Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-05-2008, 13:05   #1
MetiN
 
MetiN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
30 yaş üstü çalışanları işten atılma korkusu sardı

30 yaş üstü çalışanları işten atılma korkusu sardı


Hükümetin yeni istihdam paketinde getirdiği ve 18-29 yaş arası gençlerin sigorta primlerinin 5 yıl boyunca İşsizlik Fonu tarafından ödenmesini öngören düzenleme tartışma yarattı.


CHP İzmir Milletvekili Abdürrezzak Erten, 18-29 yaş arası çalışanların SSK primlerini 5 yıl boyunca devletin üstlenmesini getiren Yeni İstihdam Paketi'nin 30 yaş üstündekilerin işten çıkarılmasına neden olduğunu belirtti. Erten, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e, bu konuda işverene ne tür yaptırımlar uygulanacağını sordu.

CHP'li Erten, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, "İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Yeni İstihdam Paketinde gençlerin ve kadınların daha kolay iş bulması için hükümler konulduğunu ve buna göre de 18-29 yaş arası çalışanların SSK primlerini 5 yıl boyunca devletin üstleneceğini belirten Erten, "Pakette istihdamı artırmak için konulan hükümlerden bazıları, belli yaş grubundakilerin işlerini ellerinden almaya başlamıştır" dedi. Kanunun, bazı işverenlerin konuyu algılama biçimleri nedeniyle 30 yaş üstü çalışanlar için tam bir kabusa dönüştüğünü ifade eden Erten, bazı işverenlerin kanun daha yürürlüğe girmeden 30 yaşın üstündekileri işten çıkarıp, 30 yaş altındakileri işe almaya başladıklarını kaydetti.

Bakan Çelik'e, "Kanun istihdamı artırmayı öngörürken, 30 yaş üstündekilerin işten çıkarılması nasıl engellenecek" diye soran Erten önergesinde şu sorulara yer verdi:

"-30 yaşın üstündekilerin işten çıkarılması durumunda bu konuda ne tür yaptırımlar uygulanacak?

-Kanunda ek istihdam yaratılması için bazı prim ödemelerinden bahsedilmektedir. Kanunun yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2008'e kadar 30 yaş ve üstündekilerin işten çıkarılması nasıl engellenecek?

-Bu kanun daha yürürlüğe girmeden 30 yaş ve üstünde kaç kişi işten çıkarılmıştır?"

KIZILOT: YANLIŞ YORUMLANIYOR

Hürriyet yazarı Profesör Şükrü Kızılot, bu düzenleme ile ilgili çok önemli noktalara dikkat çekti. Kamuoyunda ilgili düzenlemenin yeterince anlaşılamadığını belirten Kızılot, şunları kaydetti:

"Konu ile ilgili birinci görüş; varolan işçiler çıkartılacak, yerine yenileri alınacak. Ben buna katılmıyorum. Bir kere düzenleme mevcut işçilere ilave olacakları kapsıyor. Yani diyelim bir işyerinde 30 kişi çalışıyor, bunların 20'sini çıkar yerine başka 20 işçi alırdan düzenlemeden yararlanamazsın. Çünkü mevcut istihdamın üzerine alınacakları kapsıyor. Dolayısyla bu yanlış bir yorum. İlgili düzenleme yeni işe alımları teşvik ediyor.

Kanun koyucu da bunu düşündü zaten. İstihdamı artıralım derken azaltmayalım dediler. Zaten düzenleme 6 ay çalışmamış olanları kapsıyor. Bu önemli bir güvenlik önlemi. İki şirket arasında yer değiştirenleri kapsamıyor.

Bu düzenlemenin bana göre olumsuz yanı ise erkeklere 18-29 yaş sınırını getirmesi. işverenler yeni işe alacağı işçi erkek ise 29 yaş üzerini almaya yanaşamayacak ve 29 yaş üzeri için iş bulma zorluğu ortaya çıkacak. Bu yasanın bu kısımının düzeltilip yaş sınırlamasının kaldırılması gerekiyor. Bir de şunu bilmekte yarar var: Bu uygulama sadece 1 yıl için geçerli. Sonrasında kademe kademe azalarak bitecek. En önemlisi de işe alınacakların ücretlerinin sadece asgari ücrete isabet eden priminin devlet tarafından ödenmesi. İşçi ne kadar maaş alırsa alsın hükümet sadece 608 YTL'lik bölüme karşılık gelen kısmın primini ödeyecek.

Bence yeni istihdam paketi 18-29 yaş sınırlaması dışında son derece olumlu. Kayıtdışını önleyecek ve istihamı artıracak bir uygulama. Ama düzenlemede erkeklerde de yaş sınırı getirilmemeliydi.

ALİ TEZEL'DEN UYARI

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel de, Akşam'da yayınlanan yazısında aynı konuya değindi. Daha önce bu konuda bir uyarı yaptığını hatırlatan Tezel, şunları yazdı:

"Bakın bazı uyanıklar yasa çıkar çıkmaz, 30 yaşından büyük işçilerini işten çıkarıp, 18-29 yaş arasındaki genç erkekler ile yaş sınırı olmaksızın bayanları işe alarak SSK primlerinin tamamını bizlere ödetmeyi tasarlamışlar bile...

Bu şekilde işverenler işe alınan kişilerin asgari ücretli olması halinde her bir işçi için en az 121 YTL daha fazla kâr edecekler.

Bu maddeden yararlanacak işverenler daha önceki teşvik uygulamalarında olduğu gibi şirketleri kapatıp yerine yeni şirket kurup bütün çalışanlarının SSK primlerini devlete ödetecekleri gibi 30 yaşından büyükleri de işsiz bırakmış olacaklar.

65 yaşında emekliliğin kabul edildiği ve insanların 65 yaşına kadar nasıl çalışırım dediği bu ortamda şimdi de 30 yaşından büyükler 65 yaşına kadar nasıl iş bulacağım sorusuna da cevap aramaya başlayacaklar."
__________________
Forum Kurallarına Uyalım !!!

BesiktasForum.NET


.........
MetiN Ofline   Alıntı ile Cevapla