Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-08-2008, 10:24   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Botoks yaptıranlar: Dikkat!

Click the image to open in full size.
Estetik operasyonlarının kaçak kliniklerde yapıldığı, narkoz sırasında hastaların öldüğü ülkemizde ise, estetik ve güzellik amaçlı girişilebilecek botoks operasyonlarda aslen ZEHİRLİ bir maddenin enjekte edildiğini asla akıldan çıkarmamak gerekiyor.

Botulinum toxin (ya da bilinen adıyla Botoks) bilinen en güçlü sinir zehirlerinden biridir.
Geçtiğimiz yıllarda estetik ve tedavi amaçlı olarak bu maddenin çokça kullanılmaya başlaması insanlara pek de şaşırtıcı gelmedi.

Ama bütün ilaçlarda olduğu gibi tezgah altı tedavilerde çok düşük miktarlarda bile olsa botok kullanımının risk taşıdığını bilmek gerekiyor. Bu madde sindirim sistemine girerse son derece öldürücü olmakla birlikte sağlıklı insanlar bile bu maddeyi kaslarına enjekte ettirmekten çekinmiyorlar.

BOTOKS MUCİZE Mİ TEHDİT Mİ?

Botulinum toxin maddesi, Clostridium botulinum adlı bir bakteriden üretilir. Bu bakteri havasız ortamlarda büyür ve eğer gıda maddelerine sızacak olursa ölümcül etkiler yaratır. Kasları zayıflatan ve felce varan etkileri olduğu gibi solunum faaliyetini ciddi şekilde sekteye uğratabileceği de saptanmıştır.

Küçük miktarlarda kaslara zerk edildiğinde kasları gevşeterek spazmlara engel olur. Bu etki aylarca sürer ve sonra kaybolur. O zaman hekim gerekli görürse bu toksinin tekrar enjekte edilmesine karar verebilir.

1970’lerden itibaren özellikle göz kaslarında (şaşılığı önleyici anlamda) kullanılmaya başlayan botoks maddesinin estetik amaçlı olarak kullanılabileceği ilk olarak 1987’de fark edildi. Bu toksin maddenin yedi değişik çeşidi olmasına rağmen yalnızca iki tanesi tıpta kullanılmaktadır.

Botoks kullanımının şu ana kadar bilinen yan etkileri ve zararlı sonuçları, gönüllü olarak iletilen hasta ve klinik raporlarından öğreniliyor. Yanlış bir teknik, hatalı dozaj veya zaten mevcut bir tıbbi sorun botoks kullanımı üzerine ortaya çıkan komplikasyonları şu ana kadar kayda geçen yan etkiler.

Ancak kullanımdan kaynaklanan sorunların pek çoğunun henüz tıp literatürüne girmediği çünkü çok sayıda hastanın botoks operasyonlarını yasal ve güvenli olmayan merkezlerde yaptırmakta olduğu düşünülüyor.

KAS SİSTEMİ RİSK ALTINDA OLABİLİR

Bir miktar botoks enjekte edildiğinde, enjeksiyon bölgesine yakın kaslarda istenmeyen etkilerin görünebileceği zaten biliniyor. Söz gelişi yüze yaılan botoks uygulaması göz kapaklarında sarkmalara neden olabiliyor.

Ancak bu olumsuz yan etkilerin vücudun daha uzak kesimlerindeki kaslarda da görülebileceği konusunda ciddi kuşkular var.

Uzman hekimler tarafından yapılan botoks uygulamalarının oldukça güvenli olmasına karşın, yeterince tecrübe sahibi olmayan pratisyenlerin yaptığı botoks uygulamalarında yaşanan bazı çok ciddi sonuçlar kayıtlara geçmiş durumda.

Amerikan ecza ve ilaç ajansı, botoks uygulaması yapan doktorların, uygulamayta geçmeden önce olası yan etkiler konusunda hastalara tam bilgi vermesini ve bütün risklerden haberdar etmesini şart koşmuş durumda.

Estetik operasyonlarının kaçak kliniklerde yapıldığı, narkoz sırasında hastaların öldüğü ülkemizde ise, estetik ve güzellik amaçlı girişilebilecek botoks operasyonlarda aslen ZEHİRLİ bir maddenin enjekte edildiğini asla akıldan çıkarmamak gerekiyor.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla