Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-05-2008, 14:30   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Elektrik kesintileri kapıda!

Eyvah! Elektrik kesintileri kapıda!

Click the image to open in full size.Acil tedbir alınmazsa Temmuz ve Ağustos aylarında planlı elektrik kesintisi yapılacak.



Enerjide otomatik fiyatlandırmanın Haziran’a çekilmesi önerisi Başbakan Erdoğan’dan döndü. Uygulamanın Temmuz’da başlayacağı da kesin değil.

Enerjide otomatik fiyatlandırmanın Haziran’a çekilmesi önerisi Başbakan Erdoğan’dan döndü. Uygulamanın Temmuz’da başlayacağı da kesin değil. Acil tedbir alınmazsa Temmuz ve Ağustos aylarında planlı elektrik kesintisi yapılacak.

Enerji Bakanlığı Haziran ayı için yüzde 10 oranında zam öneriyor. Otomatik fiyatlandırma planlandığı gibi Temmuz’da başlarsa zam ihtiyacı yüzde 20 ila 30’u bulacak. Aynı şekilde Haziran ayı için doğalgaza zam önerisinde bulunan BOTAŞ da Temmuz ayını beklemek zorunda kalacak.

ELEKTRİK ARZINDA DA SIKINTI VAR

Enerjide sıkıntı sadece zamla sınırlı değil. Barajlardaki su miktarının 3’te bir oranında azalmasıyla birlikte elektrik üretimi de ciddi oranlarda düştü ve kayıp 2.5 milyar kilovatsaati buldu. Yetkililer acil çözüm bulunmazsa arzın bundan sonra talebi karşılayamayacağının altını çiziyor. İlk 5 aydaki elektrik talep artışı ortalama yüzde 9.7 olarak gerçekleşti.

205 milyar kilovatsaatlik üretime karşılık 204.5 milyar kilovatsaatlik tüketim tahmini var. Ancak kuraklık, santrallerin revizyonu ve tüketim artışı nedeniyle üretimin tüketime yetmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

TERMİK SANTRALLER TAM KAPASİTE ÇALIŞAMIYOR

Termik santrallerin daha fazla çalıştırılabileceği beklentisi de boşa çıkmak üzere. Yıllardır revizyonu tamamlanamadığı için bu santraller de tam kapasite çalıştırılamıyor. Halen tam kapasite çalışan doğalgaz santralleri de petrol fiyatlarındaki artışla birlikte elektrik üretim maliyetini iyice artırıyor.

Yetkililer, “Talep beklentilerimizin çok üzerinde. Klima kullanımındaki artış ve turizm sezonu dikkate alındığında Temmuz ve Ağustos’ta elektrik kesintileri kaçınılmaz olacak” diyor.

NTV-MSNBC
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla