Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-06-2008, 15:32   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Keneleri yiyerek beslenen Amanoslar'daki çekirge umut oldu

Click the image to open in full size.Birçok insanın yaşamına yitirmesine neden olan keneleri yiyerek hayatını sürdüren bir çekirge türüne Hatay'ın Amanos Dağları'nda rastlandı. Amanoslar'da izine rastlanan çekirge, Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığı'nı taşıyan kenelerle mücadele için umut oldu.
Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Doğanlar'ın bitkilere zarar veren böcekler üzerine yürüttüğü araştırmasında karşılaştığı kene ile beslenen çekirgenin Tarım ve Köyişleri ile Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
Prof. Dr. Doğanlar, türüne ilk kez rastladıkları çekirgelerin yetişkinlerinin bir günde 20 civarında kene yediğini tespit ettiklerini söyledi.
Bu çekirge türünün, Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığını taşıyan kenelerle mücadelede kullanılabileceğini aktaran Doğanlar, yetkili kurumların bu konuda çalışma başlatması gerektiğini belirtti.
"Eremiaphila Dagi" adını verdikleri bu yeni çekirgenin insanların ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili mücadele yöntemlerinde kullanılmasının faydalı olacağını dile getiren Doğanlar, " Amanos dağlarında bitki koruma ile ilgili çalışma yaparken peygamber devesi gurubundan bir böceği görünce laboratuara taşıdık ve bunun tür teşhisini yapmaya çalıştık. Yaptığımız çalışmalarda dünyada yeni bir tür olduğunu ve isminin bu zamana kadar konulmadığını belirledik. Bizde ismini "Eremiaphila Dagi" olarak koyduk. Bu çekirgenin bitkilerde zararlı olan türlerden hangilerini yediğini tespit etmek için laboratuarda çalışmalar yaparken elimizde bulunan kenelerden de yediğini gördük Bunun üzerine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı vektörü olan kenelerin bu böcekle kontrol edilebileceğini ve bu konularda çalışma yapılabileceğini düşünüyoruz. Ağustos ve temmuz ayının 2. yarısında ergin hale gelen bu böcek yumurtlama döneminde aşağı yukarı 20 tane kene yediğini laboratuardaki çalışmalarımızdan tespit ettik." şeklinde konuştu
Kenelerle mücadelede bu çekirgeyle ilgililerin daha detaylı bir çalışma yapması gerektiğini belirten Prof. Dr. Miktad Doğanlar, özellikle Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığının bu konuya yönelik elemanlarıyla birlikte devriye girmeleri ve bu böceğin sorun olduğu İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve diğer yörelere taşınmasını sözlerine ekledi.
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla