 dersten borçlu geçirilirken, bu sayı 3-4 derse çıkarılacak.

Borçlu geçen öğrenciler, borçlu geçtikleri derslerden eylül ayında "sorumluluk" sınavına girerken, yeni düzenlemede sorumluluk sınavı eylül, şubat ve haziran olmak üzere aynı öğretim yılında üç kez yapılacak.

Mevcut uygulamada, örneğin 9. sınıftan 10 sınıfa 3 dersten borçlu geçen öğrenci bu dersleri Eylül ayında girdiği sınavda veremezse, 10. sınıfta da 12 dersten başarılı olup sadece bir dersten başarısız olsa sınıfta kalıyor. Yeni düzenlemede, öğrencinin sınıf tekrarlaması yerine üst sınıfa geçmesine onay verilecek. Ancak, tüm derslerden başarısız oldukları dersleri veremeyen öğrenciler mezun olamayacak.

Parasız yatılıya burs fırsatı

Milli Eğitim Bakanlığı, pansiyonlu ortaöğretim kurumlarında parasız yatılı olarak kalan öğrencilere, 2008-2009 yılından itibaren burslu öğrenime geçme fırsatı tanıdı. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Burs ve Yurtlar Dairesi Başkanı Halis Koyuncuoğlu imzası ile yayınlanan genelgede, 2008 yılı bursluluk hizmetlerinin e-burs modülü üzerinden yapılacağı bildirildi. Genelgede, pansiyonlu liselerde en az bir ders yılı parasız yatılı olarak okuyan öğrencilerin isterlerse, 2008-2009 eğitim yılı itibariyle bursluluğa geçebilecekleri belirtildi. Parasız yatılıdan bursluluğa geçmek isteyen öğrenciler 9 Haziran-29 Ağustos 2008 tarihleri arasında e-burs modülü üzerinden başvuruda bulunacak. Genelgede, ailenin gelir toplamı 5 bin 400 YTL’yi geçenlerin parasız yatılı ve bursluluklarının onaylanmayacağı da belirtildi.

Öte yandan Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, gelecek yıl öğrenim kredisine yapılacak artış için, bugünden bir rakam vermenin çok erken olduğunu belirterek "Artış geçen seneden çok olacak" dedi.
__________________
Click the image to open in full size.

Yönetime İSYAN, İnadına TORAMAN
Burcu_BJK1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla