Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-08-2008, 10:14   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Teknoloji, kaçamakların da sonunu mu getirdi?

Click the image to open in full size.
Teknolojik gelişmeler yüzünden her yerde dijital izler bırakıyoruz ve saklanma imkanı da giderek ortadan kayboluyor. Artık hiçbir sırrımız da kalmadı. Şimdi ne olacak?

Herkes "Ben bu tür işlere kesinlikle karşıyım!" diyor ama sosyal sitelerinin üye sayıları katlanarak artıyor
Cep telefonları, BlackBerry’ler, e.mailler ve sosyal websiteleri sayesinde eşi ve sevgilileri aldatmak hiç olmadığı kadar kolaylaştı. Ama durun bir dakika!

Aynı teknolojik gelişmeler yüzünden her yerde dijital izler bırakıyoruz ve saklanma imkanı da giderek ortadan kayboluyor. Artık hiçbir sırrımız da kalmadı. Şimdi ne olacak?

Internet ilk yaygınlaşmaya başladığında pek çok evlilik ve birliktelik çatırdamaya başlamıştı. Çünkü bu sihirli oyuncak sayesinde sanal alemin tadına varan insanlar ‘hayallerinde yarattıkları’ dünyayı ‘gerçekleştirmeye’ başlayınca hayatın başka türlü gerçeklerine çarptılar.

Sorulduğunda hemen herkes “Ben bu tür işlere kesinlikle karşıyım! Asla yapmıyorum” dese de, Internet üzerinden hizmet veren arkadaşlık sitelerinin ve facebook gibi sosyalleşme sitelerinin üye sayısı katlanarak artıyor.

‘Internette bulduğu aşk’ yüzünden insanların başlarına neler geldiğini hemen her gün gazetelerde okuyoruz. Oysa madalyonun bir de öteki yüzü var: Sizi ‘özgürleştiğirdiğini’ düşündüğünüz modern teknoloji harikası iletişim araçları aynı zamanda ‘sizin nerede ne yaptığınızı her an izleyen casuslar’ oldular.

BÜYÜK BİRADER HER AN SİZİ GÖZLÜYOR

21.Yüzyıl toplumunun bir üyesi olarak her gün bir sürü elektronik aletle uğraşmak zorundayız ve bunların çoğunun nasıl çalıştığına dair en ufak bir fikrimiz bile yok! Oysa her an her yerde dijital ayak izlerimizi bırakmaktayız.

Ekonomi, toplum güvenliği vs gibi konularda ortaya çıkan yeni durum ve kuralları bir kenara bırakalım, toplumsal yaşayışımız ve ahlak kurallarımız bile bu teknolojik devrimle birlikte yeni bir şekil alma yoluna giriyor. Sosyologların bu konuda yapması gereken pek çok araştırma olduğu kesin.

Evlilik dışı ilişkiler konusunda 70’li, 80’li hatta 90’lı yılların trendleri bile hızlı bir değişim geçirmekte. Bu milenyumda kaçamak yapmanın yeni kuralı “Sadakatsizlik yapmak daha kolay ama yakalanmak ondan da kolay” şeklinde özetlenebilir.

Bilimsel gelişmeler bu şekilde devam ederse önümüzdeki 10 yıl içinde ‘uzun süreli’ yasak aşkların artık tarihe karışacağını söylemek pek de yanıltıcı olmaz. Aynı mantıktan giderek önümüzdeki yıllarda yaşanacak kaçamakların giderek sıklaşacağını ve kısa süreli olacağını söylemek de mümkün.

PC denen harika alet hayatımıza gireli beri canı sıkılan pek çok karıkoca online heyecanların peşine düştü. Friends Reunited, MySpace veya Facebook üzerinden ‘eski arkadaşlarını’ arayan insanların çoğu ise aslında bir tür romantik heyecan aradığını itiraf ediyor.

Gelegelim modern teknoloji sayesinde attığınız her adımın izlendiğini de bilmelisiniz. Cep telefonunuzun kayıtları tutuluyor, Internet’te ziyaret ettiğiniz sayfaların bilgisi bir yerlerde kaydediliyor. Yakın gelecekte Akbil’inizi kontrol ederek geçtiğimiz bir yıllık dönemde şehrin nerelerine gittiğinizi öğrenmek bile mümkün olabilecek belki de?


EŞİNİZ SİZİ ALDATIYOR MU?

Ve giderek büyüyen yepyeni bir işkolu daha var ki bahsetmemek olmaz! Modern teknolojinin imkanlarını kullanarak eşinizin veya sevgilinizin sizi aldatıp aldatmadığını öğrenen yeni model bir detektif türü ortaya çıktı. Gazetelerin seri ilanlarına bakarak bu türden hizmetleri bulmak henüz Türkiye için alışılmadık bir deneyim gibi görünüyor ama İngiltere ve Amerika’da bu uygulamalar çoktan hayata geçmiş durumda.

Kendisine yanlış yapıldığını düşünen eşler ve sevgililerin şüphelerinden ve intikam arzularından beslenen böyle bir sektörün varlığı size ürkütücü gelmesin! Bütün bunlar ‘gelişen iletişim teknolojisinin’ nimetleri aslında…

İlişki uzmanları, evlilik danışmanları ve psikologlar bu değişimin nedenleri kadar bu yeni ortamda ortaya çıkan birey davranışlarını da mercek altına yatırmış durumdalar. Gazeteler ve internet sitelerinde ise bir sürü köşe yazarı ve kanaat önderi ‘insanlara akıl vermekle’ meşgul. Oysa çoğunun aklı, akıl vermeye kalkıştıkları insanlar kadar karışık vaziyette.

New Hampshire Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada ise 55 yaş üstü erkeklerin ‘en yüksek kaçamak yapma’ oranına sahip olduğu saptandı. Çünkü belli bir yaşın üzerindeki insanların teknolojiyle olan bağlantıları gençler kadar yoğun değil. Dolayısıyla onlar ‘klasik’ yöntemleri kullanıyor ve dijital sistemde çok daha az iz bırakıyorlar.
__________________
Click the image to open in full size.

Konu HandaN tarafından (28-08-2008 Saat 10:15 ) değiştirilmiştir..
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla