Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-08-2008, 10:49   #1
bjk48
Dişi Kartal
 
bjk48 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Beşiktaş'lı Kübra tarihe geçti

Beşiktaş Kulübü’nün sporcusu olan Kübra Öztürk, Gaziantep’te düzenlenen Dünya Gençler Şampiyonası’nda, Hint sporcu Harika Dronovaelli ile final mücadelesi verdi. Erkek Büyükustalardan Dronovaelli’ye yenilerek Dünya ikincisi olan Öztürk, bu başarısının yanı sıra bir büyükustayla oynadığı için bir WGM normu almaya hak kazandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Öztürk, en büyük hedefinin erkeklerde büyükusta unvanını almak olduğunu belirterek, "Büyükusta olmak için 3 WGM normu ve 2300’ün üstünde ELO puanı almalısınız. ELO, satrançta bir tür resmi puanlama şekli ve bu puanları almak için belli bir performansı geçmeniz gerekli. Benim şu an 2230 ELO puanım var. Zor olan WGM normu almak, çünkü her WGM normu için 1 büyükustayla maç yapmak gerekiyor. Ben bu normlardan birini aldım ve büyükusta olmak için ilk adımı attım. Bu Türkiye’de bir ilk. Çok mutluyum" diye konuştu.

Dünya ikinciliğinin yanı sıra yaş gruplarında Avrupa şampiyonlukları ve 7 Türkiye şampiyonluğu bulunan Öztürk, ailesinden ve Satranç Federasyonu’ndan çok büyük destek gördüğünü kaydetti. Satranca ilkokulda yapılan seçmeler sonunda başladığını ve ailesinin bu sporla daha önce hiç ilgisinin olmadığını ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Ailemin satranç hakkındaki tek bilgisi, babamın askerde oynadığı kadardı. Akrabalarım da ilk başladığımda satrancı taşlarla oynadığım öylesine bir oyun sanıyorlardı. Şimdi hepsi bu sporu tanıyor. Başarılarımdan dolayı çok mutlular. Bu bir beyin sporu. Tüm genç arkadaşlarıma satranç oynamalarını tavsiye ediyorum. Doktorlar hiperaktif çocuklara satrancı öneriyormuş. Satranç çok pahalı veya zor ulaşılabilen bir spor değil. Herkes evinde, internetten bile bu sporu öğrenebilir."

Türkiye’de artık satrancın daha çok tanındığına değinen Öztürk, "Belki 2 yıl önce sokakta sorsanız çok az insan satranç hakkında yorum yapabilirdi ama şimdi herkesin az da olsa bu spor hakkında bilgisi var" dedi.

Öztürk, Haluk Bilginer ve Özgü Namal’ın baş rollerini paylaştığı "Polis" isimli Türk filminde, Özgü Namal’ın satranç oynayan bir kızı canlandırdığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"O film 2006 yılında çıkmıştı. Ben de 2006 yılının başında ilk Avrupa şampiyonluğumu kazanmıştım. Filmi görünce ’Acaba benden mi esinlendiler’ diye düşünmeden edemedim. Çok hoşuma gitti. Bu tür filmler bizim branşımızın tanıtımında büyük rol oynuyor. Keşke satrançla ilgili daha çok film yapılsa."
Click the image to open in full size.
__________________
gidin ya d&d
bjk48 Ofline   Alıntı ile Cevapla