Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-08-2008, 22:25   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Nikon'da devrim

Yeni Nikon üzerindeki değiştirilebilir lensler profesyonel video kameraların özelliğinde.Nikon'dan teknolojik devrimJapon üretici dünyanın HD video çeken ilk SLR kamerasını üretti.
Nikon'un D80 ve D300 modelleri arasındaki boşluğu doldurmak için piyasaya sürmeye hazırlandığı D90 modeli, fotoğraf video dünyasında devrim niteliği taşıyan bir yenilikle geliyor.

Bu güne kadar sabit lensli amatör cep kameraları video özelliğiyle donatılmış olarak gelirken, profesyonel SLR kameralar teknik sınırları nedeniyle video kaydı yapamıyorlardı. Ancak Nikon'un yeni kamerasının yüksek çözünürlüklü (HD) video kaydı yapabileceği dedikoduları ürün daha piyasaya çıkmadan yayıldı. Dedikodular üzerine Nikon yeni kameranın 1280x720 piksel boyoutlarında video kaydı yapabildiğini duyurdu.

Neden devrim yaratacak?
Peki piyasada bu kadar çok video kamera varken, SLR bir kameranın video çekmesi neden bu kadar önemli? Bunun nedeni oldukça basit; Sabit lensli makinelerin aksine, yeni Nikon üzerindeki değiştirilebilir lenslerle profesyonel video kamerların sahip oldukları özellikerin bir kısmını günlük fotoğraf kullanıcılarına sunuyor.

ABD'de lenssiz fiyatı 999 dolar olarak belirlenen D90, en ucuzu 8000 dolar olan video kameraların özelliklerine sahip. Fotoğraf makinenize macro özelliğe sahip bir zum lens taktığınızda ancak National Geographic kanalında izlediğiniz şekilde bir arıyı ya da sineği yakın çekim olarak videoya alabileceksiniz. Ya da geniş açı bir lensiniz varsa, ultra panoramik ya da balık gözü görüntülerden oluşan bir video çekimi yapabilirsiniz.

Dezavatajları neler?
Nikon yeni teknolojilerin kaynağı konusunda detaylı bilgi vermezken, teknolojinin geçen Şubat ayında Japonya'da Hiroshi Terada isimli bir mucit tarafından alınan bir patent üzerine geliştirildiği tahmin ediliyor. Test aşamasındaki teknolojinin bazı sınırlamaları da bulunuyor.

Bunlardan en önemlisi HD çekimlerde kameranın 1 dakikalık görüntüyü 4oo mb büyüklükte kaydetmesi. Yani yarım saatlik bir görüntü kaydı için 12GB'lık bir hafıza kartı gerekiyor. Diğer bir sorun ise cihazın sadece mono ses kaydı yapıyor olması. Yartacılığı sınırlayacak en olumsuz nokta ise, otofokus özelliğinin video modunda devre dışı kalması. Bu durumda çekeceğiniz noktayı kayda başlamadan önce fokuslamanız ya da çekim sırasında odak noktanızın değişmesi haline manuel fokus yapmanız gerekiyor.

NIKON D90 TEKNİK ÖZELLİKLER
12.3 Mepapiksel çözünürlük
23.6x15.8 CMOS sensör
1.5X fokal çarpan
3 inç 920 piksel LCD ekran
LiveView özelliği
Yüz Tanıma (Face Detection) fonksiyonu
1280x720 piksel saniyede 24 kare video çekebilme
ISO 200-3200 aralığı (100-6400'e yükseltebilme)

EXPEED imaj işlemcisi
Opsiyonel GPS özelliği
Saniyede 4.5 kare çekim hızı (JPEG)
Toz Temizleme sistemi
AF-S DX NIKKOR 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR kit objektif
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla