Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-09-2008, 16:30   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arabada kesintisiz internet keyfi





Vi-Fi teknolojisi otomobiller için kesintisiz internet imkanı sunuyor.

Arabanızın içinde internet bağlantısı bulunması, sürücü için biraz tehlikeli olma ihtimaline sahip olsa da, kulağa yine de çok güzel geliyor. Tabi bu fikrin bir çok güvenli uygulaması olabilir; yolcuların internette sörf yapması, televizyon seyretmesi - radyo dinlemesi veya arabanın içinde uzun süreler beklemek zorunda kalan sürücülerin zamanını daha verimli ve üretken geçirmesi gibi...
Bu fikri hayata geçirmek için Microsoft, Massachusetts Üniversitesi ve Washington Üniversitesi bir araya gelerek Vi-Fi (Taşıt Wi-Fi'si) isimli bir teknolojinin temellerini attılar. Bu sistem kullanıcıların araçları içinde günümüzdeki cep telefonu internet bağlantılarından daha ucuz bir bağlantı hizmetinden yararlanmalarını öngörüyor. Bunu elde etmek için de ileri bir takım teknolojilerden yararlanılıyor.
Microsoft'un yeni sisteminin anahtarı sinyalin hiç kaybolmaması. Normalde Wi-Fi ağlarında siz seyahat ettikçe sınırlı yayın yapan sinyal istasyonları arasında geçiş yapmanız söz konusu oluyor. Bu geçişler sırasında ise sinyal gücü düşüyor. Bu yüzden de arabayla seyahat sırasında Wi-Fi deneyimi sorunlu olabiliyor.
Microsoft araştırmacılarından Ratul Mahajan, günümüz Wi-Fi geçiş protokollerinin çok hassas ve zayıf olduklarını ve mobil sistemlerin çevrede birden fazla baz istasyonu olsa da bunlardan sadece birini seçip kullandığını söylüyor.
Microsoft'un yeni sisteminde ise aynı anda birden fazla istasyon kullanılıyor. Birden fazla baz istasyonundan sinyal alıp gönderebilen istasyonlar, en güçlü sinyali temel sinyal sistemi olarak değerlendiriyor ve bunun yanı sıra diğer sinyalleri de yardımcı sinyaller olarak kullanıyor. Bir data paketinin temel sinyal kullanılarak gönderilme ihtimali karmaşık bir algoritmayla hesaplanıyor; eğer bu ihtimal düşükse yardımcı sinyaller devreye giriyor.
Çalışmayı yürüten araştırmacılar, böyle bir çözümün ilk defa önerildiğini, bu şekilde arabayla yolculuk halindeyken sistemin düzgün çalışmasının mümkün olabileceğini belirtiyorlar. Washington'da yapılan denemelerde bu tekniğin ağdan ağa geçişlerde neredeyse tüm problemleri ortadan kaldırdığı görüldü.
Araştırma bu hafta Seattle'da tanıtıldı. Mahajan'ın bu konuda üzerinde durduğu noktalardan biri, sürücülerin bu teknolojiyi dikkatlerini dağıtacak şekilde kullanmalarının önemi.
Microsoft bundan sonraki adım olarak daha büyük bir alanda denemelerine devam etmeyi planlıyor.
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla