Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04-09-2008, 14:23   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dolarda yükseliş hızlandı

Dolar kurunda hafta başında başlayan yükseliş, eksi çıkan enflasyona rağmen sürüyor. Sabahki hareketin ardından dolarda yükseliş yeniden hızlandı.

Dün sürpriz enflasyon rakamlarının ardından serbest piyasa kapanışında 1.2075'ye gerileyen dolar bugün sabah önce 1.22'ye dayandı, öğleden sonra ise 1.2240 YTL'ye kadar yükselerek yaklaşık son iki ayın zirvesine tırmandı. Dolar bu seviyeleri en son 11 Temmuz tarihinde görmüştü.
Merkez'den sinyal: Faiz indirimleri yolda
Dolar yükseldi petrol geriledi
Genel anlamda global karamsarlık ve endişelerin dolar üzerinde etkili olduğunu anlatan uzmanlar, ayrıca doların euro karşısındaki güçlü seyrinin içeriye de yansıdığını söylüyor. Özellikle hafta başından itibaren euro/dolar paritesinin 1.45'in altına inmesiyle başlayan süreç, içeride doları 1.18'den 1.22 üzerine kadar taşıdı.
Dolar 1.2230 YTL'ye kadar çıkarken, uzmanlar asıl olarak kuru dış dinamiklerin belirlediğini ve bu nedenle yurtdışının izleneceğini belirtiyor.

Özellikle bugün gelecek olan ABD işsizlik başvuruları ile İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankasının açıklayacağı politika faizleri, parite etkisine bağlı olarak dolar/YTL üzerinde de etkili olacak.
YABANCILARIN OYUNU MU?
Piyasadaki hareketi değerlendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, önemli bir noktaya dikkat çekti. Uskuay hem az önce Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın faiz indirimi işareti vermesine hem de dünkü sürpriz enflasyona karşın dolar ve faiz tarafında hızlı düşüşler olmadığına dikkat çekerek, "O zaman aklıma şöyle bir soru geliyor: Yabancı yatırımcılar yeni bir oyun mu yapıyor? Doların nereye kadar gideceğini söylemek zor ama önümüzdeki günlerde kur ve faiz aşağı gelebilir" dedi.
DOLARDA 1.2250 ÖNEMLİ
Eco Yatırım'ın günlük raporunda, dolarda alımların devam edebileceğine işaret edildi. Özellikle 1.2250 seviyesinin önemli bir direnç olduğuna işaret eden kurum, bu seviyenin aşılması halinde hareketin hızlanabileceğine dikkat çekti.
Reuters'e konuşan yabancı bir bankanın tahvil/bono yöneticisi, "Bu sabah itibariyle enflasyonun olumlu etkisi silinmiş görünüyor. Piyasa dolar/YTL'deki gelişmeyi takip ediyor, yurtdışında borsalar da toparlanmış ama ona rağmen bir rahatsızlık var" dedi.
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla